Totul despre cancerul la caini

Credeai ca doar oamenii pot suferi de cancer? Din pacate, si prietenii nostri cei mai buni pot avea aceste boli necrutatoare. Cancerul reprezinta practic o transformare a celulelor normale in celule anormale, maligne, si poate afecta orice organ intern al cainilor. Cancerul implica dezvoltarea unei mase solide sau a unei tumori si se poate metastaza si in alte regiuni ale corpului.

Cancerul nu inseamna neaparat o sentinta la moarte a micului tau prieten, deoarece medicina veterinara a evoluat destul de mult si chiar s-au gasit tratamente pentru anumite forme de cancer. Riscul ca Grivei sa dezvolte cancer creste o data cu varsta, in special dupa varsta de 10 ani. Din nefericire, cauza cancerului ramane necunoscuta si deci imposibil de prevenit. Doar cancerul mamar poate fi prevenit prin castrare timpurie (asta nu inseamna ca animalutul tau cu siguranta nu va mai avea cancer mamar, insa riscul este mult mai mic decat la cainii necastrati).

Cancerul poate afecta tractul gastrointestinal, sistemul urinar, sistemul nervos, sangele si oasele. Un examen citologic este absolut necesar pentru stabilirea tipului de cancer, daca medicul suspecteaza ca animalul tau sufera de asa ceva. Iata insa si care sunt cateva semne ale cancerului:

–          Nodul sau excrescenta pe sub piele;

–          Rana care nu se vindeca complet;

–          Sangerari sau secretii anormale din orificiile animalului;

–          O formatiune care isi schimba aspectul;

–          Dificultati in urinare, defecare, inghitire sau mestecare;

–          Tuse si respiratie dificila;

–          Pierderea apetitului si scaderea in greutate;

–          Varsaturi repetate;

–          Sange in urina.

Cele mai comune tipuri de cancer.

Cancerul testicular. Este cea de-a doua cea mai raspandita forma de cancer in randul masculilor necastrati. De obicei se prezinta ca marirea excesiva a unui testicul fata de celalalt. Tumora care apare poate fi atat maligna, cat si benigna, insa presupune obligatoriu castrarea pentru a incetini evolutia cancerului si in alte organe (in cazul in care tumora este maligna).

Cancerul de piele. Cea mai raspandita forma de cancer, care poate afecta si caini mai tineri. Tumora de cele mai multe ori este imediat sub nivelul pielii si poate fi simtita prin palpare.

Cancerul mamar. Acest tip de cancer se intalneste la femelele in varsta, care nu au fost castrate. Se manifesta prin aparitia unui nodul in tesutul mamar, si in 50% dintre cazuri tumora este maligna.

Tumorile abdominale. Acestea sunt destul de greu de diagnosticat in fazele incipiente, deoarece animalutul poate fi asimptomatic (sau cel putin pana cand cancerul avanseaza destul de mult). In acest caz tumora nu poate fi palpata, insa poti fi atent la sanatatea cainelui tau si sa te ingrijorezi daca: vomita, pierde din greutate, are gingiile palide, are diareea abundenta sau dureri ale stomacului.

Limfomul. Si acest tip de cancer este destul de des intalnit si poate afecta mai multe organe, precum plamanii, sistemul digestiv sau ficatul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *