17 Curiozitati despre scriitori si carti

Multi pasionati de lectura vor sa afle diferite curiozitati despre cartile pe care le indragesc sau despre autorii lor preferati. Istoria literaturii universala e plina de lucruri interesante asa ca e pacat sa nu stii nimic despre ele. Iti pot fi de folos intr-o conversatie in care vrei sa uluiesti audienta cu cunostintele tale de cultura generala.

Un aspect ce trebuie mentionat este acela ca cele mai multe carti sau autori mentionati in lista de mai jos pot fi achizitionate din librarii online, precum elibrarie.ro sau altele. Iata cateva curiozitati:

1. Probabil nu stiai ca autorul J.R.R. Tolkien, cunoscut publicului larg pentru carti precum ‘Hobbitul’ sau ‘Stapanul inelelor’, era la baza de profesie sofer. Insa era atat de nepriceput la sofat, incat nu a reusit sa aiba o cariera prea lunga in acest domeniu. In plus, avea prostul obicei sa sforaie noaptea, asa ca, la indemnul nevestei, dormea in baie ca sa nu o deranjeze.

2. Celebrul Tolstoi era incredibil de inalt. Mai exact, avea o inaltime ce depasea 2 metri. Iar una din slabiciunile lui erau jocurile de carti pe bani. A reusit sa isi piarda casa in timpul unei partide de carti care a durat nici mai mult nici mai putin de 3 zile si 2 nopti.

3. Fyodor Dostoyevsky avea si el slabiciunea jocurilor de carti. A inceput sa scrie tocmai deoarece nu mai avea bani cu ce sa isi plateasca datoriile.

4. Desi poate suna incredibil, William Shakespeare e responsabil de inventarea a aproximativ 1700 de cuvinte in limba engleza.

5. Al doilea roman al autoarei Jane Austen, ‘Mandrie si prejudecata’ s-a numit initial ‘Primele impresii.

6. Romanul ‘Anna Karenina’ scris de Leo Tolstoi are 800 de pagini si a publicat prima data sub forma unui roman foileton.

7. Daca la noi in Romania detinutii devin scriitori celebri peste noapte, in Brazilia lucrurile stau putin diferit. Astfel, in cazul in care citesti carti ti se pot scadea 4 zile din sentinta pentru fiecare volum citit. Insa nu poti sa depasesti mai mult de 48 de zile scazute pe an.

8. In pofida faptului ca Mark Twain era un avid iubitor de pisici,acesta detesta copii mici.

9. Marin Preda nu suporta sa scrie cu pixul sau cu creion. Din contra, scria doar cu un stilou cu penita de aur. Interesant este ca, dupa moartea sa, nimeni nu a mai reusit sa foloseasca stiloul cu pricina deoarece penita era extrem de tocita si trebuia pozitionata intr-un anumit unghi, cunoscut doar de Marin Preda.

10.  Lev Tolstoi a murit din cauza pneumoniei. Intr-o noapte friguroasa de iarna s-a aventurat inspre gara si a fost gasit aproape inghetat. Mai mult decat atat, autorul se pare ca suferea de o puternica depresie in saptamanile dinaintea mortii sale.

11. Comparativ cu alte tari din lume, In SUA sunt cumparate 57 de carti la fiecare secunda.

12. Si tot in Statele Unite ale Americii, in fiecare an, editurile publica pe piata mai mult de 50.000 de titluri noi.

13. Romanul ‘Mizerabilii’ al scriitorului Victor Hugo contine o fraza alcatuita din 823 de cuvinte.

14. In anul 1939, autorul Ernest Vincent Wright a publicat o carte, ‘Gadsby’, ce avea peste 51.000 de cuvinte insa niciun cuvant cu litera ‘e’.

15. Considerat cel mai bun dramaturg al tuturor timpurilor, William Shakespeare, provenea dintr-o familie de analfabeti.

16. Cea mai scumpa carte vanduta vreodata este un volum din ‘Canterbury Tales’ scrisa de Geoffrey Chauser. In 1998, cartea cu pricina a fost scoasa la licitatie si vanduta cu aproximativ 4.6 milioane de lire sterline.

17. Charles Dickens avea un hobby putin mai ciudat. Ii placea sa induca oamenii in stare de hipnoza. Se spune chiar ca a incercat sa isi adoarma sotia in nenumarate randuri utilizand tainele hipnozei.