ActualitateDependenta de telefonul mobil: 3 simptome ca esti dependent...

Dependenta de telefonul mobil: 3 simptome ca esti dependent de telefonul mobil

In era tehnologiei si comunicatiilor, exista un fenomen care ingrijoreaza profesionistii din sanatatea mintala: sunt din ce in ce mai multi oameni cu dependenta de telefonul mobil , complet „prinsi” de smartphone-ul lor.

Ii putem vedea absorbiti de ziua lor, trimitandu-si mesaje unul altuia pe WhatsApp, fara sa-si poata lua ochii de la ecran. Acest lucru ii face sa verifice in mod constant daca au notificari noi, impiedicandu-i sa se bucure de activitatile de zi cu zi, deoarece o parte a mintii lor este intotdeauna constienta de intarirea pozitiva oferita de retelele sociale sau de aplicatiile de mesagerie instantanee. Este ceea ce este cunoscut sub numele de Sindromul FOMO, asa cum este descris de psihologul Jonathan Garcia-Allen.

Ce este dependenta de mobil (celula)?

Dependenta de mobil devine din ce in ce mai comuna si este un semn ca suntem din ce in ce mai dependenti de tehnologie. Unii oameni nu le folosesc rational si pozitiv, dar ajung sa mentina o relatie de dependenta cu gadgeturile. Uneori aceasta dependenta este cunoscuta prin neologismul nomofobie.

Aceasta dependenta poate duce la probleme grave si disconfort.

Simptome

Unele dintre simptomele si semnele care pot indica faptul ca suferiti de dependenta de telefonul mobil (sau de telefonul mobil , asa cum este cunoscut in America Latina), sunt urmatoarele:

 • Persoana afectata nu este capabila sa manance, sa tina o conversatie, sa lucreze sau sa desfasoare activitati placute fara a verifica frecvent daca a fost sunat sau sunat prin telefonul mobil.
 • Nu pot dormi daca nu au smartphone-ul pornit.
 • Se trezesc frecvent pentru a verifica telefoanele mobile pentru mesaje sau apeluri noi.
 • Ei verifica in mod regulat starea WhatsApp a prietenilor si familiei lor.
 • Ei devin anxiosi sau tristi daca isi pierd sau uita mobilul.
 • Se simt nelinistiti, anxiosi sau suparati daca li se epuizeaza bateria.
 • Ei verifica prea des pentru a vedea daca cineva i-a trimis mesaje sau i-a sunat. De asemenea, sunt la curent cu orice notificari de pe retelele lor sociale.

Consecinte si efecte

Exista o serie de consecinte negative ale dependentei de telefonul mobil. Aceste efecte negative pot fi clasificate dupa mai multe caracteristici.

1. Anxietate

Fiind o dependenta, poate fi legata de stari de anxietate si constrangere. Cand omul uita mobilul acasa, de exemplu, simte ca ii lipseste ceva, se simte izolat si acest lucru poate genera anxietate si disconfort. Mai exact, acest disconfort a fost recent conceptualizat ca tehnostres.

2. Compulsie

Tendinta de a verifica mobilul la fiecare cateva minute poate fi considerata o constrangere. Este un comportament, un obicei dobandit care nu este adaptativ si nu ne aduce nimic pozitiv, dar pe care dependentul nu il poate evita.

3. Relatii personale afectate

Exista, de asemenea, efecte negative ale dependentei de telefon mobil legate de deteriorarea relatiilor interpersonale . Multi experti subliniaza paradoxul ca, intr-un moment al istoriei in care suntem cel mai conectati cu alti oameni si culturi, suferim cel mai mult de efectele singuratatii, izolarii si neintelegerii.

Cu totii am observat ca intalnirile dintre prieteni s-au schimbat in ultimul deceniu. Este aproape de neconceput ca conversatiile amicale sa nu fie intrerupte constant de unul dintre prieteni, care nu se poate opri din a-si verifica mobilul, de a raspunde la mesaje, apeluri…

Se poate observa chiar si cum in grupuri de prieteni, fiecare dintre ei este mai atent la telefonul mobil decat la oamenii din fata lor. Acest tip de autism colectiv inseamna ca nu ne bucuram de interactiunile in persoana, din moment ce suntem in modul multitasking si acordam atentie smartphone-ului, care ajunge sa denatureze sensul intalnirii, sa genereze pauze dese si, prin urmare, sa nu ne permita sa curgam si mentine o conversatie proaspata si dinamica.

Prietenii

Cumva, dependenta de mobil provoaca un fenomen similar in relatiile interumane. Intalnirile noastre prietenoase sau romantice sunt afectate de intreruperi constante. Acest lucru modifica magia si caracterul unic si irepetabil al fiecarei interactiuni.

Imaginea pe care o aratam cu aceasta atitudine este foarte negativa . Am normalizat-o, dar haideti sa ne oprim si sa ne gandim pentru o secunda: cum ne-am simti daca cineva cu care ne intalnim s-ar intoarce constant de la noi pentru a se uita la un alt individ care sta la cativa metri distanta, sau la un ecran de televizor? Probabil ca am rezista cateva minute, pana ne enervam si plecam de acolo.

Desigur, exista oameni care nu au obiceiul prost de a-si verifica telefonul mobil in timp ce mananca sau la o bautura cu un prieten. Acest lucru este de apreciat. Si, desigur, merita respectul nostru si ca incetam sa mai actionam impartindu-ne atentia intre conversatia reala si conversatiile virtuale. Este o chestiune de respect, educatie si pretuire a celuilalt si sa ii oferim toata atentia noastra. Timpul tau este la fel de valoros ca al nostru.

  Cele mai noi

  Asa actioneaza o Fecioara in fata infidelitatii si cand iubeste cu adevarat

  Data nasterii noastre va determina multe aspecte ale personalitatii noastre, precum si modul in care reactionam atunci cand simtim...

  Dorinta ta sexuala este diferita de cea a partenerului tau?

  Cand intalnim pe cineva care ne taie respiratia, uneori avem tendinta sa-l consideram sufletul nostru pereche. Probabil ca este...

  10 complimente pe care sotul tau trebuie sa auda de la tine

  Lucrurile pe care le spunem au un impact enorm asupra casniciilor noastre. Barbatii au uneori o reputatie proasta pentru...

  Ce este psihoterapia? Principalele caracteristici ale acestui proces

  Psihoterapia nu este un proces complex, in care pacientul si terapeutul stabilesc o relatie de incredere, dar intotdeauna fara...

  Athephobia (frica de ruine): simptome, cauze si tratament

  In domeniul tulburarilor de anxietate, stim ca exista multe fobii rare; Cu siguranta, pe multi dintre ei nici nu...

  Nu rata

  Asa actioneaza o Fecioara in fata infidelitatii si cand iubeste cu adevarat

  Data nasterii noastre va determina multe aspecte ale personalitatii...

  Dorinta ta sexuala este diferita de cea a partenerului tau?

  Cand intalnim pe cineva care ne taie respiratia, uneori...

  Din aceeasiCATEGORIE
  Recomandate pentru tine!