Ovazul

Ovazul este una dinte cele mai vechi cereale cultivate de catre om. Ea este raspandita in zonele cu climat mai racoros si mai umed din Europa si Asia. Iata cateva dintre cele mai importante utilizari si proprietati ale acestei plante:

● ovazul este foarte des folosit pentru hrana animalelor si in special la cai

● boabele de ovaz sunt formate dintr-o cantitate foarte mare de proteine si de grasimi

● in realizarea fanului, ovazul se combina cu mazarea

● oamenii consuma ovazul in grisuri, fulgi; in special copii si cei care tin dieta mananca mai mult acesta cereala

● in unele zone ovazul se utilizeaza ca protector pentru trifoiul rosu

Trasaturi

Ovazul este cea mai bogata cereala din punctul de vedere al elementelor nutritive. Planta este fomata din tulpina care poate atinge peste un metru inaltime. Aceasta este constituita din pana la opt internoduri, foarte bine dezvoltate. Florile sunt ramificate, iar spicul are pana la trei-patru flori.

Tipuri de ovaz

Exista mai multe soiuri de ovaz, dintre care cele mai cele mai cunoscute sunt ovazul nisipurilor, ovazul salbatic si altele.

La noi in tara aceasta cereala se cultiva in zonele de deal, cum ar fi Podisul Transilvaniei sau Podisul Getic.

Ca sa germineze, boabele de ovaz au nevoie de temepraturi mai mari de patru-cinci grade. Iarna, cereala nu face fata la temperaturi mult sub 0 grade, asa ca productiile de toamna nu garanteaza si o recolta prea bogata.

Daca vremea este secetoasa, pe timpul verii, ovazul nu va rezista, asa cum porumbul, graul sau orzul o fac, lucru ce o distinge de cele mentionate mai sus.

Tipurile de sol pe care planta se dezvolta cel mai bine sunt cele nisipoase si lutoase, precum solurile brune de padure si cernoziomurile. In afara de acestea, cereala se dezvolta bine si pe solurile mai acide.

Cum se cultiva

Cele mai bune plante premergatoare pentru cultura de ovaz sunt porumbul si floarea soarelui. Cereala trebuie cultivata in locurile unde s-au aflat cele mai de sus, intrucat ea poate sustrage cu usurinta substantele nutritive din sol, lasate de acestea. In plus, este recomandat sa fertilizati foarte mult porumbul sau floarea soarelui ca plante premergatoare culturii de ovaz.Printre singurele plante in urma carora nu este recomandat sa puneti ovaz se numara sfecla de zahar sau cea furajera.

Aveti nevoie sa faceti aratura la sfarsitul toamnei, folosindu-va de pluguri. Adancimea optima este de aproximativ un sfert de metru. In timpul primaverii, inainte de a semana, germinarea trebuie realizata cu grapa sau, dace va confruntati cu secete de durata, folosind combinatorul.

In ceea ce priveste ingrasamintele necesare ovazului, gunoiul de grajd poate fi utilizat doar la plantele premergatoare. Cele mai bune substante indicate sunt cele pe baza de potasiu.

Semintele de ovaz sunt foarte nutritive, ele avand o germinatie minima de aproximativ 90% si o puritate de peste 95%.

Daca vreti sa scapati de daunatorii ovazului, dintre care cel mai periculos este taciunele zburator, atunci veti avea nevoie sa folositi tratamente cu Vitavax, Criptodin sau Formalina.

Dupa cum am spus si mai sus, cea mai buna perioada pentru semanare este la inceputul primaverii, atunci cand temperatura de la sol nu este mai mare de cinci grade. Distanta optima de semanat este la aproximativ 13-14 centimetri intre randuri, iar adancimea este de cinci centimetri. Se pot semana pana la 170-180 kilograme de grau la un hectar.

Daca aveti parte de primaveri cu temperaturi mai ridicate decat de obicei, atunci este bine sa tavalugi terenul, la scurt timp dupa ce ati realizat culturile.

Buruienile vor fi distruse cu ajutorul ierbicidelor, insa nu ar trebui sa aveti probleme din acest punct de vedere daca ati fertilizat cum trebuie solul si ati realizat toate lucrarile necesare acestuia. Dintre ierbicidele recomandate se numara Icedin, Logran su Oltisan, care pot distruge Setaria, Papaver si Fumaria. Gandacul de ovaz poate fi inlaturat daca se aplica solutiile Sinoratox, Onefon sau Lindatox.

Ovazul este bine sa fie recoltat la maturarea completa, intrucat riscati sa aveti pierderi importante daca o faceti mai devreme. Combina este cel mai bun instrument pentru recoltare, iar dimineata este el mai bun moment al zilei, atunci cand roua este inca prezenta pe cereale.

Ovazul de export este recoltat cu ajutorul cositoarelor sau cu ajutorul vindroverelor. Pentru fan, recoltarea se face la inceputul infloririi.

In concluzie, ovazul este una dintre cele mai utilizate cereale atat la noi, cat si in multe parti ale Europei. Ea este foarte bogata in elemente nutritive si poate fi folosita atat in alimentatia animalelor, cat si in cea a oamenilor. Intrucat nu rezista la secete accentuate sau la temepraturi mai mici de -10 grade Celsius, planta nu este cultivata in proportii foarte mari decat in zonele mai deluroase si mai putin in cele de campie.