CulturaCe este psihoterapia? Principalele caracteristici ale acestui proces

Ce este psihoterapia? Principalele caracteristici ale acestui proces

Psihoterapia nu este un proces complex, in care pacientul si terapeutul stabilesc o relatie de incredere, dar intotdeauna fara a pierde urma a ceea ce defineste un context profesional.

Exista mai multe aspecte care definesc o buna psihoterapie, cat trebuie sa dureze si obiectivele acesteia. In continuare vom raspunde in profunzime la intrebarea ce este psihoterapia .

Ce este psihoterapia?

Psihoterapia este tratamentul care are ca scop schimbarea gandurilor, convingerilor, sentimentelor si comportamentelor care ar fi putut genera disconfort si probleme in sanatatea mintala a pacientului . Acest proces se desfasoara intre un profesionist, cu pregatirea si abilitatile clinice necesare pentru a facilita schimbarea psihologica, si pacientul sau clientul care a venit la consultatie in cautarea ajutorului.

Psihologul asculta suferintele, dificultatile, problemele si indoielile pacientului, favorizand exprimarea a ceea ce a trait cu adevarat. In plus, cu munca psihologului, se va putea pune cuvinte la ceea ce a trait pacientul, punand la dispozitie diferite tehnici, de preferinta validate stiintific, precum reformularea problemelor, intrebari deschise, exercitii situationale… Toate aceste tehnici pot varia in functie de curentul psihologului, putand fi cognitiv-comportamentale, psihanalitice, umaniste…

Intentia principala a aplicarii acestor tehnici este de a realiza schimbari la pacient, creand obiceiuri noi, mai sanatoase si mai eficiente, care sa-i permita sa-si creasca starea de bine . Acest lucru se realizeaza in context psihoterapeutic punand pacientul sa se confrunte cu el insusi, cu problemele, punctele forte si punctele sale slabe, pe langa aplicarea tehnicilor invatate in consultatie. Scopul final al procesului este de a ajuta pacientul sa obtina o viata mai fericita, mai sanatoasa si mai productiva.

Cand este necesar?

In cultura populara exista inca multe mituri despre psihoterapie, printre care se remarca „mersul la psiholog este pentru nebuni”. De asemenea, mersul la psiholog este privit ca fiind excesiv pentru probleme percepute ca rezolvabile de acasa sau din cercul de cunostinte. Altii pot simti ca sunt bine si nu au nevoie de ajutorul unui profesionist in sanatate mintala.

Totusi, mersul la psihoterapie este intotdeauna o optiune buna, indiferent daca ai o problema psihologica grava sau pur si simplu vrei sa obtii mai mult control asupra vietii tale. Merita sa depasiti teama de a merge la psiholog , mai ales daca tineti cont de faptul ca uneori suferiti de ceva care are o solutie relativ usoara in mainile unui profesionist, cum ar fi episoade de moment de depresie, anxietate sau accese virulente de furie. .

Psihoterapia este recomandata si persoanelor care sufera de o boala medicala grava. Mersul la un psihoterapeut este foarte recomandat in cazuri precum cancer, HIV/SIDA, obezitate morbida, boli terminale, pierderea unui membru, atrofie laterala amiotrofica (ALS), tulburari de auz si/sau de vedere… Desi a merge la psiholog este a nu merge la vindecarea bolii va ajuta persoana sa accepte procesul, sa aiba o viziune mai optimista si constructiva asupra vietii sale sau, in cazul unei boli cronice, sa invete strategii pentru a face fata acesteia.

Un alt dintre motivele pentru care poti merge la psihoterapie nu are nicio legatura cu psihopatologie sau boli medicale, ci cu situatii in care daca nu se primeste ajutorul cuvenit, sanatatea celor implicati poate fi prejudiciata, precum un divort. , plecarea. de copii, senzatie de saturatie in studii sau munca sau pierderea unei persoane dragi.

Caracteristicile psihoterapiei

Acestea sunt principalele caracteristici care definesc psihoterapia, atat legate de pacient, cat si de terapeut.

 • Nemultumirea pacientilor cu gandurile, sentimentele si comportamentul lor.
 • Aveti nevoie si cautati ajutor.
 • Terapeutii creeaza o atmosfera emotionala calda, de sustinere si respectuoasa.
 • Increderea si speranta sunt incurajate in pacient.
 • Pacientul nu este criticat.
 • Terapia are ca scop producerea de schimbari in concordanta cu obiectivele pacientului.
 • Este vorba despre cresterea starii de bine a pacientului.
 • Predati o invatare emotionala, comportamentala si cognitiva semnificativa.
 • Neutralizarea fricilor irationale.

Cele mai importante caracteristici ale psihoterapiei au de-a face cu stabilirea unei puternice aliante terapeutice intre pacient si terapeut . Prin aceasta contribuie la crearea unei atmosfere calde in care pacientul este sincer si explica tot ce i se intampla, pe langa faptul ca ii scoate la lumina convingerile irationale.

Cu aceasta, psihologul va incerca sa dezvolte strategii pentru a schimba tiparele de comportament neadaptate, fricile irationale, emotiile disforice si modalitatile disfunctionale de a relationa cu ceilalti.

Progresia tratamentului

Pe masura ce psihoterapia progreseaza, alianta terapeutica dintre pacient si medic va continua sa fie construita. Pe parcursul acestui proces, psihologul poate efectua unele evaluari, cum ar fi aplicarea de chestionare, pentru a afla mai multe despre pacientul sau . Psihologii clinicieni sunt instruiti sa administreze si sa interpreteze teste de diferite tipuri, cum ar fi teste de personalitate si inteligenta, precum si chestionare pentru a determina gradul de indispozitie, depresie, anxietate si alte probleme psihologice.

Odata ce pacientul a raspuns la teste, oricare ar fi acestea, psihologul are informatii obiective despre el. Din rezultatele acestor analize se poate pune un diagnostic precis care este problema pacientului, pe langa cunoasterea trasaturilor sale de personalitate, daca are o dotare mare sau, dimpotriva, sufera de vreun tip de tulburare de personalitate sau dizabilitate intelectuala. . . Pe baza tuturor acestor informatii obtinute, psihologul poate stabili un script al modului in care va progresa tratamentul.

In prima etapa a procesului, psihologul va ajuta pacientul sa clarifice situatia problemei sale . In plus, va va explica cum va decurge terapia si de cate ori pe saptamana va trebui sa mergeti la consultatie. Aceasta parte a procesului are loc de obicei in primele sedinte care, in functie de testele administrate si de complexitatea problemei pacientului, pot varia de la o sedinta la trei sau patru.

Odata trecuta aceasta etapa, se iau masuri, aceasta este solutia problemelor. Pentru a face acest lucru, atat pacientul, cat si terapeutul vor lucra impreuna, desi intr-o relatie asimetrica si profesionala, deoarece psihologul este cel care are cunostintele de specialitate si stie ce strategii trebuie aplicate. In acest moment al terapiei, este vorba despre gasirea unor modalitati de gandire, de comportament si de gestionare a sentimentelor care sunt eficiente pentru ca pacientul sa faca fata adversitatilor vietii sale.

Pe parcursul sedintelor, psihologul poate cere pacientului sa efectueze exercitii de dramatizare a noilor comportamente invatate. De asemenea, va va cere sa le repetati acasa sau in situatia problema . Pe masura ce tratamentul progreseaza, psihologul si pacientul vor observa daca exista sau nu un proces real sau daca, dimpotriva, este necesara reformularea obiectivelor initiale.

Cand psihoterapia progreseaza corespunzator, pacientul dobandeste noi abilitati care il vor face sa se vada altfel, pe langa faptul ca are o viziune mai pozitiva asupra vietii. Cu tratamentul vei invata sa faci distinctia intre situatiile pe care le poti schimba si situatiile pe care nu le poti, aplicand ceea ce ai invatat incercand sa le schimbi pe prima si acceptandu-le pe cele din urma. De asemenea, vei dobandi o rezistenta mai mare, adica sa faci fata mai bine provocarilor si adversitatilor fara a avea o serie intreaga de ganduri disfunctionale care ti-ar creste disconfortul.

Confidentialitatea

In profesia de psiholog, confidentialitatea si respectul pentru intimitatea pacientului sunt esentiale si fac parte din codul de etica al profesiei . De fapt, un psiholog clinician care incalca confidentialitatea pacientului risca sa-si piarda capacitatea de a-si exercita profesia. Tinand cont de acest lucru, pacientii nu ar trebui sa-si faca griji cu privire la ceea ce ar putea spune intr-un context psihoterapeutic, fiind capabili sa vorbeasca complet sincer si sincer despre gandurile si comportamentele lor cele mai intime.

Desi pacientul nu trebuie sa se teama ca psihologul isi va dezvalui secretele, exista situatii in care aceasta confidentialitate este incalcata dar in mod justificat. Exemple in acest sens sunt atunci cand exista o hotarare judecatoreasca in care sunt necesare date psihologice de la unul dintre cei implicati intr-un proces judiciar, pacientul a declarat ca se va sinucide sau va face rau unor terti sau abuz, exploatare sau abandon. a copiilor, a persoanelor in varsta sau a persoanelor cu dizabilitati, cum ar fi persoanele cu handicap grav.

Eficacitatea psihoterapiei

Psihoterapia este cunoscuta pentru ca este o terapie conversationala, in care dialogul este esential pentru ca acesta sa fie realizat . Stiind acest lucru, este posibil ca mai multi dintre voi sa va fi intrebat de ce ar trebui sa mergeti la un psiholog atunci cand aveti un grup de prieteni si familie cu care puteti discuta despre probleme.

Psihologii sunt mult mai mult decat oameni obisnuiti cu care sa se elibereze. Sunt profesionisti care au cunostinte de specialitate, dobandite pe parcursul mai multor ani de pregatire, pentru a putea intelege problemele oamenilor, precum si pentru a gasi o modalitate de a le rezolva si de a le creste bunastarea. In plus, exista dovezi stiintifice care arata ca psihoterapia este un tratament eficient si perfect combinabil cu tratamentele psihiatrice .

Aproximativ 75% dintre persoanele care urmeaza psihoterapie vad oarecare beneficii pe masura ce progreseaza, in mod normal dupa 6 pana la 12. De asemenea, s-au facut studii comparative intre cei care merg si nu la psiholog, cu 80% dintre persoanele care au urmat psihoterapie care sunt mult mai bine la sfarsitul tratamentului.

Exista trei factori care fac ca un tratament psihoterapeutic sa functioneze :

 • Tratament bazat pe dovezi adecvat problemei pacientului.
 • Cunostinte clinice ale psihologului.
 • Caracteristicile, credintele, valorile, cultura si preferintele pacientului.

Sfarsitul procesului

Desi adesea se crede ca psihoterapia este un proces care dureaza ani de zile, nu este intotdeauna cazul. Durata psihoterapiei depinde de mai multi factori, cum ar fi tipul de problema sau tulburare de care sufera pacientul, personalitatea si caracteristicile culturale ale acestuia, antecedentele problemelor psihologice si tratamentele la care a fost supus. Obiectivele si asteptarile pacientului cu privire la terapie joaca, de asemenea, un rol , precum si ceea ce se intampla dincolo de consultatie.

Desi nu este recomandat, pentru unii este suficienta o singura sedinta, simtind o usurare imediata. Nu este recomandat in masura in care o singura sedinta nu este suficienta pentru a cunoaste, in profunzime, care este problema pacientului si daca intr-adevar a existat o imbunatatire semnificativa si de durata. Desi trebuie mentionat ca la primul contact pacientul poate dobandi o noua perspectiva si ca psihologul ii poate oferi modalitati de a face fata situatiilor.

Multi gasesc beneficii dupa cateva sedinte, mai ales daca este o problema unica si bine definita, in care nu au asteptat mult sa actioneze cand a aparut. Alte persoane si situatii pot necesita mai mult timp, cum ar fi unul sau doi ani, inainte ca beneficiile cu adevarat de durata sa inceapa sa se vada in nivelul de bunastare al persoanei. Este ceea ce se poate intampla cu persoanele care au suferit traume grave sau care s-au confruntat cu probleme grave.

Persoanele cu tulburari mintale severe si cronice pot necesita psihoterapie pe termen nelimitat, insotita de farmacologie si vizite la psihiatru pentru a evalua daca sufera de vreun efect secundar al medicamentului. Sedintele periodice de psihoterapie pot oferi suportul necesar pentru mentinerea unei bune functionari zilnice, in ciuda faptului ca suferiti de o afectiune care, din pacate, este adesea cronica.

Alte persoane, desi si-au rezolvat problemele, pot continua sa mearga la psihoterapie. Acest lucru se poate datora faptului ca ei continua sa se bucure de o mai buna intelegere a vietii, de o bunastare mai buna si le da senzatia ca mergand la un psihoterapeut lucreaza mai bine. Mersul la psiholog, daca esti bine, nu trebuie privit ca in cautarea unor probleme pe care noi nu le avem, ci ca o modalitate de a te asigura cat de bine esti, cum ar fi cine merge la medic pentru a face un control sau cine merge la medicul dentist sa faca o curatenie dentara.

  Cele mai noi

  De ce inchirierea unei Basculante 8×4 poate fi avantajoasa

  O basculanta 8x4 este un model de camion cu o capacitate mare de incarcare si care este folosita in...

  De ce ar trebui să mâncăm alimente de sezon?

  Alimentația de sezon, care constă în cumpărarea și consumul de alimente de sezon, este un adevărat stil de viață...

  Cele mai grave 35 de defecte pe care le poate avea o persoana

  Cand ne amintim de oamenii care trec prin viata noastra si care ne marcheaza, este pentru ca de obicei...

  De ce ma trezesc obosit: 8 cauze comune

  Sunt oameni care se trezesc dimineata cu o mare greutate in corp, cu o lipsa de motivatie pentru a...

  Simt insectele durere?

  Durerea este o experienta senzoriala si emotionala si, prin urmare, are o povara foarte subiectiva . Acest eveniment este...

  Cum sa alegi o scoala bilingva

  De multi ani, parintii isi cauta copiii sa invete o a doua limba. Ce ar trebui sa va ofere...

  Nu rata

  De ce inchirierea unei Basculante 8×4 poate fi avantajoasa

  O basculanta 8x4 este un model de camion cu...

  De ce ar trebui să mâncăm alimente de sezon?

  Alimentația de sezon, care constă în cumpărarea și consumul...

  Din aceeasiCATEGORIE
  Recomandate pentru tine!