CulturaPuterea emotiilor pozitive si beneficiile acestora

Puterea emotiilor pozitive si beneficiile acestora

Emotiile sunt acele procese innascute care fac parte din viata noastra si carora de multe ori nu le acordam suficienta atentie… De cativa ani, si din ce in ce mai mult, se insista asupra relatiei directe pe care o au cu sanatatea noastra. De fapt, emotiile pozitive ne pot stimula sanatatea, asa cum emotiile negative o pot slabi.

Dupa cum arata numeroase studii,  sistemul nostru nervos central si sistemul imunitar comunica direct . Aceasta inseamna ca emotiile si corpul nu sunt separate, ci foarte conectate si interconectate.

O minte limpede si o inima buna insotite de sentimente calde sunt cele mai importante lucruri. Daca mintea nu este indreptata catre ganduri pozitive si ridicate, nu vom putea gasi niciodata fericirea.”

-Dalai Lama-

Cert este ca informatiile si publicatiile care ajung la noi insista asupra impactului emotiilor negative. Cu alte cuvinte, suntem avertizati de influenta negativa pe care o au anumite emotii asupra sanatatii noastre si suntem indrumati asupra comoditatii de a evita emotiile negative precum frica, furia… Totusi, ceea ce nu este atat de popular este faptul ca  blocarea Acestea . emotiile pot fi o sursa de probleme de sanatate.

Emotii care au grija de sanatatea noastra

De ceva vreme, unii experti in domeniul sanatatii au facut o schimbare in viziune si abordare emotionala. Adica si-au facut propunerile pozitive. In loc sa se concentreze si sa se concentreze asupra emotiilor negative, ei si-au indreptat privirea catre puterea emotiilor pozitive.

Arturo Aguero, medic si director al Spitalului National Diego Alcorta, asigura in cartea sa „ Emotii care vindeca ” ca emotiile pozitive pot disloca incarcatura negativa a celorlalte senzatii care, ancorate in corpul nostru, ne ameninta sanatatea.

In acelasi mod, doctorul american B. Fredrickson, castigator al „Cel mai mare premiu al templului in psihologie pozitiva” , dupa ani de cercetare stiintifica a descoperit efectul de imbunatatire a sanatatii al emotiilor pozitive.

„Rasul este extraordinar de relaxant, este o meditatie grozava. Rasul este de o frumusete extraordinara, iti da usurinta, iti da aripi pentru a zbura. Si viata este plina de ocazii de a rade. Trebuie doar sa ai sensibilitate.”

-Osho-

In mod similar, Universitatea din Kentucky a efectuat cercetari longitudinale, rezultatul a aratat o relatie intre emotiile pozitive si longevitate. La fel, dupa decenii de cercetari avem dovezi care arata relatia dintre emotiile pozitive cu starea noastra de sanatate si speranta de viata. De fapt, este dovedit ca  cei care experimenteaza mai multe emotii pozitive au tensiune arteriala mai scazuta si un sistem imunitar mai puternic.

Cateva emotii si sentimente pozitive…

Bucurie si distractie

Bucuria este poate una dintre cele mai rapide emotii. Se intampla intr-o clipa, cand ne aflam intr-un mediu placut. Apare in acele momente „perfecte” in care simtim ca lucrurile sunt exact asa cum ar trebui sa fie si suntem acolo unde ar trebui sa fim.

De aceeasi importanta, distractia este emotia asociata placerii si se regaseste in ceea ce ne face sa radem si ne permite sa ne recream. Distractia, in acest sens, este un puternic relaxant natural.

„Daca ne-am exagera bucuriile, asa cum facem cu suferintele noastre, problemele noastre si-ar pierde importanta”

-Anatole France-

Recunostinta

Aceasta emotie trebuie inteleasa in sensul sau cel mai larg . Multumim vietii, naturii, partenerilor nostri de viata… Sa ne simtim recunoscatori pentru sanatate, pentru locul in care traim etc.

A multumi in acelasi timp este un motiv de bucurie. Inseamna ca cineva are grija de noi sau ca norocul ne zambeste . Si… Cine nu este mangaiat de asta?

„Recunostinta este o floare care izvoraste din suflet”

-Beecher-

Seninatate

Serenitatea este o emotie mai relaxata, sustinuta si subtila decat bucuria. Se bucura atunci cand suntem pe deplin prezenti si constienti de ceea ce traim. In plus, linistea este emotia care ne face mai usor sa vedem padurea si nu doar copacul atunci cand exista o problema, crescand astfel sansele de a gasi o solutie.

Interes

Interesul este o stare superioara care motiveaza comportamentele de explorare si investigare . Datorita interesului avem dorinta si motivatia de a invata si de a ne dezvolta cunostintele, calitatile si abilitatile.

Dragoste

In starea de a ne indragosti, are loc in corpurile noastre o reactie biologica care ne creste nivelul de oxitocina si progesteron. Consecinta este imediata: starea noastra de bine creste si nivelul de stres este redus. In acest fel, ne imbunatateste sanatatea si calitatea vietii.

„Ura nu scade cu ura. Ura scade odata cu iubirea”

-Buda-

In concluzie, cercetarea sustine o schimbare a focalizarii in modul de intelegere a emotiilor, sentimentelor sau starilor emotionale mai lungi.  Astfel, nu ar fi vorba atat de blocarea emotiilor negative, cat de intensificarea emotiilor pozitive, intrucat acestea le neutralizeaza pe cele anterioare. De fapt, acest nou punct de vedere continua sa puna in valoare toate emotiile, indiferent de valenta lor.

Emotiile negative au o valoare adaptativa incontestabila. Iar emotiile pozitive au un obiectiv transcendent si evolutiv care depaseste senzatiile placute pe care ni le ofera.

Cele mai noi

Compararea costurilor de întreținere între o casă și un apartament

Compararea costurilor de întreținere între o casă și un apartament este un subiect dezbătut de cei care sunt pe...

Tendințele Cumpărăturilor Online în 2024: Tehnologie, Rucsacuri, Casă & Cadouri

În era digitală în continuă expansiune, cumpărăturile online devin din ce în ce mai populare, iar 2024 nu...

Cum revoluționăm accesul la servicii juridice în mediul de afaceri digitalizat

Vrei să asiguri protecția juridică a afacerii tale?Într-un mediu de afaceri din ce în ce mai digitalizat, companiile caută...

Descoperă secretul protecției digitale absolute: totul despre licențele antivirus in 2024

1. Introducere Într-o lume digitală tot mai complexă și interconectată, protejarea datelor și a dispozitivelor noastre este esențială. De...

Transformă-ți Afacerea într-o Destinație Preferată pentru Călători cu aNuvola!

Indiferent dacă ești o unitate de cazare, un restaurant sau oferi experiențe de neuitat, aNuvola este platforma perfectă pentru...

Ghidul complet pentru Detonarea Corectă a Petardelor în Noaptea de Revelion

Noaptea de Revelion este momentul în care ne adunăm cu toții pentru a sărbători trecerea într-un nou an, iar...

Nu rata

Compararea costurilor de întreținere între o casă și un apartament

Compararea costurilor de întreținere între o casă și un...

Tendințele Cumpărăturilor Online în 2024: Tehnologie, Rucsacuri, Casă & Cadouri

În era digitală în continuă expansiune, cumpărăturile online...

Din aceeasiCATEGORIE
Recomandate pentru tine!