CulturaEgocentrismul, cultul sinelui

Egocentrismul, cultul sinelui

Egocentricii sunt oameni concentrati pe ei insisi intr-un mod exagerat, astfel incat au dificultati atunci cand vine vorba de relationarea cu ceilalti.

A se considera centrul lumii, a se simti mai important decat ceilalti, a se gandi constant la sine si a crede ca propriile opinii sau interese sunt mai presus de gandurile altora sunt cateva dintre trasaturile care ii caracterizeaza pe cei care practica egocentrismul.Individii autoproclamati speciali si superior altora, a caror aroganta le provoaca probleme in relatiile lor sociale.

Un egoman poate avea o personalitate fermecatoare si se poate comporta ca un despot in acelasi timp. In relatiile de familie si de cuplu ei sunt exploatati si manipulatori. Pe de alta parte, le este greu sa lucreze in grup si adesea au probleme in stabilirea si mentinerea prieteniilor. Crezand ca sunt speciali, nu accepta criticile si ii privesc cu dispret pe ceilalti.

„Un inconstient hiperdimensionat este intotdeauna egocentric si constientul nu poate face nimic decat sa-si pastreze propria existenta. Este incapabil sa invete din trecut, incapabil sa inteleaga evenimentele contemporane si incapabil sa se proiecteze corect in viitor.”

-Carl Gustav Jung-

Oamenii egocentri se simt infailibili. Desi se prezinta ca niste indivizi increzatori si cu multa stima de sine. Ei folosesc aceste arme ca mecanism de aparare pentru ca in adancul lor sunt oameni singuratici, plini de nesigurante. De aceea au nevoie sa se simta in mod constant flatati si admirati de ceilalti.

Trasaturi generale ale personalitatii egocentrice

Faptul de a te concentra pe sine ca mecanism de aparare da nastere unei serii de trasaturi de personalitate care pot fi generalizate la majoritatea indivizilor din aceasta clasa. Le puteti citi mai jos:

 • Falsa incredere in sine.
 • Aparitia unei stime de sine excesive, dar nesigura la baza.
 • Ei se considera posesori de mari talente si abilitati unice.
 • Isi distorsioneaza realitatea mentala pentru a se potrivi cu partinirile lor.
 • Lipsa de empatie.
 • Dificultate de a evalua caracteristicile personalitatii la alte persoane.
 • Hipersensibilitate la criticile externe.
 • Se compara cu ceilalti si sunt invidiosi pe ei.
 • Ei se afiseaza pentru a cauta laude de la altii.
 • Ei simt ca au dreptul la altii.
 • Sunt manipulatori.
 • Sunt singuratici si pesimisti.

Diferite tipuri de egocentric

Egocentrul pare sa traiasca pentru el insusi. Dar ramanerea in acea pozitie de superioritate te inrobeste. Fritz Kunkel a realizat o clasificare in care recunoaste diferitele tipuri de egocentrici, tinand cont de obiectivele la care acestia aspira sa-si satisfaca egoul si care ii fac subiecti supusi ai lor insisi.

1. Nero

Acest tip de persoana care practica egocentrismul doreste, mai presus de orice, sa-i domine pe ceilalti . Sentimentul sau de superioritate si ca ceilalti ar trebui sa fie la mila lui determina atitudinile sale sa ii supuna pe altii.

El se caracterizeaza prin faptul ca nu cere niciodata o favoare, intrucat maxima lui este ca „nu trebuie sa ai incredere in nimeni”. Cu toate acestea, in ciuda acestui fapt, el cere, foloseste si are nevoie de altii pentru a face anumite lucruri sau pentru a atinge anumite obiective.

2. Steaua

Acesta este egomanul tipic care, mai presus de orice, cauta admiratia si aplauzele celorlalti . El cauta sa atraga atentia, de aceea va incerca mereu sa preia conducerea sau sa duca la indeplinire o anumita atitudine care sa faca toate privirile sa cada asupra lui.

3. Cenusareasa

Persoana care practica acest tip de egocentrism este cea care cauta protectia celorlalti . El face din suferinta si victimizare arma lui pentru a atrage atentia celorlalti. Se simte „placut”.

Din acest motiv, nu isi asuma niciodata responsabilitatea pentru greselile sau greselile sale, ci proiecteaza toate acestea asupra altora, facandu-i vinovati. El este intotdeauna victima, bietul diavol caruia i se intampla mereu totul rau.

4. Broasca testoasa sau dop

Acest tip de egomani isi revendica in mod constant „singuratatea” . Au nevoie de o lume de dispretuit. Ei sunt aratati ca indivizi fara inima si fara inima. Protejat cu o coaja pentru dragoste. Vor doar sa fie „lasati in pace”.

Tulburare de personalitate narcisista

Clasificarea anterioara nu este departe de cei care ar putea fi inclusi in tulburarea de personalitate narcisica. Conform DSM-V (Manualul de diagnostic si statistica al tulburarilor mintale), aceasta tulburare se caracterizeaza prin urmatoarele criterii:

 1. Individul are un sentiment grandios de auto-importanta (de exemplu, isi exagereaza realizarile sau se asteapta sa fie recunoscut ca superior).
 2. Sunteti preocupat de fanteziile de succes imaginar, putere, stralucire, frumusete sau iubire.
 3. Crezi ca este special si unic. In acelasi timp, crede ca poate fi doar inteles, sau se poate relationa doar cu alte persoane care sunt deosebite sau de statut inalt.
 4. Cere o admiratie disproportionata si excesiva.
 5. Exprima un comportament foarte pretentios.
 6. La nivel interpersonal, este exploatator, de exemplu, profita de ceilalti pentru a-si atinge propriile obiective.
 7. Ii lipseste empatia.
 8. De obicei simte invidie sau crede ca altii il invidiaza.
 9. Atitudini arogante si arogante.

Sclavi ai lor insisi

Exista diferite moduri de a combate egocentrismul. Vointa egomanului este importanta pentru a putea redirectiona acest mod de a fi, care, asa cum anticipam, are un impact negativ asupra relatiilor sociale.

Este fundamental ca individul sa se analizeze pe sine si sa fie sincer cu el insusi . Fii constient de punctele tale tari si punctele slabe si asuma-le ca atare. Daca nu accepti sau esti constient de ceea ce ti se intampla, nu va exista o solutie posibila.

Alti piloni fundamentali pentru a depasi egocentrismul sunt impartirea timpului cu alte persoane , cedarea, participarea la activitati altruiste si practicarea sporturilor sau a jocurilor de echipa pentru a valorifica munca si eforturile celorlalti.

Cele mai noi

Asa actioneaza o Fecioara in fata infidelitatii si cand iubeste cu adevarat

Data nasterii noastre va determina multe aspecte ale personalitatii noastre, precum si modul in care reactionam atunci cand simtim...

Dorinta ta sexuala este diferita de cea a partenerului tau?

Cand intalnim pe cineva care ne taie respiratia, uneori avem tendinta sa-l consideram sufletul nostru pereche. Probabil ca este...

10 complimente pe care sotul tau trebuie sa auda de la tine

Lucrurile pe care le spunem au un impact enorm asupra casniciilor noastre. Barbatii au uneori o reputatie proasta pentru...

Ce este psihoterapia? Principalele caracteristici ale acestui proces

Psihoterapia nu este un proces complex, in care pacientul si terapeutul stabilesc o relatie de incredere, dar intotdeauna fara...

Athephobia (frica de ruine): simptome, cauze si tratament

In domeniul tulburarilor de anxietate, stim ca exista multe fobii rare; Cu siguranta, pe multi dintre ei nici nu...

Nu rata

Asa actioneaza o Fecioara in fata infidelitatii si cand iubeste cu adevarat

Data nasterii noastre va determina multe aspecte ale personalitatii...

Dorinta ta sexuala este diferita de cea a partenerului tau?

Cand intalnim pe cineva care ne taie respiratia, uneori...

Din aceeasiCATEGORIE
Recomandate pentru tine!