DiverseNu am chef sa fac nimic: sfaturi pentru a-si...

Nu am chef sa fac nimic: sfaturi pentru a-si recapata motivatia

De multe ori se considera de la sine inteles ca exista o singura modalitate de a atinge fundul psihologic: sa te simti profund trist si sa suferi intens. Totusi, acest lucru nu este asa.

Exista si un alt tip de epuizare psihologica bazata nu pe exces, ci pe absenta. Mai exact, lipsa de energie si motivatie. Acest sentiment de stagnare emotionala si lipsa de motivatie se reflecta de obicei intr -un gand foarte simplu: „Nu am chef sa fac nimic ” .

In acest articol vom vedea care sunt caracteristicile acestei stari mentale si ce se poate face pentru a o opri.

Nu am chef sa fac nimic: semnele de avertizare

Lipsa dorintei de a face ceva este ceva total diferit de lenea sau oboseala . Este o dispozitie psihologica prin care persoana simte ca nu are sens sa-si stabileasca scopuri sau obiective pe termen scurt sau lung.

Printre cele mai frecvente semne ca ceva nu merge bine la cei care nu au chef sa faca nimic, gasim urmatoarele:

  • Mentinerea unei vieti foarte sedentare.
  • Izolarea si lipsa interactiunii sociale .
  • Abandonarea proiectelor care au fost tinute pe linia de plutire sau au inceput sa investeasca in ele mult mai putina munca decat se astepta.
  • Simtind ca traiesti fara obiective interesante si fara scop.
  • Vrei doar sa dormi sau sa incerci.

Abulie

In cele mai extreme cazuri ale acestui fenomen, aceasta se intampla sa fie numita abulie si este unul dintre simptomele tipice ale depresiei. Abulia este absenta aproape totala a dorintei de a trai sau de a face orice activitate . Pe de alta parte, abulia apare frecvent impreuna cu anhedonia, incapacitatea de a experimenta placerea, cu care se realimenteaza prin promovarea unei vieti extrem de sedentare.

In aceste cazuri, este foarte important sa cautati ajutor de la profesionistii in sanatate mintala cat mai curand posibil, deoarece problema este suficient de grava pentru a submina grav calitatea vietii si chiar a creste sansele de aparitie a gandurilor suicidare.

Cauze posibile

Exista diferite cauze posibile care pot provoca lipsa dorintei de a face orice activitate. Este, asa cum se intampla cu practic orice fenomen psihologic, multicauzal , iar o parte din ceea ce il origineaza este biologic, in timp ce cealalta parte are de-a face cu experientele noastre atunci cand ne raportam la lumea exterioara si la ceilalti.

Ce trebuie sa faci pentru a recapata motivatia?

Oricine se simte identificat cu acea idee de „nu am chef sa fac nimic” poate urma aceste sfaturi pentru a se imbunatati si a iesi din aceasta etapa.

1. Ia-ti angajamente

Din primul moment in care o persoana decide sa se apuce de treaba pentru a iesi din acea stare pentru care nu are chef sa faca nimic, acesta este deja un mare progres, avand in vedere natura problemei de rezolvat. Cu toate acestea, asta nu va face prea mult bine daca nu se traduce in actiuni , daca nu se materializeaza.

Din acest motiv, trebuie sa fie clar de la bun inceput ca ceea ce urmeaza consta in a face total opusul a ceea ce ne cere corpul, intrucat in ​​primul rand problema este ca corpul ne cere sa stam nemiscati si sa nu facem nimic. Logica de urmat din acest moment este sa te fortezi sa te implici in sarcini.

2. Practicati exercitii fizice

Exercitiul fizic este probabil unul dintre lucrurile pe care iti doresti cel mai putin sa le faci atunci cand te confrunti cu apatie sau un fenomen psihologic similar. Cu toate acestea, o buna parte a solutiei consta in a deveni literalmente activ : oferindu-te la sarcini care sunt moderat solicitante din punct de vedere fizic.

Aceasta este o solutie simpla, la bine si la rau: este usor de inteles ce trebuie facut, dar a avea puterea de a actiona in consecinta si a petrece timpul depunand efort in asta nu este placut.

Acest lucru ajuta la atingerea unei stari minime de activare care ne va ajuta sa ne putem simti entuziasmati de un numar mai mare de proiecte si experiente , deci este unul dintre cele mai importante sfaturi atunci cand incepem.

3. Conecteaza-te cu ceilalti

Relatiile sociale creeaza contexte in care este mai usor sa intri in contact cu situatii noi si incitante. Ruperea de rutina prin extinderea cercului de prieteni este ceva aproape spontan, care se intampla fara a fi nevoie sa faci un efort.

Situatia ne ofera deja acest gen de experiente in care alti oameni ne aduc noi filosofii de viata, noi perspective si surse de motivatie si care, in general, ne dau motive sa facem altceva decat sa dormim sau sa stam in pat.

4. Du-te o viata sanatoasa

Dormi doar suficient; nici prea putin, nici prea mult. De asemenea, nu stati in pat ore intregi daca nu este sa dormiti si mancati sanatos pentru a nu ramane fara energie usor .

5. Impartiti-va proiectele in obiective mai scurte

Lipsa motivatiei este o problema mai ales la inceput; odata ce ai inceput sa faci ceva, este mai placut sa continui sa faci asta si mai rasplatitor pentru efortul necesar.

Din acest motiv, trebuie sa incercam sa facilitam inceperea desfasurarii activitatilor , iar impartirea lor in sarcini mici ordonate secvential este cea mai eficienta modalitate de a realiza acest lucru. In acest fel, perspectiva de a ajunge la ea nu pare atat de sumbra.

6. Du-te la terapie

A avea ajutorul psihologic al unui terapeut este intotdeauna o modalitate de a paria puternic pe recuperarea motivatiei. A avea chef de a face din nou altceva decat somnul se intampla adesea trecand prin consultarea unui psiholog.

Cele mai noi

8 vise comune si semnificatia lor

Toata lumea viseaza noaptea, desi nu toata lumea isi aminteste dimineata si si mai putine persoane ii dau sensul...

Eremofobia (fobia singuratatii): simptome, cauze si tratament

Fiinta umana este un animal gregar, care necesita contact social pentru a supravietui si a prospera in viata. Familia,...

Cele mai importante 10 zeite romane

Se vorbeste multe despre asimilarea pe care Imperiul Roman a facut-o a culturii si cunostintelor grecilor, mai ales in...

Nu rata

8 vise comune si semnificatia lor

Toata lumea viseaza noaptea, desi nu toata lumea isi...

Eremofobia (fobia singuratatii): simptome, cauze si tratament

Fiinta umana este un animal gregar, care necesita contact...

Din aceeasiCATEGORIE
Recomandate pentru tine!