DiverseDe ce mi-e frica si nu indraznesc sa fac...

De ce mi-e frica si nu indraznesc sa fac nimic?

De ce imi este frica aproape in fiecare zi? „Ce te face sa te sperii de cele mai cotidiene situatii?”. Genul acesta de idei fac parte din preocuparile multor oameni care, fara sa stie cu adevarat de ce se intampla, realizeaza ca frica este o emotie care le uzeaza constant calitatea vietii, chiar si in situatii aparent inofensive.

De-a lungul randurilor urmatoare vom vedea care este natura fricii de tot si ce putem face pentru a combate acest sentiment.

De ce imi este mereu frica?

Emotiile exista pentru ca indeplinesc o functie si, desi uneori dezavantajele pe care le prezinta depasesc avantaje, aceste situatii sunt exceptia, nu regula.

Frica, in special, este una dintre cele mai puternice emotii pe care le avem. Fie ca ne place sau nu, existenta ei ne conditioneaza viata , uneori in bine (ne ajuta sa evitam pericolul) si alteori in rau (ne ajuta sa gasim scuze pentru a nu depune eforturi pentru a ne imbunatati).

Exista insa cazuri extreme in care acest factor psihologic devine un obstacol cu ​​care ne autosabotam din nou si din nou atunci cand intentionam sa parasim zona de confort si sa incepem ceva nou care ne va face bine. Mergeti sa vorbiti cu o persoana care ne place, incepeti o cariera universitara, mergeti la sala, mergeti la dentist…

Cu aceste ocazii apare un puternic sentiment de frustrare si un gand de care nu putem scapa: „de ce mi-e frica si de ce nu-mi infrunt fricile?”. Printre cauzele principale, gasim urmatoarele.

1. Traume

Amprenta emotionala pe care o lasa traumele asupra noastra ne face sa ne indreptam atentia catre tot ceea ce ipotetic ne poate conduce sa traim din nou acea experienta (sau una similara). Din acest motiv, multe persoane cu traume au o mare facilitate de a intra intr-o stare de hipervigilenta din care este complet sa plece.

2. Falta de autoestima

Lipsa increderii in sine contribuie ca persoana sa experimenteze frica in legatura cu multe lucruri, deoarece nu se simte pregatita sa faca fata anumitor domenii ale vietii . Mai exact, cele care implica relatii personale sunt de obicei o sursa de temeri si nesigurante.

3. Situatii de maltratare si abuz

In unele cazuri, frica este inradacinata intr-o problema relationala care, prin definitie, depaseste individul.

Atunci cand suferi atacurile unei alte persoane sau a unui grup de ei, starea de hipervigilenta apare ca un mecanism de protectie, desi cu pretul bunastarii psihologice. Desigur, asta nu inseamna ca persoana care sufera de aceasta este de vina pentru asta; exact invers.

4. Propensiunea genetica

Nu uitati ca si factorul genetic conteaza. Acest lucru nu inseamna ca a avea o anumita structura ADN ne predestine sa ne fie frica in mod constant, dar inseamna ca anumite seturi de gene ne fac mai probabil sa dezvoltam temeri persistente.

Semne ca traiesti cu frica

Unele dintre caracteristicile tipice pe care aceste persoane le prezinta sunt urmatoarele. Toate sunt similare cu cele care apar in majoritatea fobiilor , in care exista un stimul specific care declanseaza atacuri de anxietate.

1. Frica de la primele ore

La inceputul zilei, deja se gandesc ca vor trebui sa treaca prin ceva care ii sperie.

2. Simtiti disconfort fizic de tot felul

A trai cu frica constanta genereaza uzura fizica care se acumuleaza zi de zi: tensiune musculara, obiceiuri proaste de somn si alimentatie etc.

3. Evitarea situatiilor normale

Multi oameni tind sa se expuna in contexte comune de zi cu zi in perspectiva ca lucrurile sa mearga prost si sa apara ceva capabil sa le dauneze.

Ce sa faci pentru a combate aceasta anxietate?

Cand vine vorba de a lua masuri impotriva acestui disconfort si de a rezolva cauzele psihologice ale acestei frici, poti urma acesti pasi.

1. Practicati exercitii de respiratie

Controlul respiratiei ajuta la „imblanzirea” starii emotionale in care se afla. De aceea, a lua obiceiul de a face exercitii de respiratie controlata poate ajuta foarte mult .

2. Expune-te temerilor tale incetul cu incetul

Incepe cu situatii care te sperie putin si mergi in fata altora care genereaza mai multa frica in tine, urmand o curba de dificultate ascendenta. Astfel vei invata prin experienta ta ca nu exista atat de multe motive sa te simti asa in orice situatie minim anxioasa.

3. Mergi la un psiholog

Nici aceasta optiune nu trebuie renuntata daca nu exista progrese semnificative fata de cele anterioare. Din fericire, puterea psihoterapiei atunci cand vine vorba de a oferi ajutor persoanelor cu temeri si probleme de anxietate este foarte mare, iar eficienta ei a fost demonstrata prin utilizarea diferitelor tehnici realizate sub supraveghere profesionala.

  Cele mai noi

  De ce inchirierea unei Basculante 8×4 poate fi avantajoasa

  O basculanta 8x4 este un model de camion cu o capacitate mare de incarcare si care este folosita in...

  De ce ar trebui să mâncăm alimente de sezon?

  Alimentația de sezon, care constă în cumpărarea și consumul de alimente de sezon, este un adevărat stil de viață...

  Cele mai grave 35 de defecte pe care le poate avea o persoana

  Cand ne amintim de oamenii care trec prin viata noastra si care ne marcheaza, este pentru ca de obicei...

  De ce ma trezesc obosit: 8 cauze comune

  Sunt oameni care se trezesc dimineata cu o mare greutate in corp, cu o lipsa de motivatie pentru a...

  Simt insectele durere?

  Durerea este o experienta senzoriala si emotionala si, prin urmare, are o povara foarte subiectiva . Acest eveniment este...

  Cum sa alegi o scoala bilingva

  De multi ani, parintii isi cauta copiii sa invete o a doua limba. Ce ar trebui sa va ofere...

  Nu rata

  De ce inchirierea unei Basculante 8×4 poate fi avantajoasa

  O basculanta 8x4 este un model de camion cu...

  De ce ar trebui să mâncăm alimente de sezon?

  Alimentația de sezon, care constă în cumpărarea și consumul...

  Din aceeasiCATEGORIE
  Recomandate pentru tine!