AfaceriCe este coaching-ul si pentru ce este?

Ce este coaching-ul si pentru ce este?

Coaching-ul este o disciplina care a devenit populara in urma cu cativa ani. In termeni generali, am spune ca coaching-ul consta intr-un proces de insotire profesional sau coach pentru o persoana care doreste sa schimbe ceva in viata sa. Este un termen care isi are originea in sport: antrenor inseamna antrenor, iar antrenorul este persoana care ajuta sportivul sa-si atinga intregul potential. Mai mult, in coaching exista o ramura dedicata sportului in care oamenii care concureaza sunt ajutati sa-si dezvolte motivatia, sa invete sa gestioneze emotiile etc.

Totusi, antrenarea nu este exact ca a antrena un alergator sau un inotator. Persoana care merge la acest profesionist are mai multa autonomie pentru a-si dezvolta abilitatile si a lua decizii. Antrenorul nu va spune ce sa faceti, ci mai degraba va ajuta sa decideti ce doriti sa faceti, cand si cum, pentru ca aceste aspecte nu ne sunt intotdeauna clare.

Care este scopul coaching-ului

Coaching-ul este utilizat pe scara larga in mediile de lucru, dar este valabil si pentru orice aspect al vietii tale pe care vrei sa-l imbunatatesti. Nu este o terapie psihologica, ci o aplicare a psihologiei dintr-o abordare pozitiva. Nu este mai bun, nu este mai rau, este diferit si are alte functii.

Cazurile tipice in care o persoana merge la un job coach sunt atunci cand luam in considerare schimbarea locului de munca, dar nu stim daca este o decizie buna. Cand avem un conflict, dar nu stim cum sa-l gestionam. Cand avem suprasolicitare de munca si nu stim ce sa acordam prioritate. Cand ne simtim nemultumiti de relatiile pe care le avem cu colegii nostri, dar nu stim ce sa facem. Cand vrei sa iti schimbi relatia cu un superior pentru ca nu stii sa comunici cu el fara sa ai succes in solicitarile tale. Cand nu stim daca sa acceptam un post care ne-a fost oferit. Cand vrem sa invatam sa ne gestionam mai bine timpul. Cand dorim sa dezvoltam abilitati utile pentru mediul de lucru (leadership, comunicare, motivatie…).

La nivel personal, coaching-ul este, de asemenea, foarte util. Aceste probleme pe care le-am discutat despre mediul de lucru pot deveni situatii din viata personala. Nu stii sa spui nu prietenului, vecinului sau mamei tale cand ea iti cere mereu favoruri pe care stii ca nu ar trebui sa le faci. Cand vrei sa inveti sa rezolvi situatii, si sa stabilesti limite celorlalti, fara a provoca o confruntare. Cand nu poti ajunge la toate si nu stii ce sa prioritizezi. Cand nu indraznesti sa te confrunti cu anumite situatii de zi cu zi pentru ca mereu pierzi. Cand vrei sa inveti sa-ti aperi interesele si sa nu le pui pe cele ale altora inaintea ta. Sau, in general, daca nu stii ce drum vrei sa mergi in acest moment al vietii tale. De asemenea, va poate ajuta sa imbunatatiti aspecte specifice in relatiile cu prietenii, partenerul sau familia,

Exista si coaching de grup, care este folosit in anumite medii, de obicei de lucru, pentru a ajuta oamenii sa dezvolte strategii pentru lucrul in grup. De asemenea, pentru a imbunatati relatiile dintre colegi, sau pentru a invata sa gestioneze mai bine resursele disponibile.

De ce coachingul nu este ca a merge la psiholog

Coaching-ul este o disciplina care se naste si bea din psihologie, desi exista multe profiluri de profesionisti care pot desfasura aceasta activitate. Cu toate acestea, uneori putem gasi persoane cu cunostinte limitate asupra subiectului, de exemplu, care au doar un curs de coaching ca antrenament. Sfatul nostru este sa alegi un coach cu studii in psihologie, pentru ca au o cunoastere mai mare a fiintei umane si a functionarii comportamentului, emotiilor, invatarii, relatiilor sociale etc. La urma urmei, serviciul de coaching presupune o investitie economica a carei succes trebuie sa ii garantam.

Cu toate acestea, coaching-ul nu este un tip de terapie. Nu ne ajuta sa iesim dintr-o depresie, sa punem capat atacurilor de anxietate, sa gestionam emotiile, sa invatam sa dormim sau sa depasim frica. Ceea ce face este sa ne ajute intr-o situatie problematica specifica. Se analizeaza, se clarifica obiectivele si resursele disponibile si se organizeaza un plan de actiune. Totul intotdeauna pe baza a ceea ce coachee-ul, adica clientul, determina si decide, pentru ca el descopera cum sa faca.

Astfel, in sesiunile de coaching, profesionistul asculta si analizeaza situatia. Pe baza acestuia, el pune intrebari si reflectii clientului sau. De asemenea, se practica exercitii, se stabilesc obiective specifice pentru urmatoarele sesiuni si se elaboreaza un plan bazat pe actiune si invatare, pana la rezolvarea problemei.

Cele mai noi

Tendințele Cumpărăturilor Online în 2024: Tehnologie, Rucsacuri, Casă & Cadouri

În era digitală în continuă expansiune, cumpărăturile online devin din ce în ce mai populare, iar 2024 nu...

Cum revoluționăm accesul la servicii juridice în mediul de afaceri digitalizat

Vrei să asiguri protecția juridică a afacerii tale?Într-un mediu de afaceri din ce în ce mai digitalizat, companiile caută...

Descoperă secretul protecției digitale absolute: totul despre licențele antivirus in 2024

1. Introducere Într-o lume digitală tot mai complexă și interconectată, protejarea datelor și a dispozitivelor noastre este esențială. De...

Transformă-ți Afacerea într-o Destinație Preferată pentru Călători cu aNuvola!

Indiferent dacă ești o unitate de cazare, un restaurant sau oferi experiențe de neuitat, aNuvola este platforma perfectă pentru...

Ghidul complet pentru Detonarea Corectă a Petardelor în Noaptea de Revelion

Noaptea de Revelion este momentul în care ne adunăm cu toții pentru a sărbători trecerea într-un nou an, iar...

Scule necesare pentru a realiza izolarea termica a unei case

Daca vrei sa izolezi casa in regie proprie (DIY), pe langa materiale ai nevoie si de niste unelte speciale. Inainte...

Nu rata

Tendințele Cumpărăturilor Online în 2024: Tehnologie, Rucsacuri, Casă & Cadouri

În era digitală în continuă expansiune, cumpărăturile online...

Cum revoluționăm accesul la servicii juridice în mediul de afaceri digitalizat

Vrei să asiguri protecția juridică a afacerii tale?Într-un mediu...

Din aceeasiCATEGORIE
Recomandate pentru tine!