AfaceriCateva reguli pentru o negociere de succes

Cateva reguli pentru o negociere de succes

Fie ca vrei sa iti negociezi salariul sau esti la un interviu de angajare, trebuie sa stii cum sa negociezi corect astfel incat sa obtii ceea ce iti doresti. In special daca lucrezi in domeniul vanzarilor, ai observat deja cat de importanta este negocierea si cat de mult conteaza felul in care pui problema in fata interlocutorului. Dauanunturi.ro iti da 7 sfaturi de negociere, pe care trebuie sa le urmezi daca vrei sa fii castigator.

Pregatirea. Orice negociere presupune o pregatire inainte. Asa ca informeaza-te cat mai bine despre societatea la care vrei sa te angajezi sau despre obiectul care face actul vanzarii. Cu cat stii mai multe, cu atat vei putea fi tu cel care conduce discutia, care pune intrebarile, care stabileste pretul si da tonul negocierii.

Intelege nevoile celuilalt. Extrem de important este sa ii intelegi nevoile angajatorului sau clientului in momentul negocierii si sa incerci sa ii satisfaci acele nevoi. Cel mai bun exercitiu pe care il poti face este sa te pui in locul celuilalt si sa incerci sa-i indentifici nevoile. De exemplu, in cazul in care vrei sa vinzi ceva si tu te axezi pe calitate, in timp ce clientul se axeaza pe costuri, negocierea nu este pe drumul cel bun, deoarece tu nu ii vei satisface clientului nevoia de economisire.

Fiecare negociere este diferita. Asa cum nevoile fiecarui individ sunt diferite si negocierile pot lua directii diferite. Este o foarte mare greseala din partea unui agent de vanzari sa-si formeze un discurs pe care sa-l prezinte oricarui client, netinand cont de preferintele acestuia. Negocierea trebuie adaptata in functie de partenerul cu care negociezi.

Nu minti. Chiar daca raspunsul la o intrebare nu este tocmai favorabil, incearca sa nu minti si sa te pui intr-o situatie nefavorabila (caci la un moment dat tot se va afla adevarul). Raspunsurile negative imbraca-le intr-o forma cat se poate de pozitiva, incercand sa scoti la inaintare calitatile produsului sau serviciului vandut.

Negocierea este de ambele parti. Asa cum tu vrei sa iti vinzi serviciul / produsul la un pret cat mai bun, asa si clientul doreste sa il achizitioneze la un pret cat mai mic. Tocmai de aceea se numeste negociere, deoarece anumite aspecte ale serviciului pot fi schimbate (pretul sau calitatea). Nu te astepta niciodata se primesti primul pret pe care il ceri (care de obicei este mai mare), asa cum nici partenerul tau nu se asteapta sa accepti primul pret pe care ti-l ofera (un pret mult prea mic). Negocierea inseamna ajungerea la un compromis (si evident la un pret situat undeva intre cele doua valori).

Invata cand sa renunti. Negocierea este incheiata cu succes cand ambii parteneri au ceva de castigat. Negocierea este una dintre putinele situatii de gen win-win, adica cu castiguri de ambele parti. De aceea este important sa stii cand sa te opresti din negocieri si sa nu devii prea lacom. Daca ceri mult peste asteptarile clientului, este posibil sa renunte definitiv la colaborarea cu tine.

Nu incerca sa mai negociezi contractul din nou. Daca ati ajuns la un consens si sunteti amandoi multumiti de rezultat, cel mai prost lucru pe care il poti face este sa incerci sa mai negociezi inca putin cu clientul. Chiar daca toate datele sunt stipulate in contract, o noua negociere in cazul in care nu se schimba absolut nimic din partea partenerului te va pune pe tine intr-o pozitie proasta din cauza careia il poti pierde.

Cele mai noi

Asa actioneaza o Fecioara in fata infidelitatii si cand iubeste cu adevarat

Data nasterii noastre va determina multe aspecte ale personalitatii noastre, precum si modul in care reactionam atunci cand simtim...

Dorinta ta sexuala este diferita de cea a partenerului tau?

Cand intalnim pe cineva care ne taie respiratia, uneori avem tendinta sa-l consideram sufletul nostru pereche. Probabil ca este...

10 complimente pe care sotul tau trebuie sa auda de la tine

Lucrurile pe care le spunem au un impact enorm asupra casniciilor noastre. Barbatii au uneori o reputatie proasta pentru...

Ce este psihoterapia? Principalele caracteristici ale acestui proces

Psihoterapia nu este un proces complex, in care pacientul si terapeutul stabilesc o relatie de incredere, dar intotdeauna fara...

Athephobia (frica de ruine): simptome, cauze si tratament

In domeniul tulburarilor de anxietate, stim ca exista multe fobii rare; Cu siguranta, pe multi dintre ei nici nu...

Nu rata

Asa actioneaza o Fecioara in fata infidelitatii si cand iubeste cu adevarat

Data nasterii noastre va determina multe aspecte ale personalitatii...

Dorinta ta sexuala este diferita de cea a partenerului tau?

Cand intalnim pe cineva care ne taie respiratia, uneori...

Din aceeasiCATEGORIE
Recomandate pentru tine!