DiverseSimt insectele durere?

Simt insectele durere?

Durerea este o experienta senzoriala si emotionala si, prin urmare, are o povara foarte subiectiva . Acest eveniment este definit ca o experienta asociata cu o leziune tisulara, dar, in mod curios, uneori durerea apare ca un simptom fizic al unei inadaptari emotionale (tulburare somatoforma) fara niciun declansator fizic specific. Durerea apartine fiecaruia, deoarece in perceptia ei starea fizica si emotionala a individului joaca un rol esential, pe langa amintirile si experientele anterioare.

Cand vine vorba de a merge in restul regnului animal, cuantificarea intensitatii senzatiilor devine si mai complexa. Etologia se confrunta cu o serie de dileme care sunt imposibil de abordat de zi cu zi cu deplina acuratete, deoarece sentimentele sunt greu de inregistrat in parametri masurabili si, in plus, toate rezultatele sunt supuse interpretarii cercetatorului. Omul poate cadea in eroarea de a umaniza restul fiintelor vii fara sa-si dea seama, pentru ca nu au o voce care sa ne spuna ce simte la un moment dat.

In efortul de a descoperi procesele neurologice si fiziologice ale animalelor din jurul nostru, pot fi ridicate multe intrebari si investigatii etologice care pot fi incercate sa fie elucidate cu markeri anatomici. Astazi abordam una dintre cele mai interesante care pot fi afirmate: simt insectele durere? Ramai cu noi si afla.

Experimenteaza insectele durere?

Cu totii, intr-o masura mai mare sau mai mica, am fost expusi lumii nevertebratelor la un moment dat in viata noastra. Aceste fiinte foarte primitive par practic „automati”, deoarece nu par sa le deranjeze sa-si piarda un membru, jumatate din corp sau chiar capul . Fara a merge mai departe, fiecare entomolog sau curios care a avut ocazia va fi observat, cu groaza, cum o lacusta este devorata de o mantis rugatoare vie si, intre timp, se hraneste cu nonsalanta cu tulpina unei frunze.

Daca insectele ar simti durere asa cum o concepem noi, aceasta realitate observabila ar fi imposibila. Agonia si disperarea ar prelua orice organism viu care percepe o astfel de durere si, prin urmare, nu ar putea indeplini nicio functie fiziologica dincolo de incercarea de evadare. Cheia se gaseste in definitia termenului in sine: alte fiinte vii nu trebuie sa perceapa durerea. In acest moment, este esential sa diferentiem durerea de nociceptie.

Durerea este o experienta personala, subiectiva si netransferabila care include integrarea emotiilor negative. Pe de alta parte, in nociceptie, nociceptorii (receptorii durerii) proceseaza stimulii potential daunatori impotriva tesuturilor si trimit semnale catre centrul nervos al fiintei vii pentru a face ceva in privinta ei (daca are unul). Majoritatea animalelor au capacitatea de nociceptie, dar asta nu inseamna ca simt durere in sine .

Daca ne filosofam urmand acest sir de gandire, putem spune ca a putea percepe un stimul daunator nu este acelasi lucru cu a simti durerea. Atunci cand o sursa daunatoare este aplicata pe corpul unei insecte, aceasta fuge de ea, deoarece prezinta nociceptori superficiali care codifica un raspuns de evadare.

Acest lucru are tot sensul evolutiv din lume: daca animalul ramane prea mult timp in acel mediu, moare si nu se va putea reproduce. Pentru fiintele vii, scopul final este sa-si lase amprenta genetica sub forma de descendenti de cat mai multe ori, asa ca este necesar sa putem percepe amenintarile pentru a supravietui cat mai mult. Daca nu ne asumam capacitatea speciilor de a raspunde la daunele mediului, mecanismele selectiei naturale sunt imposibil de explicat .

Dovezi stiintifice si dilemele durerii

Nociceptia este omniprezenta in regnul animal, dar durerea nu este. Acesta este un subiect pentru o alta oportunitate, deoarece s-a demonstrat ca sobolanii, pasarile si alte vertebrate pot simti emotii dincolo de cele de baza, adica acelea care raspund la ceva mai mult decat un simplu mecanism evolutiv.

Pentru a raspunde la intrebarea daca insectele simt durere, ar fi necesar sa se determine componentele neurologice si subiective care fac posibila experienta acestui eveniment senzorial . Prin urmare, oamenii de stiinta trebuie sa isi puna urmatoarele intrebari:

 • Un animal trebuie sa fie constient de sine pentru a percepe durerea?
 • Ce fel de conexiuni functionale necesita un sistem nervos pentru ca durerea sa apara?
 • Care este beneficiul evolutiv de a putea simti durere fiintelor vii?

Dupa cum va puteti imagina, a raspunde la aceste intrebari intr-un mod 100% fiabil, astazi, este complet imposibil . Realitatea este ca nu stim ce este nevoie pentru a trece de la nociceptie la durere, deoarece este o chestiune la fel de eterica precum natura vietii insasi. Acum, stiinta nu este statica si, ca atare, la orice intrebare, ei incearca sa obtina posibile raspunsuri.

In acest caz, vom acorda atentie articolului stiintific Nerve injury drives a highened state of vigilence and neuropathic sensibilisation in Drosophila , publicat in revista Science Advances, in 2019. Aceasta publicatie a incercat sa cuantifice durerea perceputa de mustele Drosophila , cu actiunea acidului γ-aminobutiric (GABA) si a altor componente ale sistemului nervos responsabile de transmiterea impulsurilor dureroase.

Cercetatorii au efectuat leziuni nervoase localizate pe unul dintre membrele mustelor, iar apoi leziunea a fost lasata sa se vindece complet. Spre surprinderea profesionistilor, s-a descoperit ca, odata primita prejudiciul, restul membrelor mustelor au devenit hipersensibile . Se crede ca aceste nevertebrate se „pregatesc” sa perceapa durerea la o scara mai mica si, prin urmare, sa poata raspunde mai rapid la aceasta in viitoarele ocazii si sa-si maximizeze sansele de supravietuire.

Pe baza acestor constatari, se pare ca mustele capata o stare de „hipervigilenta” dupa prima ranire. Acest lucru, intr-un anumit fel, s-ar putea traduce prin faptul ca ei experimenteaza un alt tip de durere in functie de experientele lor si, prin urmare, capata o povara subiectiva. Ceva atat de simplu ca acesta ar putea demonstra un pas evident de la simpla nociceptie la durere.

Sensul evolutiv al durerii

Am putea dormi atat de fericiti gandindu-ne ca am rezolvat dilema, dar in lumea stiintei nimic nu este atat de simplu. Ca ceva a fost descoperit poate indica o directie, dar niciodata nu stabileste o dogma, decat daca realitatea observata se repeta in toate cazurile. Daca mustele Drosophila pot simti durerea sau nu, este o dezbatere deschisa, dar realitatea este ca inca nu avem informatii despre marea majoritate a taxonilor de nevertebrate cu privire la aceasta problema .

In plus, profesionistii de la Societatea de Entomologie din Canada ofera o reflectie finala mai putin interesanta: la ce foloseste insectele sa perceapa durerea? Nevertebratele au un sistem nervos extrem de simplu, dar ieftin. A avea un sistem nervos precum cel uman presupune o serie de costuri fiziologice extreme (creierul nostru consuma 20% din glucoza si oxigenul organismului), asa ca chiar merita?

Pentru insecte, se pare ca raspunsul este negativ. Au nociceptori care le permit sa fuga de un stimul nociv cat mai rapid si eficient posibil, asa ca este greu sa ne gandim la motive pentru care ar beneficia de o perceptie mai complexa a unui eveniment daunator. Ei isi maximizeaza deja sansele de supravietuire cu ceea ce au si, astfel, a dedica mai multe resurse unei emotii mai complexe pare imposibil din punct de vedere evolutiv.

Rezumat

Din nou, va reamintim ca in acest spatiu nu ne-am oprit sa ne miscam in presupuneri si divagatii, pentru ca oricate date s-ar obtine, acestea sunt intotdeauna supuse interpretarii cine le culege. Nici macar nu stim ce este durerea in intregime, asa ca a raspunde la intrebarea pusa aici cu deplina certitudine este o sarcina imposibila.

Ceea ce putem spune (pe baza dovezilor fiziologice) este ca, daca insectele simt durere, este clar ca nu o fac in acelasi mod in care o facem noi. Un sistem nervos mai primar si de baza, prin definitie, trebuie sa aiba un alt nivel de perceptie decat al nostru. De aici, reflectiile si divagatiile sunt nesfarsite.

  Cele mai noi

  De ce inchirierea unei Basculante 8×4 poate fi avantajoasa

  O basculanta 8x4 este un model de camion cu o capacitate mare de incarcare si care este folosita in...

  De ce ar trebui să mâncăm alimente de sezon?

  Alimentația de sezon, care constă în cumpărarea și consumul de alimente de sezon, este un adevărat stil de viață...

  Cele mai grave 35 de defecte pe care le poate avea o persoana

  Cand ne amintim de oamenii care trec prin viata noastra si care ne marcheaza, este pentru ca de obicei...

  De ce ma trezesc obosit: 8 cauze comune

  Sunt oameni care se trezesc dimineata cu o mare greutate in corp, cu o lipsa de motivatie pentru a...

  Simt insectele durere?

  Durerea este o experienta senzoriala si emotionala si, prin urmare, are o povara foarte subiectiva . Acest eveniment este...

  Cum sa alegi o scoala bilingva

  De multi ani, parintii isi cauta copiii sa invete o a doua limba. Ce ar trebui sa va ofere...

  Nu rata

  De ce inchirierea unei Basculante 8×4 poate fi avantajoasa

  O basculanta 8x4 este un model de camion cu...

  De ce ar trebui să mâncăm alimente de sezon?

  Alimentația de sezon, care constă în cumpărarea și consumul...

  Din aceeasiCATEGORIE
  Recomandate pentru tine!