CulturaCele 4 diferente dintre fiabilitate si validitate (in stiinta)

Cele 4 diferente dintre fiabilitate si validitate (in stiinta)

Deoarece au intelesuri foarte asemanatoare in limbajul colocvial, este usor sa confundam termenii de fiabilitate si validitate atunci cand vorbim despre stiinta si, in special, despre psihomometrie.

Prin acest text ne propunem sa elucidam principalele diferente dintre fiabilitate si validitate . Speram ca va este util sa clarificati aceasta intrebare frecventa.

Ce este fiabilitatea?

In psihometrie, conceptul de „fiabilitate” se refera la precizia unui instrument ; Mai exact, coeficientii de fiabilitate ne informeaza despre consistenta si stabilitatea masuratorilor efectuate cu instrumentul mentionat.

Cu cat este mai mare fiabilitatea unui instrument, cu atat este mai mic numarul de erori aleatoare si imprevizibile care vor aparea atunci cand il utilizati pentru a masura anumite atribute. Fiabilitatea exclude erorile previzibile, adica cele care sunt sub control experimental.

Conform teoriei clasice a testelor, fiabilitatea este proportia variantei care este explicata prin scorurile adevarate. Astfel, scorul direct la un test ar fi alcatuit din suma erorii aleatoare si scorul adevarat.

Cele doua componente principale ale fiabilitatii sunt stabilitatea temporala si consistenta interna . Primul concept indica faptul ca scorurile se schimba putin atunci cand sunt masurate in diferite ocazii, in timp ce consistenta interna se refera la gradul in care itemii care compun testul masoara acelasi construct psihologic.

Prin urmare, un coeficient de fiabilitate ridicat indica faptul ca scorurile la un test fluctueaza putin intern si in functie de timp si, pe scurt, ca instrumentul este lipsit de erori de masurare .

Definitia validitatii

Cand vorbim despre validitate, ne referim la daca testul masoara corect constructul pe care intentioneaza sa il masoare. Acest concept este definit ca relatia dintre scorul obtinut la un test si o alta masura aferenta ; gradul de corelare liniara dintre ambele elemente determina coeficientul de valabilitate.

La fel, in cercetarea stiintifica, o valabilitate ridicata indica gradul in care rezultatele obtinute cu un anumit instrument sau intr-un studiu pot fi generalizate.

Exista diferite tipuri de valabilitate, care depind de modul in care este calculata; asta il face un termen cu intelesuri foarte diverse. In mod fundamental, putem distinge intre validitatea continutului, validitatea criteriului (sau empirica) si validitatea constructului .

Validitatea continutului defineste in ce masura itemii unui test psihometric sunt un esantion reprezentativ al elementelor care alcatuiesc constructul de evaluat. Instrumentul trebuie sa includa toate aspectele fundamentale ale constructului; De exemplu, daca dorim sa facem un test adecvat pentru masurarea depresiei, trebuie sa includem neaparat itemi care evalueaza starea de spirit si scaderea placerii.

Valabilitatea criteriului masoara capacitatea instrumentului de a prezice aspecte legate de trasatura sau zona de interes. In cele din urma, validitatea de construct urmareste sa determine daca testul masoara ceea ce pretinde ca masoara , de exemplu, pe baza convergentei cu scorurile obtinute in teste similare.

Diferentele dintre fiabilitate si validitate

Desi aceste doua proprietati psihometrice sunt strans legate, adevarul este ca se refera la aspecte clar diferentiate. Sa vedem in ce constau aceste diferente .

1. Obiectul analizei

Fiabilitatea este o caracteristica a instrumentului, in sensul ca masoara proprietatile elementelor care il compun. In schimb, valabilitatea nu se refera exact la instrument, ci la generalizarile care se fac din rezultatele obtinute prin intermediul acestuia.

2. Informatiile pe care le furnizeaza

Desi este un mod oarecum simplist de a o exprima, in linii mari, se spune adesea ca validitatea indica faptul ca un instrument psihometric masoara intr-adevar constructul pe care intentioneaza sa il masoare, in timp ce fiabilitatea se refera la daca il masoara corect, fara erori.

3. Cum sunt calculate

Pentru a masura fiabilitatea, sunt utilizate in mod fundamental trei proceduri: metoda celor doua jumatati, metoda formelor paralele si testul-retest . Cel mai folosit este procedeul celor doua jumatati, in care itemii sunt impartiti in doua grupe odata cu raspunsul la test; apoi se analizeaza corelatia dintre cele doua jumatati.

Metoda formelor paralele sau alternative consta in crearea a doua teste echivalente pentru a masura masura in care itemii se coreleaza intre ele. Testul-retestare se bazeaza pur si simplu pe trecerea testului de doua ori, in conditii cat mai asemanatoare. Ambele proceduri pot fi combinate, dand nastere test-retest cu forme paralele, care consta in lasarea unui interval de timp intre prima forma a testului si a doua.

La randul ei, valabilitatea se calculeaza in moduri diferite in functie de tip , dar in general toate metodele se bazeaza pe comparatia dintre scorul la testul obiectiv si alte date de la aceiasi subiecti in raport cu trasaturi similare; obiectivul este ca testul sa poata actiona ca un predictor al trasaturii.

Printre metodele utilizate pentru evaluarea validitatii gasim analiza factoriala si tehnica matricei multi-trasaturi-multi-metode. De asemenea, validitatea continutului este adesea determinata de analiza rationala, nu statistica; de exemplu, include validitatea aparenta, care se refera la judecata subiectiva a expertilor cu privire la validitatea testului.

4. Relatia dintre ambele concepte

Fiabilitatea unui instrument psihometric influenteaza valabilitatea acestuia: cu cat este mai fiabil, cu atat este mai mare valabilitatea . Prin urmare, coeficientii de validitate ai unui instrument sunt intotdeauna mai mici decat coeficientii de fiabilitate, iar validitatea ne informeaza indirect despre fiabilitate.

Cele mai noi

Revitalizeaza-ti tenul cu tehnici profesionale de lifting facial si mezoterapie

În lumea modernă a frumuseții și a îngrijirii personale, multe femei și bărbați sunt în căutarea unor modalități eficiente...

Tratamente ORL de ultima generatie in Sector 4 Bucuresti

In prezent, Sectorul 4 al Bucureștiului oferă tratamente ORL de ultimă generație prin intermediul clinicii ORL din zonă. Această...

Beneficiile unui lifting facial si precautiile necesare

Beneficiile unui lifting facial și precauțiile necesare În zilele noastre, frumusețea și aspectul tineresc sunt considerate extrem...

Descoperă Colecția de Căni de Crăciun HMSofia 2023

Cu fulgii de zăpadă dansând și mirosul de scorțișoară în aer, HMSofia este pregătită să vă încânte inimile cu...

Despre ginecomastie si impactul ei emotional

Ce intelegem prin ginecomastie? Ginecomastia este o afecțiune medicală caracterizată prin dezvoltarea excesivă a țesutului mamar la...

Rinoplastie: Alegerea Tehnicii Perfecte pentru Fața Ta

În lumea în continuă evoluție a chirurgiei estetice, rinoplastiile ocupă un loc important. Cu capacitatea sa de a îmbunătăți...

Nu rata

Revitalizeaza-ti tenul cu tehnici profesionale de lifting facial si mezoterapie

În lumea modernă a frumuseții și a îngrijirii personale,...

Tratamente ORL de ultima generatie in Sector 4 Bucuresti

In prezent, Sectorul 4 al Bucureștiului oferă tratamente ORL...

Din aceeasiCATEGORIE
Recomandate pentru tine!