AfaceriCe este coaching-ul si pentru ce este?

Ce este coaching-ul si pentru ce este?

Coaching-ul este o disciplina care a devenit populara in urma cu cativa ani. In termeni generali, am spune ca coaching-ul consta intr-un proces de insotire profesional sau coach pentru o persoana care doreste sa schimbe ceva in viata sa. Este un termen care isi are originea in sport: antrenor inseamna antrenor, iar antrenorul este persoana care ajuta sportivul sa-si atinga intregul potential. Mai mult, in coaching exista o ramura dedicata sportului in care oamenii care concureaza sunt ajutati sa-si dezvolte motivatia, sa invete sa gestioneze emotiile etc.

Totusi, antrenarea nu este exact ca a antrena un alergator sau un inotator. Persoana care merge la acest profesionist are mai multa autonomie pentru a-si dezvolta abilitatile si a lua decizii. Antrenorul nu va spune ce sa faceti, ci mai degraba va ajuta sa decideti ce doriti sa faceti, cand si cum, pentru ca aceste aspecte nu ne sunt intotdeauna clare.

Care este scopul coaching-ului

Coaching-ul este utilizat pe scara larga in mediile de lucru, dar este valabil si pentru orice aspect al vietii tale pe care vrei sa-l imbunatatesti. Nu este o terapie psihologica, ci o aplicare a psihologiei dintr-o abordare pozitiva. Nu este mai bun, nu este mai rau, este diferit si are alte functii.

Cazurile tipice in care o persoana merge la un job coach sunt atunci cand luam in considerare schimbarea locului de munca, dar nu stim daca este o decizie buna. Cand avem un conflict, dar nu stim cum sa-l gestionam. Cand avem suprasolicitare de munca si nu stim ce sa acordam prioritate. Cand ne simtim nemultumiti de relatiile pe care le avem cu colegii nostri, dar nu stim ce sa facem. Cand vrei sa iti schimbi relatia cu un superior pentru ca nu stii sa comunici cu el fara sa ai succes in solicitarile tale. Cand nu stim daca sa acceptam un post care ne-a fost oferit. Cand vrem sa invatam sa ne gestionam mai bine timpul. Cand dorim sa dezvoltam abilitati utile pentru mediul de lucru (leadership, comunicare, motivatie…).

La nivel personal, coaching-ul este, de asemenea, foarte util. Aceste probleme pe care le-am discutat despre mediul de lucru pot deveni situatii din viata personala. Nu stii sa spui nu prietenului, vecinului sau mamei tale cand ea iti cere mereu favoruri pe care stii ca nu ar trebui sa le faci. Cand vrei sa inveti sa rezolvi situatii, si sa stabilesti limite celorlalti, fara a provoca o confruntare. Cand nu poti ajunge la toate si nu stii ce sa prioritizezi. Cand nu indraznesti sa te confrunti cu anumite situatii de zi cu zi pentru ca mereu pierzi. Cand vrei sa inveti sa-ti aperi interesele si sa nu le pui pe cele ale altora inaintea ta. Sau, in general, daca nu stii ce drum vrei sa mergi in acest moment al vietii tale. De asemenea, va poate ajuta sa imbunatatiti aspecte specifice in relatiile cu prietenii, partenerul sau familia,

Exista si coaching de grup, care este folosit in anumite medii, de obicei de lucru, pentru a ajuta oamenii sa dezvolte strategii pentru lucrul in grup. De asemenea, pentru a imbunatati relatiile dintre colegi, sau pentru a invata sa gestioneze mai bine resursele disponibile.

De ce coachingul nu este ca a merge la psiholog

Coaching-ul este o disciplina care se naste si bea din psihologie, desi exista multe profiluri de profesionisti care pot desfasura aceasta activitate. Cu toate acestea, uneori putem gasi persoane cu cunostinte limitate asupra subiectului, de exemplu, care au doar un curs de coaching ca antrenament. Sfatul nostru este sa alegi un coach cu studii in psihologie, pentru ca au o cunoastere mai mare a fiintei umane si a functionarii comportamentului, emotiilor, invatarii, relatiilor sociale etc. La urma urmei, serviciul de coaching presupune o investitie economica a carei succes trebuie sa ii garantam.

Cu toate acestea, coaching-ul nu este un tip de terapie. Nu ne ajuta sa iesim dintr-o depresie, sa punem capat atacurilor de anxietate, sa gestionam emotiile, sa invatam sa dormim sau sa depasim frica. Ceea ce face este sa ne ajute intr-o situatie problematica specifica. Se analizeaza, se clarifica obiectivele si resursele disponibile si se organizeaza un plan de actiune. Totul intotdeauna pe baza a ceea ce coachee-ul, adica clientul, determina si decide, pentru ca el descopera cum sa faca.

Astfel, in sesiunile de coaching, profesionistul asculta si analizeaza situatia. Pe baza acestuia, el pune intrebari si reflectii clientului sau. De asemenea, se practica exercitii, se stabilesc obiective specifice pentru urmatoarele sesiuni si se elaboreaza un plan bazat pe actiune si invatare, pana la rezolvarea problemei.

Cele mai noi

De ce inchirierea unei Basculante 8×4 poate fi avantajoasa

O basculanta 8x4 este un model de camion cu o capacitate mare de incarcare si care este folosita in...

De ce ar trebui să mâncăm alimente de sezon?

Alimentația de sezon, care constă în cumpărarea și consumul de alimente de sezon, este un adevărat stil de viață...

Cele mai grave 35 de defecte pe care le poate avea o persoana

Cand ne amintim de oamenii care trec prin viata noastra si care ne marcheaza, este pentru ca de obicei...

De ce ma trezesc obosit: 8 cauze comune

Sunt oameni care se trezesc dimineata cu o mare greutate in corp, cu o lipsa de motivatie pentru a...

Simt insectele durere?

Durerea este o experienta senzoriala si emotionala si, prin urmare, are o povara foarte subiectiva . Acest eveniment este...

Cum sa alegi o scoala bilingva

De multi ani, parintii isi cauta copiii sa invete o a doua limba. Ce ar trebui sa va ofere...

Nu rata

De ce inchirierea unei Basculante 8×4 poate fi avantajoasa

O basculanta 8x4 este un model de camion cu...

De ce ar trebui să mâncăm alimente de sezon?

Alimentația de sezon, care constă în cumpărarea și consumul...

Din aceeasiCATEGORIE
Recomandate pentru tine!