CulturaVanatoare de vrajitoare in istorie: in ce tara au...

Vanatoare de vrajitoare in istorie: in ce tara au fost arse cele mai multe vrajitoare?

Daca vorbim de vanatoare de vrajitoare trebuie sa ne referim imediat la Inchizitie . Inchizitia a fost infiintata in Evul Mediu si a fost condusa de Biserica Romano-Catolica. Era alcatuita din diferite instante care judecau pe cei care incalcau legile stabilite de acesta. Cu toate acestea, Inchizitia a fost foarte diversa in functie de diferitele tari si diferitele perioade istorice.

In ciuda acestui fapt, trebuie sa stim sa distingem: prima curte a fost creata in secolul al XII-lea, dar vanatoarea de vrajitoare a inceput in secolul al XVI-lea, desi femeile acuzate de practicarea vrajitoriei au fost persecutate practic inca din paleolitic.

„In Germania, peste 16.000 de persoane au fost executate sau acuzate”

Aceasta vanatoare a fost notabila in Germania , unde intre 1300 si 1850 a acuzat sau a executat peste 16.000 de oameni, majoritatea femei, fie pentru vrajitorie, fie pentru alte crime. In spatele ei gasim Elvetia , cu aproximativ 10.000 de condamnati. In plus, a avut un numar mediu de procese pe populatie de aproximativ 980 la 100.000 de locuitori.

In Scotia , au fost inregistrate aproximativ trei mii de cazuri, cu o rata de 509 procese la 100.000 de locuitori. Dupa ele, gasim Franta, Spania si Italia , care sunt tarile cu cele mai putine procese de vrajitoare (22, 23 si 5 la 100.000 de locuitori). 

Motivul

Am putea sustine ca vanatoarea de vrajitoare au fost rodul competitiei a doua curente teologice. Dupa cum bine stim, reformele luterane si calviniste au creat o bresa in societate si au amenintat hegemonia Bisericii Catolice. In acel moment, acuzatiile au devenit un instrument de solutionare a disputelor politice sau personale. Mai mult, este de remarcat faptul ca „vanatoarea” si-a gasit desfasurarea maxima in timpul Reformei si Contrareformei.

Aceasta explicatie ar avea sens si ar justifica faptul ca Spania si Italia aveau un numar atat de mic, deoarece protestantismul nu a facut prea multe progrese. Cu toate acestea, cazul Frantei prabuseste ipoteza, intrucat razboaiele religioase au chinuit tara timp de doua secole.

Inchizitia

In ceea ce priveste inchizitiile, trebuie sa subliniem ca cele spaniole, portugheze si romane au fost controlate central pe teritoriile proprii, lucru care este relevant in diferite aspecte, in special pentru a controla tipul si aspectele persecutiilor.

Pe de o parte, inchizitiile iberice s-au concentrat pe convertirea si excluderea evreilor si musulmanilor , cu accent si pe alte erezii, inclusiv protestantismul si luteranismul. Pe de alta parte, inchizitia a fost promovata de doctrina catolica ca metoda de „mantuire”. Scopul era convertirea si mantuirea, in timp ce moartea era „ultima solutie” (sau asa voiau ei sa credem). In plus, dogma catolica a discreditat notiunile de „intelegere a diavolului” sau conspiratii colective.

Cu toate acestea, acest lucru nu a impiedicat vanatoarea de vrajitoare, pentru ca au existat, dar fara utilizarea nerestrictionata a torturii. Vanatoarea nu a dus la atatea condamnari si executii ca in Germania sau Elvetia. 

La acea vreme, tortura l-a determinat pe acuzat sa recunoasca crimele (in cea mai mare parte) si, de asemenea, sa invinuiasca alte persoane , ceea ce a contribuit la alimentarea unei stari de paranoia si a sporit persecutiile si violenta. Ca merlanul care-si musca coada.

Dupa cum am adaugat anterior, Spania nu era straina de vanatoarea de vrajitoare si au existat unele cazuri precum Zugarramundi, unul dintre cele mai faimoase. 

Prin urmare, diferenta dintre Europa de Nord si cea de Sud este data de competitia dintre doua curente religioase diferite, protestantismul si calvinismul versus catolicism, si de centralitatea procesului de persecutie in tarile catolice.

Razboaiele de religie si vanatoarea de vrajitoare au divizat si au sfasiat inima continentului timp de doua secole. Au provocat milioane de morti si o reconfigurare a ordinii politice si sociale europene, ceva ce in Spania traim ca strain.

Cele mai noi

Asa actioneaza o Fecioara in fata infidelitatii si cand iubeste cu adevarat

Data nasterii noastre va determina multe aspecte ale personalitatii noastre, precum si modul in care reactionam atunci cand simtim...

Dorinta ta sexuala este diferita de cea a partenerului tau?

Cand intalnim pe cineva care ne taie respiratia, uneori avem tendinta sa-l consideram sufletul nostru pereche. Probabil ca este...

10 complimente pe care sotul tau trebuie sa auda de la tine

Lucrurile pe care le spunem au un impact enorm asupra casniciilor noastre. Barbatii au uneori o reputatie proasta pentru...

Ce este psihoterapia? Principalele caracteristici ale acestui proces

Psihoterapia nu este un proces complex, in care pacientul si terapeutul stabilesc o relatie de incredere, dar intotdeauna fara...

Athephobia (frica de ruine): simptome, cauze si tratament

In domeniul tulburarilor de anxietate, stim ca exista multe fobii rare; Cu siguranta, pe multi dintre ei nici nu...

Nu rata

Asa actioneaza o Fecioara in fata infidelitatii si cand iubeste cu adevarat

Data nasterii noastre va determina multe aspecte ale personalitatii...

Dorinta ta sexuala este diferita de cea a partenerului tau?

Cand intalnim pe cineva care ne taie respiratia, uneori...

Din aceeasiCATEGORIE
Recomandate pentru tine!