CulturaPrincipalele tipuri de celule ale corpului uman

Principalele tipuri de celule ale corpului uman

Nu este de mirare ca gasim o mare diversificare intre ele pentru a putea indeplini diferite functii, permitandu-le sa se completeze reciproc si sa acopere nevoile vitale ale unui organism, precum mentinerea structurii corpului, alimentatia si respiratia. Se estimeaza ca exista aproximativ 200 de tipuri de celule pe care le putem distinge in organism, unele mai studiate decat altele.

Pe parcursul acestui articol vom vorbi despre principalele categorii care grupeaza tipurile de celule in functie de caracteristicile lor.

De ce conteaza aceste corpuri microscopice?

Desi procesele noastre mentale par sa apara dintr-un punct ascuns din capul nostru unde se stabileste legatura dintre suflet si corp, asa cum credea filozoful Descartes, adevarul este ca ele se explica in esenta prin relatia dintre organismul uman si mediu. in care traieste. De aceea, cunoasterea tipurilor de celule din care suntem formati ne ajuta sa intelegem cum suntem si cum traim lucrurile.

Dupa cum va puteti imagina, nu vom vorbi despre fiecare dintre ele, ci vom face cateva tuse generale despre unele dintre ele pentru a ne cunoaste mai bine corpul.

Clasificarea claselor de celule

Inainte de a incepe, ideal ar fi sa grupati tipurile de celule pentru a organiza mai bine subiectul. Exista mai multe criterii pentru a distinge diferitele tipuri de celule .

Pentru cazul de fata (celulele umane) le putem clasifica in functie de grupul de celule din care apartin, adica in ce tip de tesut se pot gasi.

Corpul uman este alcatuit din patru tipuri diferite de tesut, datorita carora suntem capabili sa mentinem diferitele medii de care corpul nostru are nevoie pentru a functiona corect izolate unul de celalalt . Aceste categorii de tesuturi sunt dupa cum urmeaza:

 1. Tesut epitelial : configureaza straturile superficiale ale organismului. La randul sau, poate fi impartit in acoperire si glandular.
 2. Tesutul conjunctiv : actioneaza ca o legatura intre tesuturi si alcatuieste structura corpului. Osul, cartilajul si sangele sunt tesuturile conjunctive cele mai specializate.
 3. Tesut muscular : dupa cum sugereaza si numele, este alcatuit din grupul de celule care formeaza muschii.
 4. Tesut nervos : format din toate elementele care alcatuiesc sistemul nervos.

1. Celulele tesutului epitelial

In acest grup gasim celulele care fac parte din straturile cele mai superficiale ale organismului. Acesta este subdivizat in doua tipuri pe care le vom vedea mai jos cu caracteristicile lor fundamentale.

1.1. material de acoperire

Ele sunt straturile reale care acopera corpul.

 • Celule epidermice sau cheratinice : celule care alcatuiesc pielea. Sunt asezate intr-un mod compact si sunt tinute strans impreuna, pentru a nu permite patrunderea agentilor externi. Sunt bogate in fibre cheratinice, care ii omoara pe masura ce urca in partea cea mai superficiala a pielii, astfel incat cand ajung in exterior sa fie tari, uscati si puternic compactati.

 • Celule pigmentate : acest tip de celula este cea care da culoarea pielii datorita productiei de melanina, care serveste ca protector impotriva radiatiilor solare. Problemele acestor celule pot cauza multe probleme ale pielii si vederii, de exemplu, asa cum se intampla in anumite tipuri de albinism.

 • Celulele Merkel : Aceste celule sunt responsabile pentru a ne oferi simtul tactil. Ele sunt interconectate cu sistemul nervos pentru a transmite aceste informatii catre creier.

 • Pneumocitele : situate in alveolele pulmonare, au functia de a face o punte intre aerul colectat in plamani si sangele, pentru a schimba oxigenul (O2) cu dioxid de carbon (CO2). In acest fel, ei sunt la inceputul secventei de functii responsabile de transportul oxigenului in toate partile corpului.

 • Celulele papilei – Celule gasite pe limba. Ele sunt cele care ne permit sa avem simtul gustului, datorita capacitatii de a primi substante chimice si de a transforma aceste informatii in semnale nervoase, care constituie gustul.

 • Enterocite : celule ale intestinului neted, care sunt responsabile pentru absorbtia nutrientilor digerati si transmiterea acestora in sange pentru a fi transportate. Functia sa este, asadar, de a face peretele sa functioneze permeabil la anumiti nutrienti si impracticabil pentru alte substante.

 • Celulele endoteliale : sunt cele care configureaza si structureaza capilarele sanguine, permitand circulatia corecta a sangelui. Esecurile acestor celule pot provoca leziuni celulare in organe foarte importante, care ar inceta sa functioneze corect si, in unele cazuri, acest lucru poate duce la moarte.

 • Gametii : sunt celulele care participa la fecundarea si formarea embrionului. La femeie este ovulul, iar la barbat este sperma. Sunt singurele celule care contin doar jumatate din codul nostru genetic.

1.2. Tesut glandular

Grupuri de celule care au functia de a genera si elibera substante.

 • Celulele glandelor sudoripare: tipuri de celule care produc si expulzeaza transpiratia in exterior, in principal ca masura de reducere a temperaturii corpului.

 • Celulele glandelor lacrimale : sunt responsabile de generarea lacrimilor, dar nu le depoziteaza. Functia sa principala este de a lubrifia pleoapa si de a o face sa alunece corect peste globul ocular.

 • Celulele glandelor salivare : responsabile de producerea salivei, care faciliteaza digestia alimentelor si, in acelasi timp, sunt un bun agent germicid.

 • Hepatocitele : apartinand ficatului, indeplinesc mai multe functii, inclusiv productia de bila si rezerva de energie a glicogenului.

 • Celule caliciforme : celule care se gasesc in diferite parti ale corpului, precum sistemul digestiv sau respirator, care sunt responsabile de generarea „mucusului”, o substanta care serveste drept bariera de protectie.

 • Celulele palietale : situate in stomac, aceasta clasa de celule sunt responsabile de producerea acidului clorhidric (HCl), responsabil pentru o digestie adecvata.

2. Celulele tesutului conjunctiv

In aceasta categorie vom gasi tipurile de celule care fac parte din tesutul de legatura si structural al corpului.

 • Fibroblaste : acestea sunt celule mari care sunt responsabile pentru mentinerea intregii structuri a corpului datorita productiei de colagen.

 • Macrofage : tipuri de celule care se gasesc la periferia tesutului conjunctiv, in special in zonele cu risc mare de invazie, precum la intrarile in organism, cu functia de a fagocita corpuri straini si de a prezenta antigene.

 • Limfocite : grupate in mod obisnuit in leucocite sau globule albe, aceste celule interactioneaza cu antigenele indicate de macrofage si sunt responsabile de generarea unui raspuns de aparare impotriva acestuia. Ei sunt cei care genereaza anticorpi. Ele sunt impartite in tipul T si B.

 • Monocite : constituie forma initiala a macrofagelor, dar, spre deosebire de acestea, circula prin sange si nu sunt asezate intr-un loc anume.

 • Eozinofilele : sunt o clasa de leucocite care genereaza si rezerva diferite substante care sunt folosite pentru a se apara impotriva invaziei parazitare de catre un organism multicelular.

 • Bazofile : globule albe care sintetizeaza si stocheaza substante care favorizeaza procesul inflamator, cum ar fi histamina si heparina. Responsabil pentru formarea edemului.

 • Mastocitele : clasa de celule care produc si rezerva o cantitate mare de substante (inclusiv histamina si heparina) care le elibereaza ca raspuns defensiv, ajutand celelalte celule ale sistemului imunitar.

 • Adipocite : celule care se gasesc in tot corpul si au capacitatea de a capta grasimea ca rezerva de energie, in principal.

 • Condroblaste si condrocite : sunt responsabile pentru formarea tesutului pe care il cunoastem sub numele de cartilaj. Condroblastele produc condrocite, care au functia de a produce componentele necesare formarii cartilajului.

 • Osteoblaste si Osteocite : celule responsabile cu formarea oaselor, generand procesul de calcificare si deci conditionand procesul de crestere si maturizare a oamenilor. Diferenta dintre cele doua este ca osteoblastul este stadiul initial al unui osteocit.

 • Globule rosii : Cunoscute si sub denumirea de eritrocite, acest tip de celula este principala celula din sange, transportand O2 catre celule si extragand CO2 catre plamani. Ei sunt cei care dau culoarea distinctiva a sangelui prin continutul de proteina hemoglobina.

 • Trombocite sau trombocite : celule mici care sunt activate atunci cand un vas de sange a fost deteriorat si trebuie reparate pentru a preveni pierderea de sange.

3. Celulele tesutului muscular

In acest grup gasim doar un singur tip de celula care structureaza muschii, responsabil de mobilitatea organismului.

 • Din fibre musculare sau miocite : celula principala care alcatuieste muschii. Sunt alungite si au capacitatea de a se contracta. Fibrele musculare pot fi diferentiate intre striate scheletice, ceea ce ne permite controlul voluntar al organismului; striat cardiac, nevoluntar si este responsabil pentru mentinerea inimii in miscare; si neteda, de natura involuntara care controleaza activitatea altor organe interne, precum stomacul.

4. Celulele tesutului nervos

In cele din urma, in aceasta categorie se afla celulele care fac parte din sistemul nervos.

 • Neuroni : acest tip de celula este principala din sistemul nervos, care are functia de a primi, conduce si transmite impulsurile nervoase.
  • Pentru a extinde in continuare subiectul, puteti citi articolul „Tipuri de neuroni: caracteristici si functii”.
 • Neuroglia : ansamblu de celule cu functia de sustinere a neuronilor, ca protectie, izolare sau mediu prin care sa se deplaseze, in principal.
 • Conuri : celule gasite in retina care capteaza lumina de mare intensitate, oferind senzatia de vedere in timpul zilei. De asemenea, ne permit sa diferentiem culorile.
 • Tije : celule care lucreaza impreuna cu cele de mai sus in retina, dar capteaza lumina de intensitate scazuta. Ei sunt responsabili pentru vederea pe timp de noapte.

Cele mai noi

Asa actioneaza o Fecioara in fata infidelitatii si cand iubeste cu adevarat

Data nasterii noastre va determina multe aspecte ale personalitatii noastre, precum si modul in care reactionam atunci cand simtim...

Dorinta ta sexuala este diferita de cea a partenerului tau?

Cand intalnim pe cineva care ne taie respiratia, uneori avem tendinta sa-l consideram sufletul nostru pereche. Probabil ca este...

10 complimente pe care sotul tau trebuie sa auda de la tine

Lucrurile pe care le spunem au un impact enorm asupra casniciilor noastre. Barbatii au uneori o reputatie proasta pentru...

Ce este psihoterapia? Principalele caracteristici ale acestui proces

Psihoterapia nu este un proces complex, in care pacientul si terapeutul stabilesc o relatie de incredere, dar intotdeauna fara...

Athephobia (frica de ruine): simptome, cauze si tratament

In domeniul tulburarilor de anxietate, stim ca exista multe fobii rare; Cu siguranta, pe multi dintre ei nici nu...

Nu rata

Asa actioneaza o Fecioara in fata infidelitatii si cand iubeste cu adevarat

Data nasterii noastre va determina multe aspecte ale personalitatii...

Dorinta ta sexuala este diferita de cea a partenerului tau?

Cand intalnim pe cineva care ne taie respiratia, uneori...

Din aceeasiCATEGORIE
Recomandate pentru tine!