DiverseChimia iubirii si de ce este importanta in viata...

Chimia iubirii si de ce este importanta in viata ta

Ce este dragostea? Este o combinatie de chimie si biologie? Este o reactie pur chimica care are loc de fiecare data cand o persoana simte bucurie sau entuziasm pentru o alta persoana? Sau este o viziune filozofica a fanteziei pe care vrei sa o traiesti si a realitatii pe care o traiesti?

Se poate sustine ca iubirea este totul, de la iubirea pentru sine pana la iubirea pentru oamenii care insotesc viata, chimia iubirii reprezinta cu siguranta modificari in modul in care functioneaza creierul. 

In acelasi timp, se poate spune ca dragostea este o reprezentare a fundalului cultural, a varstei si a experientelor care au format o persoana si a modului in care este dispusa sa se relationeze cu ceilalti intr-un mod intim, iar infatuarea chimica este o acumulare a tuturor acelor persoane personale. istorii.

De ce ne indragostim?

Inainte de a ne intreba de ce ne indragostim, trebuie sa ne intrebam ce credem ca este iubirea.

A spus interogativ: „Ce inseamna iubirea?” este cu siguranta una dintre cele mai frecvente intrebari de-a lungul istoriei omenirii, precum si prezinta prea multe posibilitati si raspunsuri, intrucat definitia pe care fiecare persoana o da acestui sentiment este unica si irepetabila.

Oamenii s-au intrebat despre definitia acestui sentiment puternic din nou si din nou, mai ales de la inceputul timpurilor, cand fiintele umane au putut in sfarsit sa inceapa sa se exprime prin folosirea artei, deoarece trebuiau sa gaseasca o cale mai buna in arta. se exprime, pentru ca cuvintele si vocabularul erau minime.

Desi nu exista o definitie specifica si corecta care sa poata cuprinde si, prin urmare, sa exprime ce este cu adevarat iubirea, se poate spune ca sensul acestui cuvant este strans corelat cu modul in care se simte o persoana, cu ceea ce traieste ea si cu modul in care si-a permis. pentru a percepe acest sentiment special de infatuare chimica.

Din momentul in care o persoana intalneste o alta persoana importanta si fata de care simte o mare atractie, incep sa apara si unele calatorii intense in cadrul biochimiei creierului, adica schimbari la nivel neurologic care pot fi masurate chiar de experti. subiect.

Acesta este motivul pentru care stiinta a gasit o explicatie incontestabila a ceea ce se intampla fizic si chimic, in perioada dorintei, adoratiei, atasamentului si indragostirii si o numesc biochimia iubirii si este ca si cum o persoana ia drogul iubirii.

Si de ce ne indragostim? Ei bine, pentru ca ne dam seama ca avem o chimie puternica a iubirii si pasiunii cu alti oameni care ne completeaza, care ne ajuta sa ne ridicam puterile si care ne permit sa fim noi insine si hormonii iubirii sunt responsabili sa arate acest lucru.

Mai mult, dragostea fluctueaza pentru fiecare persoana. De la oameni de stiinta la poeti, artisti si chiar matematicieni sau oameni care nu practica nicio profesie, de cand fiintele umane au inceput sa constientizeze propriile noastre emotii, ne-a fost mai usor sa concretizam sentimentele care ne-au invadat intreaga fiinta de fiecare data cand am iubit.

Deci de ce ne indragostim? Pentru ca atunci cand se indragosteste exista o nevoie intrinseca in persoana de a dori sa reziste in timp, de a dori sa impartaseasca cu o alta persoana felul in care vede viata si ca acea viziune sa treaca de la a fi o viziune subiectiva la a fi impartasita. viziune.

Ne indragostim si pentru ca hormonii iubirii sunt prezenti din primul moment al vietii noastre, de cand suntem in burtica mamei sau de cand ne nastem si luam prima respiratie.

Hormonul iubirii este prezent in noi toti, deoarece serveste si ca ajutor pentru a supravietui schimbarii care provine din momentul in care un nou-nascut trece de la a fi intr-o lume acvatica (din moment ce traieste scufundat in lichidul amniotic) la o lume pamanteasca. ( unde trebuie sa-ti folosesti proprii plamani pentru a respira si a supravietui.

Substanta chimica a iubirii este observata si la mame, deoarece numeroase studii au gasit o legatura directa intre modificarile hormonilor iubirii in momentul in care mamele isi vad copiii pentru prima data.

Aceasta prima dragoste va determina in cele din urma cum este forma creierului unei persoane, precum si modul in care acesta sau ea simte, gandeste sau actioneaza de-a lungul vietii sale. Pe masura ce iubirea se inmulteste si mama, tatal sau ambii isi exprima dragostea fata de copiii lor, sentimentul de adoratie se va manifesta si pe toata viata adulta a copiilor.

De aici si importanta dezvoltarii vietii in interiorul uterului, dar este indicat si de observat importanta modului in care un bebelus este tratat si ingrijit in primii ani de viata, lucru care poate afecta atat pozitiv, cat si negativ dezvoltarea unei persoane. .

Hormonii iubirii

Cine nu a simtit dragoste la prima vedere? Dar este afectiunea reala sau este chimia iubirii la prima vedere – cu alte cuvinte definita ca pofta sau pasiune – cea care se simte cu adevarat? Cum poate cineva sa faca diferenta dintre cele doua?

Este drogul iubirii ceva real si de care sa ne fie rusine sau este ceva obisnuit care ni se intampla tuturor? Si, in sfarsit, care sunt factorii din spatele zdrobirii chimice? Este adevaratul drog al dragostei sau este doar un mod de a caracteriza o indragostire oarba?

Desi este adevarat ca fiecare persoana este o lume si ca toate sunt unice, pentru aproape toti oamenii creierul functioneaza in mod similar – iar pentru alti oameni creierul functioneaza in acelasi mod.

Stiinta explica ca exista diferite compartimente in creier care ne permit sa separam unele sentimente sau ganduri pe care le intalnim de-a lungul vietii.

In acest fel, avem diferite straturi salvate care pot fi amintite atunci cand este nevoie, in loc sa avem totul acumulat in asa fel incat sa poata prezenta ca probleme atunci cand vine vorba de a putea rationa despre sentimentele care se simt, in special cele care corespund a ceea ce se numeste drogul iubirii.

Aceste compartimente pot fi umplute cu sentimente de pasiune, pofta, atractie, atasament, dragoste, ura, indiferenta etc. Iar functia sa principala este de a stoca toate aceste sentimente, de la chimia iubirii si pasiunii pana la sfarsitul acestora.

Primul compartiment al creierului referitor la chimia iubirii este umplut cu compartimentul specific al chimiei iubirii si pasiunii. Pasiunea poate fi definita ca o dorinta intensa si coplesitoare fata de ceva sau cineva, unde exista poate o nevoie fizica puternica si palpabila care trebuie satisfacuta cat mai curand, daca este reciproca de ambele parti, evident.

In plus, pasiunea ar putea insemna si nevoia de a fi alaturi de cineva, asa ca compartimentul pasiunii este prezent la toti barbatii si femeile de fiecare data cand intalnesc o persoana care a aprins ceva in interiorul lor si in acest fel incep sa manifeste chimicalele dragoste.

Mai mult, cum ramane cu creierul si chimia iubirii si pasiunii? Sunt hormonii iubirii de vina pentru ca o persoana se indragosteste? Ce se intampla cu adevarat cand doua persoane decid ca sunt menite sa fie impreuna? Cum reactioneaza corpul lor la acest stimul?

Sau poate ti-au trecut si prin minte aceste intrebari, Care sunt factorii care determina daca o persoana a fost influentata de drogul iubirii? Ce se intampla cu celulele din corpul unei fiinte umane cand depind de iubire? Cum se leaga biologia de substanta chimica a iubirii?

In primul rand, se poate spune ca biologia moleculara poate oferi o explicatie frumoasa despre cum si de ce ne indragostim si care sunt schimbarile vizibile in celulele organismului nostru.

De fapt, potrivit dr. Bruce Lipton, care este biolog de celule stem si autor al cartii „The Biology of Belief”, exista o stare emotionala obisnuita care este adesea denumita „efectul lunii de miere” si aceasta are loc in timpul primele luni de indragostire in care chimia iubirii este prezenta intr-un mod viu.

De exemplu, hormonul dopamina este produs de hipotalamus si este responsabil pentru acordarea de recompense creierului, ceea ce inseamna ca de fiecare data cand o actiune satisfacatoare este finalizata, creierul va elibera automat dopamina, care la randul sau va continua sa ceara mai mult din acest hormon. .

Biochimia iubirii

Deci creierul sufera un fel de schimbare biochimica de fiecare data cand proprietarii lor se indragostesc? Poate asta sa explice de ce ne indragostim?

Ei bine, raspunsul la aceasta este da, exact asta se intampla la nivel molecular si celular in fiecare persoana. Desigur, totul depinde si de mediul cultural al barbatului si al femeii, de varsta lor si chiar de nivelul lor de educatie, dar, cu toate acestea, se poate argumenta ca oamenii sunt foarte probabil sa intampine o crestere brusca a nivelului de dopamina odata ce cineva incepe sa scada. indragostit.

Cand un individ simte o conexiune fizica puternica cu o alta persoana, atunci se poate spune ca nivelul sau de estrogen si testosteron este in crestere, iar astfel de schimbari se intampla atat barbatilor, cat si femeilor.

De fapt, atunci cand cineva trece prin acele momente in care chimia iubirii este prezenta, intra in joc un alt hormon legat de cel de mai sus numit norepinefrina.

Prin urmare, daca o persoana se simte dintr-o data foarte ametita, euforica sau plina de energie pentru a fi cu cineva nou, este tocmai pentru ca creierul sau incepe sa simta o combinatie sau, mai explicit, un dans intre hormonul dopamina, serotonina si norepinefrina sunt incepe sa se intample, ceea ce va duce in cele din urma la o puternica atractie fizica, mentala si spirituala si atunci incepe chimia iubirii.

Din aceasta cauza se spune ca chimia iubirii este cea care se afla in spatele oamenilor care se indragostesc si ca, desi sentimentul de iubire este legat de inima, este intr-adevar in creier, ceea ce il numesc unii. drogul iubirii.

In plus, importanta biologiei si raspunsul ei la chimia iubirii si pasiunii se intalnesc fata in fata atunci cand o persoana se indragosteste, deoarece norepinefrina este, de asemenea, implicata in raspunsul de „lupta sau fugi” pe care il poate avea o persoana, care este, practic, un alarma incorporata cu care se naste fiecare persoana care face ca o persoana sa se simta stresata la momentul potrivit pentru a o tine atenta la orice posibil pericol.

Acesta este motivul pentru care hormonul iubirii, oxitocina, este atat de cheie in cresterea copiilor, deoarece daca mama lor este aproape de un nou-nascut, raspunsul „lupta sau fuga” dispare, ei se simt complet in siguranta cu prezenta persoanei care i-a adapostit si i-a purtat in pantece atat de mult timp.

Si, din moment ce raspunsul lor dispare, copiii nu mai simt niciun pericol si isi pot canaliza toate energiile pentru a obtine o crestere corecta, pentru a garanta o dezvoltare evolutiva stabila.

In aceasta situatie specifica se observa substanta chimica a iubirii, deoarece hormonul iubirii nu este asociat doar cu relatiile interpersonale dintre cupluri, ci si, in cea mai mare parte, in relatiile pe care mamele le au cu bebelusii ei.

De asemenea, probabil acesta este motivul pentru care oxitocina este adesea denumita „hormonul imbratisarii”, deoarece este produs de hipotalamus si este eliberat in mod regulat atunci cand o femeie este in travaliu sau in timpul alaptarii.

Combinatia acestor activitati cu oxitocina poate parea ciudata pentru multi oameni, mai ales ca ceva de genul nasterii este adesea considerat foarte dificil si dureros, totusi, ceea ce aceste activitati au in comun este faptul ca toate produc oxitocina si, prin urmare, toate incearca. pentru a crea o legatura speciala intre persoanele implicate si atunci se dezvolta biochimia iubirii.

Chimia iubirii este atat de importanta incat, potrivit cercetarilor conduse de Ortigue, care este profesor asistent de psihologie si profesor asistent adjunct de neurologie la Universitatea Syracuse din New York, atunci cand o persoana se indragosteste, foloseste mai mult de 12 zone ale creier care poate fi activat cu usurinta in mai putin de un minut.

Totusi, studiile au mai constatat ca, pentru ca o persoana sa se indragosteasca, se va tine cont de ceva important precum genetica sa, la fel cum experientele amoroase anterioare vor avea si un efect pozitiv sau negativ pe termen scurt, mediu si lung.

Zdrobirea chimica

Exista un articol inovator care a fost publicat in Psychopharmacology (2012), unde a fost dezvaluit ca indivizii devin dependenti de compania celorlalti, lucru care se intampla ca si cum chimia iubirii ar fi prezenta in oameni.

Acesta este mai ales cazul cand cuplul se distreaza. Este adesea comparata cu dependenta comportamentala, deoarece chimia iubirii este cea care ofera un fel de recompensa oamenilor care petrec timp impreuna si ii face sa isi doreasca sa petreaca mai mult timp impreuna pentru a continua sa fie recompensati.

Pentru ca acest lucru sa se intample, o reactie chimica a iubirii a facut ca creierul si corpul sa continue sa reproduca sentimentul de iubire care apare atunci cand un cuplu este impreuna.

Acesta este motivul pentru care oamenii care sunt recent impreuna nu-si pot tine mainile si gandurile departe unul de celalalt, deoarece trec printr-o zdrobire chimica care este produsa de hormonii dragostei.

Substanta chimica a iubirii

Din pacate, filmele de la Hollywood, unele opere de arta si propria noastra imaginatie au alimentat aceasta imagine a iubirii romantice care de obicei se termina cu un final fericit pentru totdeauna, in care drogul iubirii va fi mereu prezent.

Cu toate acestea, acesta este doar un ideal a ceea ce s-ar putea intampla intr-o relatie, deoarece dragostea vine de obicei in atat de multe moduri si forme incat ar fi iresponsabil sa o retinem intr-un anumit fel, iar chimia iubirii este cu adevarat importanta, dar este important de asemenea sa intelegi si sa evoluezi impreuna cu cuplul.

Desi este adevarat ca chimia iubirii face ca doi oameni sa se intalneasca, un cuplu fericit nu este unul care se concentreaza doar pe pozitivul de a se fi intalnit si nu se cearta niciodata, dimpotriva, un cuplu fericit este atunci cand doi oameni sunt impreuna, sunt constient dispusi. sa comunice intre ei, chiar si in cele mai dificile momente.

Daca dragostea este menita sa se intample, atunci se va intampla indiferent de ce. Chiar daca o persoana se afla in cealalta parte a lumii, atunci cand hormonii iubirii sunt prezenti, oamenii sunt meniti sa fie impreuna.

Chimia iubirii si pasiunii nu au o formula de supravietuire, pur si simplu se intampla, iar atunci cand o fac, oamenii tind sa simta ca sunt in varful lumii, pentru ca simt ca au partenerul pe care il doresc si pe care il merita.

De ce este importanta chimia iubirii in viata ta?

In multe privinte, substanta chimica a iubirii este prezenta in viata noastra, iar acest lucru se poate observa in teoria psihologiei care vorbeste despre ierarhia nevoilor, dezvoltata de psihologul Maslow.

Aceasta teorie foarte studiata prezinta un model pe cinci niveluri al nevoilor umane, care sunt esentiale pentru atingerea unei stari de spirit pasnice si sanatoase. Este adesea recreata ca o piramida inversata in care se poate observa ca iubirea – sau biochimia iubirii produsa de individ – este de o importanta capitala.

De exemplu, in partea de jos a piramidei, s-ar putea gasi nevoi fiziologice sau securitate, apoi iubire si apartenenta, stima si auto-actualizare. Pentru ca o persoana sa treaca de la compartimentul de nevoi sau siguranta la iubire si apartenenta, aceasta persoana trebuie mai intai sa satisfaca primele trepte pentru a continua sa avanseze.

Deci, diferite compartimente ale nevoilor sunt umplute si, in cele din urma, compartimentul iubirii va fi in cele din urma umplut si el. Si, atunci cand un barbat sau o femeie a produs acea substanta chimica a iubirii, este pentru ca si-au gasit partenerul potrivit care le va completa ziua de zi pentru a gasi un echilibru in viata celor doi.

Ca urmare a acestei relatii, atasamentul pe termen lung apare de obicei in timp, iar calatoria de a intalni o alta persoana (si uneori de a te recunoaste pe sine) este o calatorie care ar putea dura multe, multe mile.

Se poate spune ca chimica iubirii se exprima ca un sentiment pozitiv intens fata de o alta persoana, de aceea este o experienta profunda care i-ar putea schimba chiar si pe cei care sunt cu adevarat sceptici in privinta acestor sentimente. 

In sfarsit, atasamentul pe termen lung fata de o persoana este adesea asociat cu biochimia iubirii si cu ceea ce ea produce in fiecare dintre noi, si de aceea trebuie sa ne dam posibilitatea de a cunoaste si iubi o alta persoana, pentru a observa schimbarile pe care le face. aceasta produce si in noi.

Cele mai noi

Asa actioneaza o Fecioara in fata infidelitatii si cand iubeste cu adevarat

Data nasterii noastre va determina multe aspecte ale personalitatii noastre, precum si modul in care reactionam atunci cand simtim...

Dorinta ta sexuala este diferita de cea a partenerului tau?

Cand intalnim pe cineva care ne taie respiratia, uneori avem tendinta sa-l consideram sufletul nostru pereche. Probabil ca este...

10 complimente pe care sotul tau trebuie sa auda de la tine

Lucrurile pe care le spunem au un impact enorm asupra casniciilor noastre. Barbatii au uneori o reputatie proasta pentru...

Ce este psihoterapia? Principalele caracteristici ale acestui proces

Psihoterapia nu este un proces complex, in care pacientul si terapeutul stabilesc o relatie de incredere, dar intotdeauna fara...

Athephobia (frica de ruine): simptome, cauze si tratament

In domeniul tulburarilor de anxietate, stim ca exista multe fobii rare; Cu siguranta, pe multi dintre ei nici nu...

Nu rata

Asa actioneaza o Fecioara in fata infidelitatii si cand iubeste cu adevarat

Data nasterii noastre va determina multe aspecte ale personalitatii...

Dorinta ta sexuala este diferita de cea a partenerului tau?

Cand intalnim pe cineva care ne taie respiratia, uneori...

Din aceeasiCATEGORIE
Recomandate pentru tine!