Cauze ale secretiilor vaginale anormale

Denumirea medicala a secretiilor vaginale este leucoree. Leucoreea este de fapt formata din celule descuamate din tractul genital, impreuna cu secretii ale glandelor de la nivelul genital. Secretiile vaginale incep cu perioada pubertatii si se incheie la menopauza. Secretiile vaginale se pot modifica in cazul infectarii cu boli cu transmitere sexuala, devenind astfel secretii anormale.

Leucoreea poate avea mai multe cauze:

Cauze neinfectioase precum polipii cervicali, reactii alergice, corpii straini, cauze fiziologice sau tumori maligne genitale (cancer de col uterin, de uter sau cancer ovarian). Daca pe tractul genital au ramas bucati de prezervativ sau materiale fibroase, se poate apela la un lavaj si la administrarea de medicamente care sa trateze sau sa previna o eventuala infectie. Daca vorbim de o reactie alergica, trebuie gasita si tratata cauza, iar daca este vorba de polipi cervicali, acestia trebuie extirpati chirurgical.

Boli infectioase non-BTS. Vaginoza bacteriana este o infectie care nu se transmite pe cale sexuala si care afecteaza foarte multe femei active sexual. Cauza o reprezinta o infectie cu bacterii anaerobe care apare si se remite spontan. Tratamentul vaginozei consta in administrarea de medicamente prescrise doar de catre medicul ginecolog.

Candida este cauzata de o suprapopulare a ciupercii Candida Albicans si se manifesta ca o scurgere alba, cu un miros neplacut, insotita de usturime si mancarimi locale. Candida se trateaza atat prin tratament oral (medicamente), cat si prin tratamente locale (capsule vaginale sau creme locale).

Boli infectioase cu trasmitere sexuala. Chlamydia cauzeaza o scurgere purulenta si abundenta, fara a prezenta si alte cauze (de cele mai multe ori). De aceea vizita la medicul ginecolog si cateva analize a leucoreei sunt necesare pentru stabilirea unui diagnostic corect.

Gonreea poate cauza o scurgere vaginala purulenta sau sangerari intre menstre, iar la unele paciente boala este chiar asimptomatica. Lasata netratata, gonoreea poate duce la aparitia bolii inflamatorie pelvine.

Trichomonas apare in general la femeile mai tinere si este de cele mai multe ori asociata gonoreei. Boala determina o scurgere vaginala galbuie, abundenta si spumoasa, insotita de mancarimi locale si dureri abdominale. Pentru ca tratamentele sa dea roade, ambii parteneri se vor trata si vor evita contactele sexuale pana la disparitia bolii cu transmitere sexuala.

Scurgeri fiziologice normale. Fluctuatiile nivelului de estrogen si progesteron din timpul perioadei fertile poate cauza modificari usoare ale secretiilor vaginale. Cand nivelul de estrogen este scazut, mucusul este gros si aderent, pe cand in cazul unui nivel al estrogenului crescut (imediat dupa ovulatie) mucusul devine mai apos, mai clar si mai putin aderent.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *