SanatateSindromul Wernicke-Korsakoff: cauze si simptome

Sindromul Wernicke-Korsakoff: cauze si simptome

Functionarea memoriei la fiinte umane este unul dintre cele mai complexe si dificile aspecte de studiat in domeniul psihologiei si stiintelor cognitive.

Cu toate acestea, exista o serie de tulburari care ajuta la intelegerea mai buna a elementelor de baza ale memoriei. Sindromul Wernicke-Korsakoff este unul dintre ele.

Ce este sindromul Wernicke-Korsakoff?

Pe scurt, sindromul Wernicke-Korsakoff este o tulburare a creierului datorata lipsei de vitamina B1 (numita si tiamina ). Acest sindrom poate fi inteles si ca unirea a doua tulburari psihice diferite: encefalopatia Wernicke si sindromul Korsakoff.

Vom sti in ce consta fiecare dintre aceste patologii, precum si principalele lor simptome si cateva posibile forme de tratament.

Encefalopatia lui Wernicke

Este o boala neurologica cauzata de lipsa de tiamina. Simptomele sale au de-a face cu necoordonarea la efectuarea miscarilor necesare mersului (ataxie), probleme la miscarea ochilor si aparitia unei stari de confuzie constanta.

Sindromul Korsakoff

In Sindromul Korsakoff, sau Psihoza lui Korsakoff , simptomele sale sunt mai dezvoltate cu probleme de memorie, pana la punctul in care acest sindrom este de obicei inclus in tipurile de amnezie.

Astfel, Sindromul Wernicke-Korsakoff este o imagine a simptomelor care cuprinde problemele care apar atat in ​​Encelopatia Wernicke, cat si pe cele asociate cu Psihoza lui Korsakoff. In timp ce simptomele primei se manifesta intr-un varf simptomatic acut, cele ale sindromului Korsakoff sunt cronice .

Spectrul de simptome legate de Sindromul Korsakoff apare de obicei pe masura ce simptomele encefalopatiei Wernicke dispar.

Simptomele sindromului Wernicke-Korsakoff

Diagnosticul Sindromului Wernicke-Korsakoff poate fi pus doar de catre specialisti cu pregatire medicala. Cu toate acestea, este bine sa recunoastem principalele simptome dupa care acesti experti se ghideaza atunci cand depisteaza sindromul, pentru a sti daca o persoana ar trebui sa viziteze sau nu la medic.

Principalele simptome legate de encefalopatia Wernicke sunt urmatoarele:

  • Aparitia de tremuraturi la nivelul picioarelor si dificultati in coordonarea miscarilor necesare mersului.

  • Aparitia unor miscari ciudate ale ochilor care te fac sa nu vezi bine: nistagmus, vedere dubla etc.

  • Apare o stare de confuzie sau apatie care nu poate fi explicata in alt mod decat prin leziuni neurologice.

Simptomele sindromului Korsakoff au mai mult de-a face cu memoria si sunt urmatoarele:

  • Amnezia anterograda , adica incapacitatea de a forma noi amintiri din momentul aparitiei sindromului. Aproape tot ceea ce este trait este uitat la scurt timp dupa ce a fost trait.

  • Amnezia retrograda , adica incapacitatea sau dificultati grave de a-si aminti unele episoade importante din trecut.

  • Fabulatie , adica inventie de poveste pentru a „umple” acele goluri care nu sunt amintite, de obicei inconstient.

Cauzele acestui sindrom

Lipsa vitaminei B1 asociata cu sindromul Wernicke-Korsakoff este de obicei asociata cu consumul abuziv de bauturi alcoolice , dar se poate datora si unei esecuri in absorbtia nutrientilor din ceea ce este ingerat.

In timp ce encefalopatia Wernicke provoaca leziuni ale talamusului si hipotalamusului (cele doua structuri mari dintr-o zona a creierului numita diencefal), Sindromul Korsakoff este cauzat de afectarea unor zone mai raspandite legate de memorie, atat in ​​memorarea informatiilor, cat si in regasirea amintirilor.

Tratamente posibile

In prezent, Sindromul Wernicke-Korsakoff nu are nici un tratament, asa ca tratamentul sau are ca scop sa nu se agraveze tabloul simptomelor, iar efectele acestuia pot fi controlate pe cat posibil pentru a inrautati calitatea vietii persoanei la minimum.

Tratamentele, care trebuie intotdeauna conduse de un specialist, se adreseaza de obicei sindromului prin prevenirea consumului continuu de alcool , imbunatatirea obiceiurilor alimentare ale persoanei, ingrijirea psihologica individuala sau in grupuri de sprijin si injectia cu vitamina B1.

Simptomele care se pot remite mai usor sunt cele care au de-a face cu coordonarea motrica si miscarea ochilor, dar cele care au de-a face cu abilitatile cognitive nu se amelioreaza de obicei si, daca nu sunt tratate corespunzator, se pot agrava pana cand duc la coma si moarte. .

Cele mai noi

De ce inchirierea unei Basculante 8×4 poate fi avantajoasa

O basculanta 8x4 este un model de camion cu o capacitate mare de incarcare si care este folosita in...

De ce ar trebui să mâncăm alimente de sezon?

Alimentația de sezon, care constă în cumpărarea și consumul de alimente de sezon, este un adevărat stil de viață...

Cele mai grave 35 de defecte pe care le poate avea o persoana

Cand ne amintim de oamenii care trec prin viata noastra si care ne marcheaza, este pentru ca de obicei...

De ce ma trezesc obosit: 8 cauze comune

Sunt oameni care se trezesc dimineata cu o mare greutate in corp, cu o lipsa de motivatie pentru a...

Simt insectele durere?

Durerea este o experienta senzoriala si emotionala si, prin urmare, are o povara foarte subiectiva . Acest eveniment este...

Cum sa alegi o scoala bilingva

De multi ani, parintii isi cauta copiii sa invete o a doua limba. Ce ar trebui sa va ofere...

Nu rata

De ce inchirierea unei Basculante 8×4 poate fi avantajoasa

O basculanta 8x4 este un model de camion cu...

De ce ar trebui să mâncăm alimente de sezon?

Alimentația de sezon, care constă în cumpărarea și consumul...

Din aceeasiCATEGORIE
Recomandate pentru tine!