Bebelusul tau: a zecea luna de viata

Chiar daca are numai 10 luni, bebelusul tau este deja un mic titirez care misuna prin toata casa si exploreaza orice loc necunoscut. Cel mic devine din ce in ce mai energic si activ, iar unii bebelusi fac deja primii pasi in aceasta luna. Nu este motiv sa te ingrijorezi nici daca bebelusul tau nu merge inca, deoarece fiecare bebelus are propriul sau ritm de dezvoltare.
Vei observa ca cel mic are o coordonare mana-ochi din ce in ce mai buna si ca aprecieaza din ce in ce mai bine distanta dintre un obiect si manuta sa. De aceea, va apuca mai bine obiectele care se afla in raza lui, chiar si pe cele de dimensiuni mai mici.
Din punct de vedere al limbajului, cu siguranta ai observat deja ca a inceput sa pronunte primele sale cuvinte si sa-ti spuna mama. Tot in aceasta perioada, bebelusul tau incepe sa asocieze cuvinte cu anumite obiecte si stie care este lingura, mingea sau ursuletul. Cu ajutorul tau, cel mic va invata din ce in ce mai multe obiecte, chiar daca inca nu le va putea pronunta numele.
Ajuns la aceasta varsta, bebelusul tau ar trebui sa doarma toata noaptea, fara a se mai trezi. Nu uita si de respectarea unui program de somn cat mai strict daca vrei ca bebelusul tau sa nu stea treaz la orice ora din zi si din noapte. Cel mic devine din ce in ce mai activ si nu mai doarme ziua decat 2-3 ore, maxim. Timpul pe care si-l petrece treaz trebuie ocupat cu activitati diferite: joaca, comunicare, imbunatatirea motricitatii sau alte activitati.
Bebelusul tau poate trece deja de la scutec la olita, insa procesul poate fi destul de complicat, obositor si indelungat. Unii specialisti sunt de parere ca trecerea de la scutec la olita trebuie sa se faca mult mai tarziu, pe la varsta de 15-18 luni, dupa ce bebelusul isi poate controla sfincterul anal (dupa varsta de 1 an). Chiar daca bebelusul tau nu isi poate controla inca de pe acum functiile de excretie,este bine sa il obisnuiesti cu olita.
Din cauza faptului ca bebelusul tau are foarte multa energie si cotrobaie prin toata casa, riscul accidentarilor este din ce in ce mai crescut, de aceea este recomandat sa nu il lasi niciodata nesupravegheat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *