DiverseOamenii ipocriti: 6 caracteristici tipice care ii definesc

Oamenii ipocriti: 6 caracteristici tipice care ii definesc

Orice fiinta umana, pentru simplul fapt de a fi una, trebuie sa experimenteze o drama vitala: propriile interese si interesele celorlalti, care sunt exprimate prin normele sociale, nu coincid. Totusi, pentru a supravietui, este necesar sa existe intr-un anumit tesut social, fie ca este vorba de o familie, un sat, un oras sau un oras mare. Aici apar strategiile create pentru a gestiona aceasta tensiune: trebuie sa fii tu insuti, dar incercand sa nu meriti dispretul sau respingerea celorlalti.

Din fericire, majoritatea oamenilor sunt capabili sa combine bine aceste doua realitati (cea a intereselor publice si a intereselor private). Cu toate acestea, cu alte ocazii exista cei care opteaza pentru atitudini mult prea cinice sau oportuniste pentru a fi cu adevarat pro-sociale. In mod normal, ii cunoastem pe acesti indivizi drept oameni ipocriti .

Dar… ce ii caracterizeaza cu adevarat pe oamenii ipocriti? Sa vedem, pe baza unei propuneri de 6 trasaturi tipice celor care adopta aceasta strategie de socializare.

1. Moralism explicit, dar inconsecvent

Una dintre cele mai usoare moduri de a deosebi ipocritii este sa se uite la modul lor de utilizare a moralitatii .

Din punct de vedere individualist, normele morale pot avea o latura neplacuta, mai ales atunci cand simtim ca trebuie sa facem ceva ce nu avem chef, dar au si o latura pozitiva, intrucat putem apela la ele atunci cand ne dorim altele. oamenii sa se comporte intr-un mod care sa ne avantajeze. Oamenii ipocriti stiu asta si de aceea folosesc moralitatea pentru a incerca sa-i faca pe altii sa respecte acele valori.

Desigur, acest lucru este in contrast cu propria lor conformitate cu regulile. Cine traieste intr-un mediu in care altii traiesc conform unor restrictii morale pe care nu le respecta, are un anumit avantaj competitiv, iar oamenii ipocriti ii abuzeaza practic fara remuscari.

2. Falsa affabilitate

Oamenii ipocriti tind sa caute modalitati rapide si necinstite de a obtine capital social (adica simpatiile multor oameni, sau cel putin posibilitatea de a recurge la ei). Pentru a face acest lucru, ceva obisnuit este sa pretinzi un fals interes pentru viata celuilalt in momente cheie, cum ar fi salutarile sau ramas-bunul. Este clar ca nu este o initiativa sincera si spontana pentru ca, dincolo de aceste momente cheie, simpatia se transforma in diferenta.

3. Contact social minim pana cand soseste favoarea

O alta atitudine obisnuita a oamenilor ipocriti este aceea de a avea pe agenda „prieteni” sau oameni cunoscuti, fara a avea vreo relatie cu ei, si de a profita de asta doar pentru a cere favoruri specifice.

Spre deosebire de altii, care in epoca retelelor de socializare pot avea multe contacte stocate pasiv in agenda telefonica sau in sectiunea prieteni a unuia dintre profilurile lor de pe retelele de socializare, cei care au acest spirit oportunist nu sunt in concordanta cu faptul ca abia se ocupa. cu acesti oameni si, daca pot, profita de faptul ca ii cunosc fara sa ofere nimic in schimb.

Acest lucru este important, pentru ca la ce se face apel atunci cand se cere o favoare, prietenie, nu a existat sau nu mai exista in practica, doar teoretic. Cu toate acestea, se pare ca incepe sa devina o adevarata legatura emotionala cu cateva secunde inainte de a face o cerere. La scurt timp dupa aceea, acea presupusa prietenie va cadea din nou in uitare.

4. Ei fac gesturi inutile de bunatate.

Incercarea de a invita niste tapas atunci cand o alta persoana a platit deja, anuntarea unui eveniment la care evident nu se poate participa… Aceste gesturi sunt o modalitate de a incerca sa seduca oamenii fara a te expune micilor suparari sau neplaceri pe care aceasta le poate genera.

5. Lauda pe de o parte, complicitate cu tachinarea pe de alta

O alta atitudine tipica a oamenilor ipocriti consta in a se arata prieteni in timp ce, atunci cand celalalt nu este prezent si este criticat, ei manifesta complicitate cu acele critici, indiferent daca sunt corecti sau nu . De asemenea, este obisnuit ca persoana ipocrita insusi sa aduca in discutie acele critici, uneori cu scopul de a castiga acceptare sociala prin detectarea imperfectiunilor la altii.

6. Disparitii la atingerea fundului

Cand cineva trece prin momente proaste, este relativ obisnuit ca oamenii ipocriti din jurul sau care au manifestat o relatie stransa cu cei dintai, sa dispara in asteptarea ca i se poate cere ajutor, chiar daca este minim.

Cele mai noi

Asa actioneaza o Fecioara in fata infidelitatii si cand iubeste cu adevarat

Data nasterii noastre va determina multe aspecte ale personalitatii noastre, precum si modul in care reactionam atunci cand simtim...

Dorinta ta sexuala este diferita de cea a partenerului tau?

Cand intalnim pe cineva care ne taie respiratia, uneori avem tendinta sa-l consideram sufletul nostru pereche. Probabil ca este...

10 complimente pe care sotul tau trebuie sa auda de la tine

Lucrurile pe care le spunem au un impact enorm asupra casniciilor noastre. Barbatii au uneori o reputatie proasta pentru...

Ce este psihoterapia? Principalele caracteristici ale acestui proces

Psihoterapia nu este un proces complex, in care pacientul si terapeutul stabilesc o relatie de incredere, dar intotdeauna fara...

Athephobia (frica de ruine): simptome, cauze si tratament

In domeniul tulburarilor de anxietate, stim ca exista multe fobii rare; Cu siguranta, pe multi dintre ei nici nu...

Nu rata

Asa actioneaza o Fecioara in fata infidelitatii si cand iubeste cu adevarat

Data nasterii noastre va determina multe aspecte ale personalitatii...

Dorinta ta sexuala este diferita de cea a partenerului tau?

Cand intalnim pe cineva care ne taie respiratia, uneori...

Din aceeasiCATEGORIE
Recomandate pentru tine!