DiverseVarsta si calitatea rasadurilor – garantia unei recolte bogate

Varsta si calitatea rasadurilor – garantia unei recolte bogate

Primavara se grabeste, dupa zapezile tarzii si abundente, si trebuie sa tinem pasul cu evolutia vremii, cu varsta si calitatea rasadurilor, daca vrem sa avem o gradina frumoasa si sa ne bucuram de primele recolte ale verii, la timpul potrivit. Cine a avut grija sa isi produca propriile rasaduri, in aceasta perioada, se va ocupa de pregatirea lor pentru plantare, la locul ales din gradina sau in solarii. Este bine sa se urmareasca prognozele meteorologice pe termen mediu, pentru a estima momentul cel mai potrivit pentru transplantarea tinerelor plante, dar, din traditia si experienta muncilor agricole, se poate tine seama de un calendar aproximativ, avand in vedere ca roadele vor aparea, in functie de specie, la 8-12 saptamani de la plantarea rasadurilor:

Jumatatea lunii aprilie – se planteaza rasadurile de ardei si de rosii timpurii. Luna mai – rasadurile de varza timpurie, castraveti, conopida, brocoli. Inceputul lunii iunie (cel tarziu) – rasaduri de vinete, ardei, rosii, daca vremea nu a fost favorabila in luna anterioara.

In paralel, daca vremea este calda, se pot semana (nefiind nevoie de rasaduri), incepand cu jumatatea lui martie, arpagicul, usturoiul, morcovul, ridichile de luna etc. Tot in acest rastimp, cei care au solarii trebuie sa le pregateasca pentru transplantarea rasadurilor.

Nu trebuie pierdut din vedere, cand parcelati terenul, ca unele legume – brocoli, varza, conopida, spanacul, salata, fasolea, mazarea, ridichile – au nevoie numai de 4-6 ore de lumina solara directa, in rest, putina umbra va asigura o dezvoltare sanatoasa a acestora.

Varsta si calitatea rasadurilor implica respectarea unor etape, pentru ca rezultatele sa fie cele asteptate:

Aclimatizarea rasadurilor se refera la toate procedeele prin care acestea trebuie obisnuite cu noile conditii de crestere, in exterior. Transplantarea se va face numai cand temperaturile din timpul zilei se situeaza constant in jurul a 12-14 grade Celsius, noaptea nu scad sub 10 grade, iar temperatura in sol nu este mai mica de 14-15 grade. Inainte cu 10-15 zile de acest moment, rasadurile vor fi scoase afara (cu tavile/cutiile in care le tineti), in timpul zilei, pe o durata din ce in ce mai mare, fara a le aseza, la inceput, direct, in lumina soarelui, ci intr-un loc usor umbrit si fara curenti de aer. Treptat le veti putea tine si la soare, de preferinta, in prima parte a zilei. Daca aveti o rasadnita, atunci aceasta va fi descoperita cateva ore pe zi si, dupa o saptamana, si noaptea (eventual, le puteti proteja cu o folie, daca vi se pare ca temperaturile sunt inca scazute). Varsta si calitatea rasadurilor sunt optime daca, la momentul plantarii, indeplinesc cateva conditii:

Rosiile –  au o varsta de 40-60 de zile, 15-20 de centimetri inaltime, 8- 10 frunze si o dispersie a radacinilor de 100%.

Ardeii – varsta de 50-80 de zile, in jur de 15 centimetri inaltime, 6-8 frunze, 100% radacini.

Varza timpurie – 45-55 de zile, 10-12 centimetri inaltime, 4-6 frunze, dispersie radacini 90%.

Castraveti – 30-40 de zile, 10-15 centimetri inaltime, 4-6 frunze, 100% radacini.

Conopida – 40-50 de zile, 10-12 centimetri inaltime, 5-6 frunze, 90% radacini.

Salata – 30-40 de zile, 8-10 centimetri inaltime, 6-8 frunze, 90% radacini.

Varsta si calitatea rasadurilor pot fi apreciate si dupa aspectul tulpinii, care trebuie sa fie groasa si scurta, frunzele de un verde intens si nepatate, ceea ce inseamna ca au crescut in conditii de hrana, luminozitate si umiditate adecvate.

Daca veti cultiva o suprafata mai mare cu un anumit rasad, transportarea plantelor tinere se va face esalonat, pentru a nu le priva, prea mult timp, de conditiile de umiditate si lumina necesare. De asemenea, pentru aceasta operatie, se va alege o zi cu temperaturi moderate, fara vant. Rasadurile slab dezvoltate sau atacate de daunatori vor fi inlaturate. Suprafata din gradina se va uda cu o zi inainte, pana cand solul este saturat. La fel de importanta ca varsta si calitatea rasadurilor este si amplasarea rasadurilor, in gradina, daca este posibil, pe directia est-vest (mai ales, rosiile), astfel incat sa se bucure de lumina solara, pe durata intregii zile. Tulpina rasadului se va ingropa pana in apropierea primei frunze. In primele 10-14 zile, rasadurile se vor uda zilnic, iar daca soarele este prea puternic, se vor proteja, facandu-le putina umbra. Udarea este bine sa se faca dimineata si nu seara, astfel incat, picaturile de apa sa nu ramana pe frunze, ceea ce ar favoriza aparitia fungilor.

Daca nu aveti rasaduri in sera sau in solarul propriu, va trebui sa le procurati de la un gradinar, care sa garanteze valoarea soiurilor de legume. Nu pierdeti insa din vedere caracteristicile mentionate anterior, pentru a evalua, in cunostinta de cauza, varsta si calitatea rasadurilor. Daca aceste reguli minimale vor fi respectate, la sfarsitul lunii iunie, veti strange primele recolte.

Cele mai noi

Asa actioneaza o Fecioara in fata infidelitatii si cand iubeste cu adevarat

Data nasterii noastre va determina multe aspecte ale personalitatii noastre, precum si modul in care reactionam atunci cand simtim...

Dorinta ta sexuala este diferita de cea a partenerului tau?

Cand intalnim pe cineva care ne taie respiratia, uneori avem tendinta sa-l consideram sufletul nostru pereche. Probabil ca este...

10 complimente pe care sotul tau trebuie sa auda de la tine

Lucrurile pe care le spunem au un impact enorm asupra casniciilor noastre. Barbatii au uneori o reputatie proasta pentru...

Ce este psihoterapia? Principalele caracteristici ale acestui proces

Psihoterapia nu este un proces complex, in care pacientul si terapeutul stabilesc o relatie de incredere, dar intotdeauna fara...

Athephobia (frica de ruine): simptome, cauze si tratament

In domeniul tulburarilor de anxietate, stim ca exista multe fobii rare; Cu siguranta, pe multi dintre ei nici nu...

Nu rata

Asa actioneaza o Fecioara in fata infidelitatii si cand iubeste cu adevarat

Data nasterii noastre va determina multe aspecte ale personalitatii...

Dorinta ta sexuala este diferita de cea a partenerului tau?

Cand intalnim pe cineva care ne taie respiratia, uneori...

Din aceeasiCATEGORIE
Recomandate pentru tine!