CulturaAdevar sau mit: Exista personalitati multiple?

Adevar sau mit: Exista personalitati multiple?

Personalitatea multipla este ceva despre care toata lumea stie si despre care a auzit. A fost tratat in nenumarate filme si romane. Dar… Exista sau este o inventie?

In Manualul de Diagnostic si Statistic al Tulburarilor Mintale ( DSM-iV ) , cel mai important in ceea ce priveste tulburarile mintale, este mentionata ca tulburare de identitate disociativa  in care este descrisa existenta uneia sau mai multor identitati/personalitati la aceeasi persoana. individ, fiecare cu propriul mod de a percepe si de a interactiona cu mediul.

Aceasta tulburare a fost, de asemenea, asociata cu pierderea memoriei, nu cu uitarea normala, ci cu scurte lapsuri amnestice.

Personalitate multipla vs disociere

Disocierea este un mecanism de aparare psihologica in care identitatea, memoria, ideile, sentimentele sau perceptiile cuiva sunt separate de constientizarea constienta si nu pot fi recuperate sau experimentate voluntar.

Toti oamenii se disociaza la un moment dat fara ca acest lucru sa se refere la vreun aspect patologic. De exemplu, cand oamenii isi dau seama ca, dupa ce au ajuns acasa, nu-si amintesc mare lucru din drum pentru ca erau preocupati sa se gandeasca la conflicte personale sau sa acorde atentie la ceva.

Dar atunci cand disocierea are loc intr-un grad inalt, provoaca o ruptura, din cauza careia persoana nu are senzatii despre sine si perceptiile faptelor din viata de zi cu zi.

Pentru unii psihiatri si psihologi  , personalitatea multipla este un termen foarte controversat, deoarece nu dau seriozitate acestui diagnostic, conferindu-i motivul de a fi o iluzie cu o baza culturala si terapeutica.

Personalitate multipla: cultura populara

Cu toate acestea, in cultura populara, personalitatile multiple sunt adanc inradacinate atat datorita utilizarii lor in cinema, cat si in literatura.

Cel mai faimos caz din literatura este romanul lui Robert Louis Stevenson, The Strange Case of Dr. Jekyll and Mr. Hyde . Este si cazul poetului Fernando Pessoa, care avea multe heteronime care sunt pseudonime, pentru care autorii inventeaza o intreaga personalitate si o biografie completa, dar se pare ca in cazul lui Pessoa le credea reale.

Personalitatea multipla a fost adusa pentru prima data in cinema cu filmul The Three Faces of Eve, in 1957. Apoi a fost folosita de nenumarate ori, asa cum face adesea Hollywood-ul cu o idee care ramane.

Dar in film si literatura acest diagnostic de tulburare de identitate disociativa este dus la o exagerare aproape nelimitata . Numarul de personalitati diferite si diferentele spectaculoase dintre fiecare par sa fi crescut in timp.

Exista personalitate multipla?

Este important sa nu se confunde personalitatea multipla cu diferitele roluri pe care o persoana le poate juca in cadrul mai multor grupuri diferite, adica pentru ca o persoana se comporta complet diferit in functie de cine este, nu inseamna ca are o tulburare de personalitate, ci mai mult. bine ca poate fi o persoana cameleonica in cel mai bun sau mai rau simt.

Persoanele care au fost diagnosticate cu personalitate multipla au de obicei doua personalitati, una este de obicei mai dominanta decat cealalta, asa ca preia controlul mai des.

Aceasta poate insemna ca exista pierderi semnificative de memorie asa cum am mentionat la inceput, deci nu se poate spune ca personalitatea multipla nu exista, intelegand-o asa cum am facut-o la inceput ca Tulburare de Identitate Disociativa.

Cele mai noi

De ce inchirierea unei Basculante 8×4 poate fi avantajoasa

O basculanta 8x4 este un model de camion cu o capacitate mare de incarcare si care este folosita in...

De ce ar trebui să mâncăm alimente de sezon?

Alimentația de sezon, care constă în cumpărarea și consumul de alimente de sezon, este un adevărat stil de viață...

Cele mai grave 35 de defecte pe care le poate avea o persoana

Cand ne amintim de oamenii care trec prin viata noastra si care ne marcheaza, este pentru ca de obicei...

De ce ma trezesc obosit: 8 cauze comune

Sunt oameni care se trezesc dimineata cu o mare greutate in corp, cu o lipsa de motivatie pentru a...

Simt insectele durere?

Durerea este o experienta senzoriala si emotionala si, prin urmare, are o povara foarte subiectiva . Acest eveniment este...

Cum sa alegi o scoala bilingva

De multi ani, parintii isi cauta copiii sa invete o a doua limba. Ce ar trebui sa va ofere...

Nu rata

De ce inchirierea unei Basculante 8×4 poate fi avantajoasa

O basculanta 8x4 este un model de camion cu...

De ce ar trebui să mâncăm alimente de sezon?

Alimentația de sezon, care constă în cumpărarea și consumul...

Din aceeasiCATEGORIE
Recomandate pentru tine!