SanatateAthephobia (frica de ruine): simptome, cauze si tratament

Athephobia (frica de ruine): simptome, cauze si tratament

In domeniul tulburarilor de anxietate, stim ca exista multe fobii rare; Cu siguranta, pe multi dintre ei nici nu le cunoastem. Poate ca este cazul fobiei de care ne vom ocupa in acest articol: athephobia, care consta in fobia ruinelor.

Aici vom vedea in ce consta, care sunt simptomele sale predominante, cauzele si posibilele tratamente incadrate in psihoterapie pe care le putem folosi pentru a o combate.

Athephobia: ce este?

Athephobia este un tip de fobie specifica, care consta intr-o frica intensa, irationala si disproportionata de ruine.

Cand vorbim de ruine, ne referim la vestigii ale arhitecturii umane . Adica structuri care s-au prabusit de-a lungul timpului, fie partial, fie total, ca urmare a depopularii, a razboaielor, a dezastrelor naturale… Ruinele nu trebuie sa provoace teama, desi pot capata un aer misterios sau „fantomatic”. , Mai ales timp de noapte.

In filmele de groaza, de groaza sau de suspans, de exemplu, ruinele sunt adesea folosite ca element pentru a genera o anumita tensiune in privitor. Daca, in plus, scenele in care apar ruinele sunt plasate pe timp de noapte, acest lucru genereaza mai multa ingrijorare sau teama.

Frica disproportionata

Totusi, ruinele nu sunt ceva care poate dauna cuiva (cu exceptia cazului in care sunt intr-adevar intr-o stare in care anumite structuri ar putea cadea), si tocmai din acest motiv, in sine, nu este ceva care „trebuie sa fie infricosator”.

In atefobie, totusi, exista aceasta frica intensa de ei. Este important de retinut, in acest sens, ca fobiile sunt generate de obicei fata de obiecte sau situatii care nu trebuie sa fie infricosatoare (sau daca sunt, nu genereaza simptome la fel de intense ca in fobii).

Tocmai din acest motiv sunt fobii, pentru ca sunt temeri disproportionate fata de un anumit obiect sau situatie; fobiile, in plus, genereaza interferente in viata individului, si provoaca disconfort, pe langa alte simptome pe care le vom vedea pe parcursul articolului.

Simptome

Care sunt cele mai frecvente simptome asociate cu atefobia, dincolo de disconfort si interferenta in viata de zi cu zi? Sa-i intalnim.

1. Frica sau anxietate intensa

Principalul simptom al atefobiei este o frica intensa, irationala si disproportionata de ruine. Acestea pot fi de diferite tipuri: foarte vechi sau mai putin vechi, mari sau mici…

Frica apare in prezenta ruinelor, sau in unele cazuri este suficient doar sa-ti imaginezi ca sa o simta. Aceasta frica, in realitate, este un sentiment de anxietate si angoasa generat de obiectul fobic si poate fi de diferite intensitati.

2. Evitarea

Al doilea simptom tipic al fobiilor specifice este evitarea obiectului sau stimulului fobic . Astfel, in cazul atefobiei, se evita sa fie in contact cu ruinele, sau in apropierea acestora. De asemenea, se evita sa le vezi la televizor, in filme, ziare…

Se poate ca persoana, in loc sa ii evite, sa le „fata” cu fata, rezistand sa le vada sau sa fie langa ei, desi, da, cu o anxietate mare.

3. Simptome psihofiziologice

Simptomele psihofiziologice apar si in atefobie, asa cum se intampla cu majoritatea fobiilor, la ideea de a vedea ruine sau in prezenta lor.

Aceste simptome se traduc prin diverse reactii si senzatii fizice, cum ar fi: ritm cardiac rapid, transpiratie, senzatie de apasare in piept, migrene, greata, varsaturi, ameteli, sufocare , agitatie, respiratie rapida, senzatie de „pierdere a controlului”, frica de a muri etc.

De multe ori, aceste simptome se hranesc din ele insele si, de asemenea, se hranesc cu gandurile catastrofale asociate si cu fobiile, in acest caz, de tipul: „Ma voi rani”, „va cadea ceva peste mine”, „va fi cineva”. ascuns va doare”, etc.

Interpretarea gresita a simptomelor

In plus, ceea ce se intampla adesea in atefobie este ca persoana simte „ceva” care il deranjeaza la ideea de ruina (sau o mica teama) si ajunge sa interpreteze aceste senzatii fizice (sau cognitive) intr-un mod foarte catastrofal, asa ca ca aceasta interpretare „gresita” a simptomelor ajunge sa genereze simptomele fobiei in sine.

Cu alte cuvinte, tot acest proces ajunge sa devina un fel de bucla de feedback total dezadaptativa pentru persoana , deoarece realitatea obiectiva (obiectul fobic) nu ii va face rau cu adevarat (de fapt, in asta constau fobiile).

Cauze

Cea mai probabila si frecventa cauza a atefobiei este un eveniment sau o situatie potential traumatizanta traita intr-o ruina. De exemplu: sa te pierzi in ei, sa fi fost speriat in ei, sa fi fost ranit cand a cazut ceva, sa fi fost foarte speriat in ei din motivul „X” etc.

Cu toate acestea, un eveniment traumatic nu este singura cauza probabila a atefobiei; s-ar putea sa se fi dezvoltat si ca urmare a ascultarii povestilor negative traite in ruine (de exemplu prin televiziune, prieteni, familie, carti…). Adica, fobiile pot fi dobandite si prin conditionare indirecta sau verbala .

Vizionarea unor filme in care se intampla lucruri foarte negative in ruine (de exemplu crime, accidente…) poate fi legata si de originea atefobiei; Daca la aceasta adaugam o anumita vulnerabilitate individuala (pentru ca suntem foarte sensibili, de exemplu, sau pentru ca am „mostenit” o anumita predispozitie biologica la tulburarile de anxietate in general sau la fobii specifice in special), aceasta poate facilita si explica aparitia acestora. .

Tratament

In psihoterapie, tratamentul atefobiei, ca si cel al majoritatii fobiilor specifice, este de obicei de doua tipuri: terapia de expunere si terapia cognitiv-comportamentala.

1. Terapia prin expunere

In terapia de expunere, pacientul este expus stimulului sau situatiei fobice, treptat si printr-o ierarhie de itemi (de la cel mai putin la cel mai anxiogen, in ordine). Aceasta lista de articole este pregatita impreuna cu pacientul.

In cazul specific al atefobiei se pot alege urmatoarele: incepeti prin a vedea ruinele prin fotografii, filme etc., si expuneti incetul cu incetul pacientul la ruine in direct.

Adica, insoteste-l sa viziteze niste ruine (desi mai tarziu poate -si ar trebui- sa o faca singur); primele ori, de exemplu, trebuie sa te apropii de locul „X” si, incetul cu incetul, pana cand atingi ruinele si stai in ele fara neliniste (acesta va fi obiectivul).

In terapia de expunere, pacientul trebuie sa „reziste” anxietatii care apare inaintea obiectului fobic si sa invete sa o combata (de exemplu printr-o stare de relaxare, mai tipica desensibilizarii sistematice). Obiectivul este ca in final simptomele psihofiziologice sa fie „dezsociate” de stimulul fobic, iar, in cazul atefobiei, sa nu apara inaintea ruinelor.

2. Terapia cognitivo conductual

Terapia cognitiv comportamentala (TCC) este un alt tratament pe care il putem aplica in cazurile de atefobie. In cadrul acestuia, se va acorda prioritate furnizarii pacientului cu resursele si strategiile necesare pentru a face fata fobiei .

Mai exact, vei fi instruit in tehnici de relaxare, respiratie etc., adica in diferite tehnici de coping pe care le poti folosi pentru a reduce anxietatea atunci cand apare.

In plus, TCC functioneaza si cu gandurile disfunctionale ale pacientului asociate cu stimulul fobic (de exemplu „ma voi rani intr-o ruina”, „nu voi putea scapa de ea…”), ajutand pacientul sa inlocuiasca le cu mai realiste si adaptative (de exemplu „nu trebuie sa ma ranesc”, „ruinele nu sunt periculoase”, etc.).

  Cele mai noi

  Tendințele Cumpărăturilor Online în 2024: Tehnologie, Rucsacuri, Casă & Cadouri

  În era digitală în continuă expansiune, cumpărăturile online devin din ce în ce mai populare, iar 2024 nu...

  Cum revoluționăm accesul la servicii juridice în mediul de afaceri digitalizat

  Vrei să asiguri protecția juridică a afacerii tale?Într-un mediu de afaceri din ce în ce mai digitalizat, companiile caută...

  Descoperă secretul protecției digitale absolute: totul despre licențele antivirus in 2024

  1. Introducere Într-o lume digitală tot mai complexă și interconectată, protejarea datelor și a dispozitivelor noastre este esențială. De...

  Transformă-ți Afacerea într-o Destinație Preferată pentru Călători cu aNuvola!

  Indiferent dacă ești o unitate de cazare, un restaurant sau oferi experiențe de neuitat, aNuvola este platforma perfectă pentru...

  Ghidul complet pentru Detonarea Corectă a Petardelor în Noaptea de Revelion

  Noaptea de Revelion este momentul în care ne adunăm cu toții pentru a sărbători trecerea într-un nou an, iar...

  Scule necesare pentru a realiza izolarea termica a unei case

  Daca vrei sa izolezi casa in regie proprie (DIY), pe langa materiale ai nevoie si de niste unelte speciale. Inainte...

  Nu rata

  Tendințele Cumpărăturilor Online în 2024: Tehnologie, Rucsacuri, Casă & Cadouri

  În era digitală în continuă expansiune, cumpărăturile online...

  Cum revoluționăm accesul la servicii juridice în mediul de afaceri digitalizat

  Vrei să asiguri protecția juridică a afacerii tale?Într-un mediu...

  Din aceeasiCATEGORIE
  Recomandate pentru tine!