CulturaPoporul saxon: caracteristicile acestui trib germanic

Poporul saxon: caracteristicile acestui trib germanic

Considerati stramosi foarte vechi ai germanilor si englezilor, sasii au fost un trib germanic care a locuit Europa intre secolele II si XI d.Hr. Sunt cunoscuti pentru ca au primit putina influenta din partea culturii romane si chiar au perturbat planurile Imperiului la nord de continentul.

Poporul sas s-a extins prin diverse locuri din nordul Europei, ajungand in Insulele Britanice unde a infiintat niste regate care, in timp, vor forma samanta care avea sa dea nastere actualei culturi engleze.

In continuare vom vedea in profunzime cum era poporul sasi , cum se extindeau in toata Europa, ce tip de societate aveau si cum era religia lor.

Ce era poporul sas?

Poporul sasi era un grup de triburi germanice care au locuit initial in apropierea zonei in care raul Elba se varsa in Germania . In timp, acest popor s-a extins, ajungand in alte teritorii ale Europei continentale si in Insulele Britanice.

Aceasta cultura a pus bazele mai multor tari europene moderne, inclusiv Anglia si Germania , in principal pentru ca au reusit sa reduca influenta latina a romanilor de la care au reusit sa puna mana pe multe teritorii.

Numele „saxon” se crede ca provine de la cuvantul „seax” sau „sax”, un fel de sabie caracteristica acestui popor. Astazi, acest element face parte din simbolistica celor care se considera descendenti ai sasilor, asa cum este cazul in comitatele engleze Essex si Middlesex. Statele germane Saxonia, Saxonia Inferioara si Saxonia-Anhalt sunt, de asemenea, numite dupa acest oras.

Istoria sasilor

Prima mentiune despre sasi este din secolul al II-lea d.Hr. C. si este opera geografului egiptean Claudio Tolomeo . Se spunea ca traiesc pe teritoriul Iutlandei, situat intre Marea Nordului si raul Elba. Cea mai timpurie zona de influenta a fost marginita la nord de iuti, la nord-est de unghii, la sud de franci si la vest de frizi, toti triburi germanice care impartaseau aceeasi religie, obiceiuri. , si traditiile, precum si limbile lor, erau de inteles reciproc.

De-a lungul timpului sasii s-au raspandit. Ei au facut raiduri de piraterie in zona Marii Nordului si in secolele al III-lea si al IV-lea d.Hr. C. au mers in sudul regiunii raului Weser, unde i-au intalnit pe caucosi si pe angrivariani, doua triburi germanice pe care au reusit sa le supuna si sa le asimileze. In a doua jumatate a secolului al IV-lea d.Hr. C. sasii au invadat teritoriile administrate de romani si, deja la sfarsitul secolului VI d.Hr. C., toata Germania de nord-vest pana la raul Elba era teritoriu sasesc.

Intre secolele al V-lea si al VI-lea are loc un eveniment care va fi transcendental pentru istoria Insulelor Britanice. In acest moment, unele grupuri de sasi invadeaza Marea Britanie si, acolo, se alatura altor popoare care ajunsesera si ele pe insule, precum unghiurile si iutii. Imperiul Roman reusise sa ajunga in Insulele Britanice, dar slabiciunea din ultimii ani a facut ca provincia pe care au incercat sa o intemeieze in ceea ce este acum Anglia si o parte a Scotiei a ajuns sa se prabuseasca.

La inceputul secolului VII se incheie cucerirea anglo-saxona a Marii Britanii, stabilindu-i pe sasi in partea de sud a Tamisei si intemeind regatele Wessex, Essex si Sussex la vest, est si, respectiv, sud. Unghii si-au fondat si regatele: East Anglia, Northumbria si Mercia. Un alt trib germanic, in acest caz iutii, nu a vrut sa piarda optiunea de a avea un regat britanic, creand la randul lor regatul Kent. Aceste sapte state vor fi unificate intr-o monarhie anglo-saxona in secolul al X-lea sub domnia lui Alfred cel Mare.

Modul de a vorbi al sasilor este considerat drept predecesor limba engleza si partial germana. Anglo-saxonii, adica combinatia dintre sasi cu unghii si, partial, iute, au stapanit Anglia pana la domnia lui Edward Marturisitorul. Puterea sa a scazut cand, in 1066, a avut loc cucerirea normanda a regiunii. In ciuda schimbarii puterii politice, limba acestui popor a ramas in regiune, evoluand spre engleza moderna.

Organizare politica

Sasii aveau o organizare politica destul de simpla, cel putin in primele cateva secole. Erau organizati in jurul figurii Thane, care actiona ca sef al tribului format din aproximativ douazeci de familii . La randul lor, grupul de o suta de familii de sasi alcatuia „Sutele” (Sutele), care locuiau in sate si corespundeau unui trib de mai mare extindere si complexitate.

Sistemul saxon de putere politica era monarhic, avand un rege. Monarhul nu era ereditar, desi era o ruda a monarhului anterior, care a fost ales sa ocupe aceasta functie. Cei care erau insarcinati cu alegerea noului rege au format „Witanul” sau Consiliul Inteleptilor. Pe de alta parte, puterea judecatoreasca a sasilor era exercitata de curtea Comitatului.

Organizarea sociala a sasilor

Structura sociala saseasca era alcatuita din trei clase: Edhilingui, Frilingii si Lazzii . Ca aristocrati, Edhilinguii aveau privilegii mai presus de restul, bucurandu-se de increderea regelui pentru a-si afirma autoritatea in Sutele. Pe de alta parte, frilingii sau oamenii liberi au avut o viata mai grea dedicandu-se lucrului pamantului si ingrijirii vitelor, muncind pentru a-si intretine familiile si pentru a plati tribut regilor si nobililor. In cele din urma, lazzii erau adesea prizonieri de razboi inrobiti sau oameni cumparati din alte triburi pentru munca fortata.

Economie

Ca si in cazul altor popoare germanice si, de asemenea, ca in majoritatea culturilor de tip tribal, principala activitate economica a sasilor a fost agricultura si cresterea de oi si vite . Acestia lucrau pe pamantul latifundiilor, spatii agricole apartinand nobililor din care extrageau tributele care mergeau catre rege, pe langa faptul ca pastrau o proportie pentru intretinerea familiilor lor. De asemenea, au facut comert cu orasele invecinate, facand schimb atat de mestesuguri, cat si de sclavi.

Religie saxona

Primii sasi au fost politeisti, o trasatura impartasita cu multe alte popoare germanice. Ei venerau diferiti zei din mitologia nordica, pe langa faptul ca credeau in fortele naturii. Aceste triburi venerau schimbarile de anotimp, sarbatorind echinoctiurile si solstitiile, element care a fost impartasit si cu celtii care acordau o mare importanta ciclurilor naturii.

Sasii aveau o institutie religioasa, Ealdormenii, literalmente „batranii” care, datorita varstei lor inaintate, erau considerati foarte intelepti si primisera un rang inalt in cadrul Comitatului. Pe langa faptul ca se ocupau de ritualurile si cultul zeilor panteonului nordic, ei controlau si administrau tinuturile sasesti, avand suficienta autoritate pentru a devasta orice regiune care constituia un obstacol.

Nu putem vorbi de religia sasilor fara a mentiona unii dintre zeii lor , ale caror nume au ramas pentru posteritate sub forma de sculpturi, gravuri si inscriptii pe tot felul de monumente si vestigii din Germania, Anglia si alte tari germanice. In plus, zeii nordici sunt cei care dau nume zilelor saptamanii in practic toate limbile germanice, inclusiv germana si engleza, cum ar fi Odin pana miercuri (miercuri), Thor pana joi (joi) si Freya pana vineri (vineri). ).

1. Odin

Odin era cel mai puternic zeu din panteon, tatal tuturor celorlalti zei . Domnea in casa zeilor nordici, Asgard, iar arma lui era „gungnir”, un fel de sulita foarte puternica pe care o folosea doar in lupta. Pe campul de lupta nu a fost despartit de calarul sau extrem de rapid, Sleipnir, care avea opt picioare.

2. Thor

Thor era considerat unul dintre cei mai puternici zei din panteonul nordic , un descendent al lui Odin si gardian al puterii tunetului. Avea, de asemenea, aptitudine pentru razboi si era remarcat pentru lupta cu ciocanul sau, care ii revenea intotdeauna in mana, indiferent unde mergea.

3. Freya

Freya este una dintre cele mai cunoscute si venerate zeite atat de catre sasi, cat si de catre celelalte popoare germanice . Era considerata zeita fertilitatii, iubirii si frumusetii, iar rolul ei semana cu cel al zeitei Afrodita. In viziunea saxona asupra lumii, el a fost creditat cu crearea artelor magice si a vrajilor care alcatuiau magia „seidr” nordica. Aceasta zeita a perfectionat si a predat aceste puteri altor zei.

  Cele mai noi

  8 vise comune si semnificatia lor

  Toata lumea viseaza noaptea, desi nu toata lumea isi aminteste dimineata si si mai putine persoane ii dau sensul...

  Eremofobia (fobia singuratatii): simptome, cauze si tratament

  Fiinta umana este un animal gregar, care necesita contact social pentru a supravietui si a prospera in viata. Familia,...

  Cele mai importante 10 zeite romane

  Se vorbeste multe despre asimilarea pe care Imperiul Roman a facut-o a culturii si cunostintelor grecilor, mai ales in...

  Nu rata

  8 vise comune si semnificatia lor

  Toata lumea viseaza noaptea, desi nu toata lumea isi...

  Eremofobia (fobia singuratatii): simptome, cauze si tratament

  Fiinta umana este un animal gregar, care necesita contact...

  Din aceeasiCATEGORIE
  Recomandate pentru tine!