LifestyleDragostea are 5 etape, dar majoritatea cuplurilor nu trec...

Dragostea are 5 etape, dar majoritatea cuplurilor nu trec de a treia

Psihologul Jed Diamond a descoperit etapele iubirii. A lucrat ca terapeut de cuplu si familie timp de mai bine de 40 de ani si si-a dat seama ca dragostea are 5 etape si ca majoritatea oamenilor ajung la a treia etapa in cautarea unei noi iubiri, crezand ca relatia anterioara esueaza.

Toata lumea vrea sa aiba o iubire, cineva cu care sa imbatraneasca impreuna si sa impartaseasca momente importante din viata lor. Dar putini sunt dispusi sa treaca dincolo de etapa a treia, motiv pentru care vedem atat de multe divorturi.

Dr. Jed explica ca multi oameni cred ca au fost cu persoana gresita, dar pentru ca nu inteleg ca a treia etapa este doar inceputul unei iubiri puternice si de durata.

Etapa 1: Indragostirea

Aceasta este etapa pe care toata lumea a trait-o vreodata. Atunci cand ne intalnim cu persoana pe care o iubim in viitor, iti imaginezi ca aceasta persoana iti va satisface toate dorintele si iti va completa viata. Este atunci cand organismul elibereaza hormoni precum dopamina, care da un sentiment de fericire si satisfactie. Cuplul de indragostiti crede ca aceste sentimente vor dura pentru totdeauna, dar nu este in totalitate asa.

Etapa 2: Devin un cuplu

In acel moment cuplul se indragosteste mai mult, sentimentele sunt mai mult atinse si devin un cuplu. De obicei, in aceasta etapa cei doi se casatoresc si au copii. Isi construiesc o familie si, avand dificultatile de a creste copiii, dragostea dintre ei este mai profunda si se dezvolta mai mult. Atunci cuplul se simte unit, in siguranta, fericit si confortabil.

Etapa 3: Dezamagire

Pentru multe cupluri, aceasta etapa este inceputul sfarsitului. Cei doi incep sa se enerveze din cauza lucrurilor marunte si sa se simta mai putin iubiti. Ei simt ca trebuie sa iasa din aceasta capcana. Se intreaba unde este persoana pe care o iubesc si unde a mers acea relatie. De ce unul din cuplu sau cuplul decide sa se desparta?

Dr. Jed explica ca aceasta faza poate fi vazuta doar ca „iad”. Dar este de fapt foarte important pentru relatie. Este ocazia pe care o are cuplul de a arde toate iluziile pe care le-au avut unul pentru celalalt si de a invata sa se iubeasca cu adevarat. Este atunci cand inceteaza sa aiba „proiectii” unul fata de celalalt si iubesc persoana cu care s-au casatorit.

Etapa 4: Ei creeaza dragoste adevarata si de durata

Dupa ce a supravietuit celei de-a treia etape si si-a dat seama ce provoaca durere si conflict in relatie, cuplul poate dezvolta o iubire mai puternica si mai adevarata. In aceasta etapa, cei doi devin aliati si incearca sa se ajute reciproc sa vindece orice trauma sau teama. Se accepta unul pe altul asa cum sunt.

Etapa 5: Puterea a doi este folosita pentru a schimba lumea

Daca un cuplu nu isi poate rezolva propriile conflicte si invata sa se iubeasca pe sine, nu vor putea schimba lumea din jurul lor. Vedem atat de multe dezastre in stiri, oameni care fac rau altora, dezastre. Dar un cuplu este capabil sa schimbe lumea din jurul lor si sa raspandeasca dragostea daca ii hraneste pe altii cu aceasta iubire.

Cele mai noi

Compararea costurilor de întreținere între o casă și un apartament

Compararea costurilor de întreținere între o casă și un apartament este un subiect dezbătut de cei care sunt pe...

Tendințele Cumpărăturilor Online în 2024: Tehnologie, Rucsacuri, Casă & Cadouri

În era digitală în continuă expansiune, cumpărăturile online devin din ce în ce mai populare, iar 2024 nu...

Cum revoluționăm accesul la servicii juridice în mediul de afaceri digitalizat

Vrei să asiguri protecția juridică a afacerii tale?Într-un mediu de afaceri din ce în ce mai digitalizat, companiile caută...

Descoperă secretul protecției digitale absolute: totul despre licențele antivirus in 2024

1. Introducere Într-o lume digitală tot mai complexă și interconectată, protejarea datelor și a dispozitivelor noastre este esențială. De...

Transformă-ți Afacerea într-o Destinație Preferată pentru Călători cu aNuvola!

Indiferent dacă ești o unitate de cazare, un restaurant sau oferi experiențe de neuitat, aNuvola este platforma perfectă pentru...

Ghidul complet pentru Detonarea Corectă a Petardelor în Noaptea de Revelion

Noaptea de Revelion este momentul în care ne adunăm cu toții pentru a sărbători trecerea într-un nou an, iar...

Nu rata

Compararea costurilor de întreținere între o casă și un apartament

Compararea costurilor de întreținere între o casă și un...

Tendințele Cumpărăturilor Online în 2024: Tehnologie, Rucsacuri, Casă & Cadouri

În era digitală în continuă expansiune, cumpărăturile online...

Din aceeasiCATEGORIE
Recomandate pentru tine!