CulturaCele 13 tipuri de invatare: care sunt acestea?

Cele 13 tipuri de invatare: care sunt acestea?

Cu siguranta, multi dintre noi, cand ne gandim la invatare, ne imaginam pe cineva care studiaza sau care invata prin memorare. Cu toate acestea, exista diferite tipuri de invatare cu caracteristici foarte diferite . In articolul de astazi, le vom trece peste si le vom explica.

Psihologie si invatare

Invatarea se refera la dobandirea de cunostinte, abilitati, valori si atitudini , iar fiintele umane nu s-ar putea adapta la schimbari daca nu ar fi acest proces.

Psihologia este interesata de acest fenomen de cateva decenii si multi autori au oferit cunostinte valoroase despre ce este si cum este construita o astfel de invatare. Ivan Pavlov, John Watson sau Albert Bandura sunt exemple clare ale acestui interes marcat.

  Diferitele tipuri de invatare

  De-a lungul anilor, studiile multora dintre acesti cercetatori au facut posibil sa descifrem modul in care functioneaza memoria noastra si modul in care observatia sau experienta influenteaza atunci cand construim cunostinte si schimbam modul in care actionam.

  Dar ce modalitati de invatare exista? ce fel de invatare exista? Va vom explica mai jos.

  1. Invatare implicita

  Invatarea implicita se refera la un tip de invatare care este in general neintentionat si in care cursantul nu este constient de ceea ce se invata.

  Rezultatul acestei invatari este executarea automata a unui comportament motor. Adevarul este ca multe dintre lucrurile pe care le invatam se intampla fara sa ne dam seama, de exemplu, vorbirea sau mersul pe jos. Invatarea implicita a fost prima care a existat si a fost cheia supravietuirii noastre. Invatam mereu fara sa ne dam seama.

  2. Invatare explicita

  Invatarea explicita se caracterizeaza prin faptul ca cel care invata intentioneaza sa invete si este constient de ceea ce invata .

  De exemplu, acest tip de invatare ne permite sa dobandim informatii despre oameni, locuri si obiecte. De aceea, acest mod de invatare necesita o atentie sustinuta si selectiva din zona cea mai evoluata a creierului nostru, adica necesita activarea lobilor prefrontali.

  3. Invatare asociativa

  Acesta este un proces prin care un individ invata asocierea dintre doi stimuli sau un stimul si un comportament . Unul dintre marii teoreticieni ai acestui tip de invatare a fost Ivan Pavlov, care si-a dedicat o parte din viata studiului conditionarii clasice, un tip de invatare asociativa.

  4. Invatare non-asociativa (obisnuire si sensibilizare)

  Invatarea non-asociativa este un tip de invatare care se bazeaza pe o schimbare a raspunsului nostru la un stimul care este prezentat continuu si repetat . De exemplu. cand cineva locuieste in apropierea unui club de noapte, poate fi initial enervat de zgomot. In timp, dupa expunerea prelungita la acest stimul, nu vei observa poluarea fonica, intrucat te-ai obisnuit cu zgomotul.

   5. Invatare semnificativa

   Acest tip de invatare se caracterizeaza prin faptul ca individul colecteaza informatiile, le selecteaza, le organizeaza si stabileste relatii cu cunostintele pe care le avea deja anterior . Cu alte cuvinte, este atunci cand o persoana raporteaza informatii noi la ceea ce are deja.

   6. Invatare prin cooperare

   Invatarea prin cooperare este un tip de invatare care permite fiecarui elev sa invete, dar nu singur, ci impreuna cu colegii sai .

   Prin urmare, de obicei se desfasoara in salile de clasa ale multor centre de invatamant, iar grupurile de elevi nu depasesc de obicei cinci membri. Profesorul este cel care formeaza grupurile si care le indruma, dirijand performanta si repartizand rolurile si functiile.

   7. Invatare prin colaborare

   Invatarea prin colaborare este similara invatarii prin cooperare. Primul difera insa de al doilea prin gradul de libertate cu care se constituie si functioneaza grupurile.

   In acest tip de invatare, profesorii sau educatorii sunt cei care propun o tema sau o problema, iar elevii decid cum sa o abordeze.

   8. Invatare emotionala

   Invatarea emotionala inseamna sa inveti sa cunosti si sa gestionezi emotiile mai eficient . Aceasta invatare aduce multe beneficii la nivel mental si psihologic, deoarece ne influenteaza pozitiv bunastarea, imbunatateste relatiile interpersonale, favorizeaza dezvoltarea personala si ne imputerniceste.

   9. Invatare prin observatie

   Acest tip de invatare este cunoscut si sub denumirea de invatare indirecta, prin imitatie sau modelare , si se bazeaza pe o situatie sociala in care participa cel putin doi indivizi: modelul (persoana de la care se invata) si subiectul care efectueaza observarea respectivului comportamentul si il invata.

   10. Invatare prin experienta

   Invatarea prin experienta este invatarea care are loc ca rezultat al experientei , asa cum sugereaza si numele.

   Acesta este un mod foarte puternic de a invata. De fapt, atunci cand vorbim despre invatarea din greseli, ne referim la invatarea produsa de experienta in sine. Cu toate acestea, experienta poate avea consecinte diferite pentru fiecare individ, deoarece nu toata lumea va percepe faptele in acelasi mod. Ceea ce ne duce de la o experienta simpla la invatare este auto-reflectia.

   11. Invatare prin descoperire

   Aceasta invatare se refera la invatarea activa , in care persoana, in loc sa invete pasiv continuturile, descopera, relationeaza si rearanjeaza conceptele pentru a le adapta la schema sa cognitiva. Unul dintre marii teoreticieni ai acestui tip de invatare este Jerome Bruner.

   12. Invatarea memoriei

   Invatarea prin memorare inseamna invatarea si fixarea diferitelor concepte in memorie fara a intelege ce inseamna acestea , deci nu realizeaza un proces de sens. Este un tip de invatare care are loc ca o actiune mecanica si repetitiva.

   13. Invatare receptiva

   Cu acest tip de invatare numit invatare receptiva, persoana primeste continutul de interiorizat .

   Este un tip de invatare impus, pasiv. In clasa, apare atunci cand elevul, mai ales datorita explicatiei profesorului, a materialului tiparit sau a informatiilor audiovizuale, are nevoie doar sa inteleaga continutul pentru a-l putea reproduce.

    Cele mai noi

    Tendințele Cumpărăturilor Online în 2024: Tehnologie, Rucsacuri, Casă & Cadouri

    În era digitală în continuă expansiune, cumpărăturile online devin din ce în ce mai populare, iar 2024 nu...

    Cum revoluționăm accesul la servicii juridice în mediul de afaceri digitalizat

    Vrei să asiguri protecția juridică a afacerii tale?Într-un mediu de afaceri din ce în ce mai digitalizat, companiile caută...

    Descoperă secretul protecției digitale absolute: totul despre licențele antivirus in 2024

    1. Introducere Într-o lume digitală tot mai complexă și interconectată, protejarea datelor și a dispozitivelor noastre este esențială. De...

    Transformă-ți Afacerea într-o Destinație Preferată pentru Călători cu aNuvola!

    Indiferent dacă ești o unitate de cazare, un restaurant sau oferi experiențe de neuitat, aNuvola este platforma perfectă pentru...

    Ghidul complet pentru Detonarea Corectă a Petardelor în Noaptea de Revelion

    Noaptea de Revelion este momentul în care ne adunăm cu toții pentru a sărbători trecerea într-un nou an, iar...

    Scule necesare pentru a realiza izolarea termica a unei case

    Daca vrei sa izolezi casa in regie proprie (DIY), pe langa materiale ai nevoie si de niste unelte speciale. Inainte...

    Nu rata

    Tendințele Cumpărăturilor Online în 2024: Tehnologie, Rucsacuri, Casă & Cadouri

    În era digitală în continuă expansiune, cumpărăturile online...

    Cum revoluționăm accesul la servicii juridice în mediul de afaceri digitalizat

    Vrei să asiguri protecția juridică a afacerii tale?Într-un mediu...

    Din aceeasiCATEGORIE
    Recomandate pentru tine!