Cultura10 relatari istorice foarte importante, rezumate

10 relatari istorice foarte importante, rezumate

Exista multe evenimente istorice si este foarte dificil sa alegi cateva. Aici vom vedea mai multe relatari istorice foarte interesante care ne vor permite sa cunoastem istoria putin mai in profunzime.

Ce sunt relatarile istorice?

Relatarile istorice sunt naratiuni textuale care descriu pasaje din istorie , analizandu-le, explicandu-le in profunzime si aratandu-le faptele, cauzele si consecintele.

Exista mai multe surse din care pot proveni informatiile unui cont istoric, precum documente de tot felul, carti de contabilitate, ziare, scrisori, memorii, jurnale, cifre si chiar liste fiscale.

1. Al Doilea Razboi Mondial

Al Doilea Razboi Mondial a fost un conflict care a inceput in 1939 si s-a incheiat in 1945 in care au fost implicate multe natiuni de pe planeta. Acestia, odata cu trecerea zilelor conflictului, au format doua aliante militare opuse: Aliatii si Axa. Este cel mai amplu razboi din istorie si in care a avut loc o mobilizare militara de pana la 100 de milioane de soldati.

Natiunile implicate au facut un mare efort, atat din punct de vedere economic, cat si industrial si stiintific, pentru a garanta victoria in conflict si a fost necesar sa se faca mari sacrificii, chiar daca acest lucru a insemnat mai putine resurse pentru civili.

Milioane de oameni au murit in conflict, Holocaustul si folosirea armelor nucleare fiind doua dintre cele mai mari nenorociri care au survenit umanitatii. Numarul mortilor este intre 50 si 70 de milioane .

Evenimentul care a declansat marele conflict este invazia Fuhrer-ului Germaniei, Adolf Hitler, asupra Poloniei in septembrie 1939. Aceasta a facut ca Marea Britanie si Franta sa declare razboi Germaniei.

Mai tarziu, in aprilie 1940, Hitler va alege sa invadeze Norvegia si Danemarca, initiind un plan de expansiune in toata Europa. In luna mai a aceluiasi an, Belgia si Tarile de Jos aveau sa fie invadate.

Franta nu a putut face fata Germaniei, care era pe cale sa o cucereasca. Acest lucru a facut mai usor pentru Benito Mussolini, dictatorul Italiei, sa semneze Pactul de Otel cu Hitler si, astfel, ambii dictatori sunt de acord sa declare si sa invadeze Franta, precum si aliatul acesteia, Marea Britanie.

Desi Franta a cazut, Marea Britanie a fost capabila sa reziste, in ciuda bombardamentelor germane constante asupra Londrei. Totusi, Hitler a vazut ca deocamdata cu greu ar putea invada Insulele Britanice, alegand sa-si amane planurile.

Asa ca germanii au ales sa schimbe directia, indreptandu-si invaziile spre Europa de Est. La inceputul anului 1941 ei aveau sa invadeze Iugoslavia si Grecia, in pregatirea pentru atacarea tintei mari a lui Hitler: Uniunea Sovietica. Japonia s-a alaturat razboiului, atacand principala baza americana din Pacific, Pearl Harbor , din Hawaii, la sfarsitul anului 1941.

Acest atac a fost declansatorul pentru ca Statele Unite nu numai sa decida sa contraatace tara soarelui rasarit, dar si le-a facut sa intre pe deplin in razboiul mondial.

Asa se formeaza cele doua parti ale conflictului, fiind Germania, Italia si Japonia s-ar alatura formand Axa, in timp ce victimele lor, Franta, Marea Britanie si Statele Unite, impreuna cu alte tari, ar forma partea aliata.

In 1943, atacurile germane asupra pamantului sovietic s-au incheiat din cauza pierderilor grele, a iernii apropiate si a lipsei de provizii. In acelasi an, in iulie, aliatii au reusit sa invadeze Italia si guvernul lui Mussolini avea sa cada.

Pe 6 iunie 1944, cunoscuta drept Ziua Z, Aliatii au debarcat in Normandia , Franta, pentru a lansa o invazie masiva a Europei, introducand 156.000 de soldati canadieni, americani si britanici pe batranul continent.

Hitler si-a concentrat toate fortele asupra Europei de Vest, ceea ce l-a facut sa-si piarda toata influenta in orice teritoriu furat sovieticilor si altor natiuni din Europa de Est. Polonia, Cehoslovacia, Ungaria si Romania ar fi „eliberate” de sovietici.

Intre decembrie 1944 si ianuarie 1945 Hitler a reusit sa expulzeze aliatii Germaniei in Batalia de la Bulge, dar aceasta victorie, care avea sa fie ultima a nazistilor, nu a fost altceva decat un miraj. In curand regimul avea sa cada.

In februarie 1945, dupa ce Germania a fost bombardata de aliati, tara germana va vedea cum puterea ei se estompeaza . La 30 aprilie a aceluiasi an, Hitler, vazandu-si marea infrangere, isi va pune capat vietii alaturi de iubita sa, Eva Braun. Pe 8 mai avea sa vina capitularea finala, dupa ce se vedea cum toata Germania a fost invadata de Uniunea Sovietica.

2. Caderea Zidului Berlinului

Pe 13 august 1961, guvernul comunist al Republicii Democrate Germane, numit si Germania de Est, a inceput construirea unui zid de sarma ghimpata si beton intre Berlinul de Est si de Vest.

La acea vreme Germania nu era o singura tara, erau doua, iar Berlinul era impartit in patru secte : americana, franceza, britanica si sovietica. Primele trei sectoare apartineau Germaniei de Vest, dar se aflau in interiorul Germaniei de Est.

Obiectivul pentru care Germania de Est a decis sa ridice acest zid a fost sa impiedice cetatenii Berlinului capitalist sa paraseasca acesta si sa distruga statul socialist care era Republica Democrata Germana.

Cu toate acestea, directia migratiei nu a fost cea care se temeau ca va fi. Cei care au fugit dintr-un Berlin in altul au fost cei care au trait in partea comunista, avand in vedere saracia si subdezvoltarea pe care le-a experimentat Germania ca o marioneta a Uniunii Sovietice.

Aproximativ 5.000 de est-germani, inclusiv 600 de politisti de frontiera, au reusit sa treaca granita. Exista un record de 171 de persoane care au murit trecand gardul , dar cu siguranta au fost multi altii.

Metodele de trecere a zidului au fost dintre cele mai variate: prin canalizare, cu baloane cu aer cald, riscarea vietii trecand prin terenuri minate…

Zidul a stat in picioare pana pe 9 noiembrie 1989, cand intr-un interviu, seful Partidului Comunist German de Est a anuntat ca, avand in vedere linistea pe care o atinsese atunci razboiul rece, se poate trece zidul cand se doreste.

Departe de a fi interpretata aceasta afirmatie ca un comentariu exagerat sau scoasa din context, mii de cetateni de pe ambele parti ale zidului au mers cu ciocanele lor sa distruga fiecare dintre caramizile zidului , fara ca garzile sa le impiedice.

Cele doua Germanii nu s-au unit imediat, dar a mai ramas putin pentru ca ambele republici sa isi oficializeze reunificarea, creand actuala Germanie si transformand-o in marea putere a Europei.

3. Cuceririle lui Alexandru cel Mare

Alexandru cel Mare a fost unul dintre cei mai mari cuceritori din istorie. S-a nascut in ceea ce este acum Macedonia de Sud, Grecia, in 356 i.Hr. si a devenit unul dintre marii strategi militari, creand un vast imperiu in Europa, Asia si Africa.

Fiul regelui Filip al II-lea al Macedoniei, a trebuit sa invete artele militare de la o varsta foarte frageda pentru a-si indeplini sarcina de viitor rege. A avut norocul sa fie educat de una dintre marile minti ale Greciei: Aristotel.

In anul 336 i.Hr. Alexandru a devenit rege al Macedoniei si a inceput una dintre marile sale cuceriri , atacand Imperiul Persan cu o armata de 40.000 de soldati.

Mai tarziu, cunoscut deja drept Alexandru cel Mare, va reusi sa unifice popoarele elene intr-o singura natiune, si va invada locuri atat de indepartate ca Egipt, Orientul Mijlociu si Asia Centrala, ajungand pana in India.

Marile sale cuceriri au putut fi comparate doar cateva secole mai tarziu cu cele ale unui alt mare strateg, mongolul Genghis Khan.

4. Cucerirea Mexicului

Hernan Cortes, cuceritorul spaniol, a atins pentru prima data tinuturile a ceea ce este acum Mexic in 1519 si, doar doi ani mai tarziu, va castiga controlul complet al regiunii, incorporand-o in Imperiul Spaniol.

Primul lucru pe care l-au cucerit au fost teritoriile peninsulei Yucatan si, odata ce puterea lor a fost consolidata, spaniolii au indraznit sa mearga mai departe, atacand aztecii in capitala lor, Tenochtitlan.

Contactul nu a fost conflictual la inceput, au existat chiar si acte de diplomatie. Regele Moctezuma al aztecilor l-a invitat chiar pe Cortes sa doarma intr-unul dintre cele mai importante palate ale sale, ca un act de bunatate si interes fata de strainii curiosi.

Dar spaniolii nu mergeau acolo sa-si faca aliati. Au mers acolo pentru a cuceri si, fie pentru ca s-au confruntat cu aztecii, fie pentru ca au reusit sa-l captureze pe Moctezuma, a aparut tensiune intre colonizatori si indigeni.

Dupa cateva luni de lupte, Moctezuma a fost in cele din urma asasinat, iar trupul sau a fost aruncat in rau . Acest lucru, evident, nu le-a placut aztecilor, care au fost furiosi si au reusit sa alunge, in 1520, invadatorii spanioli. Dar acest lucru nu s-a terminat aici.

La numai o luna dupa aceasta victorie a aztecilor, spaniolii s-au intors si au efectuat un asediu si mai important, cu care au reusit sa sufoce aprovizionarea Imperiului . Din aceasta cauza, infometati, aztecii s-au predat in cele din urma.

In acest moment incepe viceregatul Noii Spanie , instalarea definitiva a spaniolului in cel mai mare viceregat al imperiului si aparitia culturii mexicane actuale, care imbina aztecul cu importurile europene ale ibericilor.

5. Expeditia Magellan-Elcano

Prima calatorie in jurul lumii a inceput pe 15 noiembrie 1519 , iar principalii ei protagonisti au fost portughezul Ferdinand Magellan si spaniolul Juan Sebastian Elcano. Pornind de la Sanlucar de Barrameda si indreptandu-se spre Insulele Molucca, in Indonezia, au pornit cu aproximativ 250 de oameni. Foarte putini dintre ei ar reusi sa se intoarca, doar 18.

Magellan credea ca a descoperit cea mai rapida cale de a ajunge in Indonezia, precum si a dovedit definitiv ca pamantul este rotund. Regele tarii sale nu i-a dat sprijin, asa ca a mers sa ceara ajutor regelui Spaniei de la acea vreme, Carlos V, care a acceptat .

In ciuda bunavointei si a dorintei, a durat doar doua luni de la pornire pentru ca primele complicatii sa apara. Magellan facuse o greseala la calcularea coordonatelor si nu a fost posibil sa obtinem traseul corect. In plus, moralul oamenilor sai nu era foarte ridicat, cu revolte la doua ori de trei ori si lipsuri de alimente, lucru care nu ajuta la marea libera.

Cu toate acestea, au reusit sa ajunga foarte departe, dar din pacate au venit nenorocirile. Tocmai cand credeau ca nu vor vedea pamantul, au reusit sa gaseasca Insulele Filipine , unde au incercat sa cucereasca locuitorii. Dar impuscatura le-a dat inapoi, fiind in acest loc ultimul pe care l-ar vedea Magellan, de cand a fost asasinat de locuitorii sai.

Asa ca Elcano a preluat comanda, care a reusit sa ajunga in Insulele Molucca. Cele doua nave si-au incarcat calele cu produse din insule si au decis sa se intoarca pe doua rute: una prin Pacific, fiind capturata de portughezi, cealalta prin Oceanul Indian.

Totusi, mai tarziu, cel care ii evitase pe portughezi a fost nevoit sa mearga pe teritoriul apartinand Portugaliei, avand in vedere conditiile navei. Acolo au fost capturati, dar 18 marinari au reusit sa scape.

  6. Inceputul si desfiintarea Austro-Ungariei

  In 1867, dupa infrangerea Austriei in Razboiul de Sapte Saptamani din 1866, in care a pierdut in fata Prusiei si Italiei, ungurii, care fusesera supusi de austrieci, au inceput sa se revolte , vazand ca Austria nu era puterea, ceea ce era.

  Imparatul austriac, Franz Joseph I, nu a avut de ales decat sa accepte sa acorde maghiarilor o oarecare autonomie si, astfel, in 1867 s-a ajuns la Compromisul, cunoscut si sub numele de „Ausgleich”, un pact in care imperiul a fost impartit in doua parti. . Partea de la vest a raului Leitha urma sa faca parte din regatul Austriei, in timp ce estul urma sa fie regatul Ungariei .

  Ambele partide ar avea propriul guvern si parlament, cu autonomie larga, dar avand acelasi monarh, care va fi imparat in Austria si rege in Ungaria, precum si cateva ministere comune.

  S-a convenit ca acordul de unire a Imperiului Austro-Ungar sa fie revizuit la fiecare zece ani si reinnoit daca ambele parti considera ca este potrivit.

  Totusi, in cadrul uniunii nu existau doar austrieci si maghiari. Cehii, croatii, sarbii si alte popoare fusesera incorporati intr-una din cele doua jumatati ale imperiului, fara a fi intrebati ce cred sau daca isi doreau propria autonomie.

  Tocmai din acest motiv, si in asteptarea unor tensiuni care ar putea slabi ambele parti, in 1868 s-a ajuns la un alt acord prin care s-a acordat Croatiei o anumita autonomie .

  Imperiul a durat mai bine de patruzeci de ani. In 1908 Bosnia si Hertegovina a fost anexata, ceea ce a facut ca rivalitatea ei cu Rusia si tarile din apropiere sa creasca, in special cu Serbia, care dorea sa anexeze acelasi teritoriu.

  Acest lucru a facut si restul teritoriilor europene sa se intoarca impotriva Imperiului, fiind singurul sau aliat Germania. Dar inceputul sfarsitului a venit cativa ani mai tarziu. In 1914, in orasul Saraievo, arhiducele Franz Ferdinand si sotia sa, Contesa Sofia Chotek, sunt asasinati in timpul unei vizite in Bosnia si Hertegovina.

  Austro-Hngria a declarat razboi Serbiei, care se afla in spatele asasinatului si, odata cu acest eveniment, au inceput o serie de aliante de putere la nivel european care aveau sa ajunga sa se materializeze in Primul Razboi Mondial.

  Tripla alianta, care pana atunci era formata din Germania, Austro-Ungaria si Italia, s-a destramat pentru ca Italia a decis sa treaca pe partea opusa. Acest lucru a facut ca Imperiul sa fie si mai dependent de Germania. S-a aliat cu alte imperii, inclusiv cu Turcia, precum si cu Bulgaria.

  In 1916, imparatul Franz Joseph I a murit, urmat de stranepotul sau Carol I. Conducerea sa nu a dat rezultate bune, impiedicand imperiul sa obtina pacea si depinzand si mai mult de vecina sa Germania , candva dusman sub numele de Prusia.

  Infrangerea militara era la indemana, iar in curand uniunea avea sa se rupa. Croatia isi va proclama independenta, urmata de Slovenia si Bosnia-Hertegovina, formand Republica Macedonia si Regatele Serbiei si Muntenegrului.

  Mai tarziu, in urma acestor popoare proaspat independente avea sa se nasca o mare uniune: Regatul Sarbilor, Croatilor si Slovenilor, care in 1929 va fi redenumit Regatul Iugoslaviei. Boemia avea sa devina independenta, numindu-se Cehia si, unindu-se cu Slovacia, vor forma o alta mare uniune: Republica Cehoslovacia. Acest teritoriu a reusit sa ramana cu Sudetele, o regiune de cultura germana.

  Italia avea sa pastreze coasta dalmata, partea maritima a Balcanilor cand Imperiul inca mai exista. Romania si Polonia ar avea, de asemenea, o prada importanta dupa caderea Austro-Ungariei.

  Austria si-a declarat independenta si a devenit o republica si a planuit sa se alature Germaniei ca o singura natiune . Cu toate acestea, Aliatii, care castigasera razboiul mondial, au impiedicat acest lucru prin Tratatul de la Saint Germain en Laye din 1919.

  In acel tratat, pe langa Pacea de la Versailles, era interzisa unirea dintre Germania si Austria, precum si orice schimbare de nume care a inspirat o motivatie germanica in Austria.

  Ungaria si-a castigat independenta si a devenit republica, dar mai tarziu a fost ocupata de fortele comuniste, transformand-o intr-un stat marioneta al Uniunii Sovietice.

  Regatul Ungariei a fost proclamat din nou, dar fara rege. Carlos I a incercat de doua ori sa ocupe tronul, dar nu a reusit. Miklos Horthy a devenit regent al tarii pana la sfarsitul celui de-al Doilea Razboi Mondial.

  Aceste evenimente au fost deosebit de traumatizante pentru Austria , deoarece a trecut de la a fi o mare putere, care a ajuns sa ocupe aproape jumatate din Europa, la a fi o tara slaba care, cativa ani mai tarziu, va fi invadata de Germania.

  7. Caderea lui Bolivar

  In 1826, cand a fost convocat congresul Istmului din Panama, Provinciile Unite ale Rio de la Plata au fost dezamagite de faptul ca Simon Bolivar a refuzat sa ia parte la razboiul impotriva Braziliei . Pentru a inrautati lucrurile, Venezuela facea primele incercari secesioniste, in care era implicat insusi Bolivar.

  Constitutia Republicii Bolivia, recent creata, s-a dovedit a nu fi adecvata realitatii noii natiuni, fiind eliminata in cele din urma cand primul ei presedinte, maresalul Antonio Jose de Sucre a demisionat din aceasta functie in 1828.

  In 1827 a izbucnit razboiul intre Peru si Gran Columbia, motivat de ocuparea trupelor peruviane din Guayaquil. Guayaquil a fost in cele din urma eliberat in 1828, dar acest lucru a aratat tensiunea dintre Peru si Bolivar.

  Viata lui Bolivar a fost in pericol, fiind atacat in 1928 si salvat in mod miraculos. Bolivar a desfiintat vicepresedintia si s-a certat cu generalul Francisco de Paula Santander, caruia i-a atribuit tentativa de asasinat .

  Bolivar a demisionat de la presedintie in 1830, bolnav de tuberculoza, lasandu-l pe vicepresedintele Domingo Caycedo ca manager. Bolivar era constient ca nu mai traieste in anii sai de aur, pregatindu-se pentru un exil voluntar in orasul Londra.

  In calatoria sa, a vizitat mai multe locuri din America, inclusiv Caraibe si Mexic. In Mexic, l-a acceptat ca protector pe capitanul Agustin de Iturbide, fiul primului imparat al Mexicului, ceea ce l-a facut sa experimenteze un episod diplomatic tensionat.

  Acest capitan dorea sa recastige tronul natiunii mexicane, prin urmare, atunci cand a fost destituit din postul sau, a ajuns sa fie impuscat de compatriotii sai. In plus, Mexic s-a concentrat asupra lui Bolivar, despre care el considera ca l-a ajutat in incercarea de a domni din nou . Venezuela a devenit oficial independenta, vicepresedintele Caycedo a cazut cand generalul Rafael Urdaneta a reusit sa-l indeparteze din functie, iar Bolivar a primit scrisori din strainatate cu tensiune.

  Inca calatoreste, ajungand in Cartagena de las Indias, guvernatorul general Mariano Montilla l-a indemnat sa accepte din nou puterea, dar de data aceasta ca monarh in loc de presedinte, al natiunii pe care el insusi a construit-o.

  Bolivar a respins-o, deoarece, desi dorea sa poata avea putere asupra unei natiuni vaste, era republican. El a vrut ca America Latina sa fie o mare federatie republicana, nu un mare imperiu monarhic . Cu toate acestea, continentul american este prea mare pentru a fi condus de un singur om.

  Gran Columbia, natiunea pe care a conceput-o, sa prabusit la scurt timp dupa moartea sa, la 17 decembrie 1830. La 31 ianuarie 1831, Gran Columbia a incetat oficial sa mai existe.

  8. Moartea lui Iulius Cezar

  Iulius Cezar nu a vrut sa fie un mare imparat si, de fapt, nu a fost, in ciuda a ceea ce cred multi. Cert este ca a fost un mare conducator, care a emulat puterea lui Alexandru cel Mare insusi.

  Cu toate acestea, ideea de a deveni regele tuturor romanilor a fost suculenta. Avand-o ca potentiala sotie pe Cleopatra, de la care admitese ca are un fiu, ideea de a conduce Egiptul si Roma ca regi era in aer . S-a luat chiar in considerare posibilitatea de a face din Alexandria noua capitala a imperiului, facand Roma o simpla capitala de provincie.

  Aceste idei nu le-au placut romanilor si atunci a inceput sa fie orchestrat planul de a pune capat lui Iulius Caesar. 60 de barbati, printre care erau prieteni ai lui Cezar insusi, au planificat complotul .

  Casio si Bruto luptasera impotriva Cezarului in Pharsalia, dar dupa infrangere s-au impacat cu el, care era binevoitor. Caesar fusese ca un tata pentru Brutus, de fapt sunt cei care spun ca ar fi putut fi adevaratul lui tata.

  S-a convenit sa faca conspiratia in sedinta senatului despre idele din martie , pe 15 a acelei luni din 44 i.Hr. Cezar, in ciuda faptului ca unul dintre vazatorii sai l-a avertizat ca acea zi este o zi proasta pentru a merge la senat. , l-a ignorat si s-a dus sa se intalneasca acolo cu magistratii.

  Abia se ridicase cand simti lama rece a primului pumnal. Mai multe pumnale au fost lipite, dar cel mai cunoscut este cel al lui Brutus, caruia Cezar i-a spus, surprins, fraza fatidica cand a vazut ca fiul sau adoptiv participa la finalul lui: Si tu, fiul meu? Douazeci si trei de rani de injunghiere au fost cele care au pus capat vietii celui mai mare dintre liderii romani ai epocii clasice.

  Participantii la conspiratie erau convinsi ca, mai devreme sau mai tarziu, Roma va reveni la o republica splendida, dar nimic mai departe de adevar. Tara era intr-o situatie dificila, iar administratia republicana era pe ultimele sale etape.

  9. Cristofor Columb

  Desi se stie putin despre copilaria lui Cristofor Columb si nici astazi nu se stie unde s-a nascut cu adevarat, se stie ca parintii l-au invatat meseria de tesator, dar inca de mic si-a dorit sa fie navigator .

  De foarte mic a facut parte din expeditii si dorinta de a invata despre alte culturi l-a facut sa dobandeasca abilitati lingvistice, putand intelege greaca lui Ptolemeu. Datorita mai multor scrieri grecesti pe care a avut ocazia sa le citeasca, a inceput sa aiba o capacitate reflexiva si bine documentata, ceea ce l-a determinat sa impartaseasca ideea ca Pamantul este rotund.

  In 1453 otomanii au inceput sfarsitul Imperiului Bizantin, cucerind orasul Constantinopol, care fusese un punct fundamental de comert pentru europeni si arabi catre India.

  Intrucat crestinii nu mai puteau trece prin acolo, pentru ca turcii i-au impiedicat sa faca acest lucru, au fost nevoiti sa opteze pentru alte rute pentru a merge in Asia, Occidentul fiind singura varianta maritima .

  Portugalia a facut primul pas, implementand o banda maritima larga pentru a ocoli Africa si a ajunge in India, China si cea mai indepartata parte a Asiei.

  Atunci Columb, convins ca ar trebui sa existe o ruta mai directa catre India, s-a dus sa vorbeasca cu regele Portugaliei, Juan al II-lea, pentru ca acesta sa plateasca calatoriile in acea directie, dar monarhul a refuzat.

  Asa ca, ca a doua optiune, Columb a mers la Coroana Spaniola, formata din regatele Aragonului si Castilia, pentru a vedea daca il vor sprijini . Dupa cateva incercari esuate, regii catolici, Isabel si Fernando, i-au dat voie. Astfel, in 1492, Cristofor Columb avea sa paraseasca portul Palos cu trei nave: Pinta, Nina si Santa Maria.

  In calatoria lor au crezut ca vor ajunge in India si, de fapt, au crezut mereu ca asa este, dar au descoperit de fapt un nou continent pentru europeni, care mai tarziu avea sa fie botezat ca America.

  Toate pamanturile calcate de Columb in care nu se vedea niciun suveran au fost revendicate pentru Coroana Castiliei, incepand astfel inceputul a ceea ce avea sa devina mai tarziu marele Imperiu Spaniol.

  Dar descoperirea unui pamant nou nu ar fi un lucru cu totul bun. Columb, la fel cum era un mare navigator, a fost un mare abuzator. Fiecare populatie indigena pe care a intalnit-o ia inrobit intr-un mod foarte necrestin. De fapt, chiar regii Spaniei au fost fortati sa-l inchida pe Cristofor Columb cativa ani mai tarziu, cand au fost constienti de acest lucru.

  Desi Isabel si Fernando nu erau cunoscuti pentru ca sunt evlaviosi, in special cu musulmanii si evreii, ei au dat ordinul explicit ca niciun locuitor al noilor teritorii sa nu fie maltratat.

  10. Reforma

  Reforma, care a avut loc intre anii 1517 si 1648, a fost unul dintre marile evenimente din istoria europeana . Inainte de acest eveniment, Biserica Romana avea control complet asupra popoarelor si guvernelor crestinatatii.

  Multi oameni, care posedau cunostinte si simt critic, au vazut ca Biserica nu s-a comportat asa cum spunea ca toti credinciosii buni ar trebui sa se comporte, fiind o organizatie corupta pana la temelii.

  Obiectivul reformei a fost acela de a readuce Biserica la radacini, insa aceasta nu a fost altceva decat o scindare intre doua secte catolice principale: catolicii si protestantii .

  Protestantii au adus texte biblice in mainile credinciosilor, facandu-i sa inteleaga exact ce spunea Cuvantul lui Dumnezeu, in loc sa se bazeze pe interpretarile preotilor care abia intelegeau latina biblica complicata.

  Schisma sa transformat intr-un razboi religios sangeros . Multi protestanti au fugit pe continentul american recent descoperit, impreuna cu oameni renascentist care fugiau de persecutia antistiintifica a Bisericii Catolice.

  Datorita acestor evenimente, astazi in Europa ne bucuram de o larga libertate religioasa, mai ales in tarile germanice, unde viziunea tuturor asupra credintei este mai bine acceptata si tolerata ca aspect intim.

   Cele mai noi

   Tendințele Cumpărăturilor Online în 2024: Tehnologie, Rucsacuri, Casă & Cadouri

   În era digitală în continuă expansiune, cumpărăturile online devin din ce în ce mai populare, iar 2024 nu...

   Cum revoluționăm accesul la servicii juridice în mediul de afaceri digitalizat

   Vrei să asiguri protecția juridică a afacerii tale?Într-un mediu de afaceri din ce în ce mai digitalizat, companiile caută...

   Descoperă secretul protecției digitale absolute: totul despre licențele antivirus in 2024

   1. Introducere Într-o lume digitală tot mai complexă și interconectată, protejarea datelor și a dispozitivelor noastre este esențială. De...

   Transformă-ți Afacerea într-o Destinație Preferată pentru Călători cu aNuvola!

   Indiferent dacă ești o unitate de cazare, un restaurant sau oferi experiențe de neuitat, aNuvola este platforma perfectă pentru...

   Ghidul complet pentru Detonarea Corectă a Petardelor în Noaptea de Revelion

   Noaptea de Revelion este momentul în care ne adunăm cu toții pentru a sărbători trecerea într-un nou an, iar...

   Scule necesare pentru a realiza izolarea termica a unei case

   Daca vrei sa izolezi casa in regie proprie (DIY), pe langa materiale ai nevoie si de niste unelte speciale. Inainte...

   Nu rata

   Tendințele Cumpărăturilor Online în 2024: Tehnologie, Rucsacuri, Casă & Cadouri

   În era digitală în continuă expansiune, cumpărăturile online...

   Cum revoluționăm accesul la servicii juridice în mediul de afaceri digitalizat

   Vrei să asiguri protecția juridică a afacerii tale?Într-un mediu...

   Din aceeasiCATEGORIE
   Recomandate pentru tine!