DiverseEremofobia (fobia singuratatii): simptome, cauze si tratament

Eremofobia (fobia singuratatii): simptome, cauze si tratament

Fiinta umana este un animal gregar, care necesita contact social pentru a supravietui si a prospera in viata. Familia, partenerul, prietenii… toate acestea fac parte din viata noastra si sunt de mare importanta in toate etapele vietii. Desi uneori este posibil sa avem nevoie sa fim singuri si unii oameni nu au nevoie de contact continuu, majoritatea fiintelor umane au nevoie si se bucura de compania celorlalti.

Astfel, ideea de singuratate prelungita este ceva ce genereaza un anumit disconfort si suferinta. Cu toate acestea, unii oameni dezvolta o fobie sau o panica disproportionata fata de ideea de a fi singuri, chiar si pentru perioade scurte, suferind de atacuri de panica si simptome fiziologice in fata fricii mentionate. Acesta este ceea ce se intampla cu persoanele cu eremofobie .

Fobia singuratatii: eremofobia

Eremofobia este inteleasa ca fobia singuratatii. Eremofobia ar fi clasificata ca o fobie situationala specifica , adica ceea ce produce frica nu ar fi un element fizic specific (cum ar fi un paianjen sau un fulger), ci o situatie sau stare in care subiectul se afla sau poate fi: in acest caz, fiind singur.

Ca fobie, este o alterare psihologica in care apare o teama irationala si disproportionata (deseori luarea in considerare a acestei irationalitati recunoscuta de subiect) fata de un anumit stimul sau situatie, in acest caz fiind singur.

Aceasta teama este atat de intensa incat faptul de a te confrunta cu stimulul fobic sau simpla idee de a face acest lucru genereaza o asemenea anxietate incat este capabila sa genereze alterari precum transpiratii reci, ameteli, dureri de cap, tahicardie sau probleme respiratorii , lucru care genereaza si probleme respiratorii. o evitare sau o fuga.activ a situatiei sau stimulului mentionat sau a ceea ce poate aminti de aceasta.

In eremofobie, frica este in general fata de singuratate, fiind obisnuit ca frica sa fie singur fizic, desi este de obicei inclusa si ideea de a te simti singur in ciuda faptului ca esti inconjurat de oameni.

In acest caz specific, ruminatia si gandurile de tip obsesiv apar de obicei cu posibilitatea de a fi singur, intunecand capacitatea de a judeca si rationaliza si simtind o mare anxietate in orice moment. Chiar si in evenimentele in care cineva este insotit, este obisnuit ca gandul anticipator sa apara ca va fi lasat singur . Posibilitatea de a fi singur cu straini poate genera, de asemenea, raspunsuri anxioase, iar singuratatea nu trebuie sa fie fizica.

Simptome

Acest nivel de frica de singuratate poate deveni foarte invalidant, necesitand persoanei atentie sau companie constanta si limitandu-i foarte mult functionarea zilnica.

Contactul social cu familia, partenerul si prietenii se poate deteriora, precum si timpul liber si performanta la munca (desi va depinde de tipul de angajare in cauza). Persoana afectata va evita cu orice pret sa fie singura, iar in cazuri extreme poate deveni total dependenta de compania celorlalti. Astfel, ei vor cauta in general sa cunoasca pe cineva sau sa tina companie in orice moment.

In cazuri extreme, aceasta poate duce la comportamente histrionice, teatrale si chiar la simularea unor boli in vederea manipularii mediului lor, lucru care, odata detectat, va genera in general o distanta de mediu si o izolare tot mai mare a subiectului. (ceva in fapt total contrar cu ceea ce intentioneaza subiectul).

La fel, este de asemenea probabil sa se adopte o pozitie de dependenta emotionala fata de mediul lor, indiferent de tratamentul pe care il primesc, atata timp cat nu sunt lasati singuri. De altfel, dincolo de suferinta pe care o genereaza aceasta fobie, unul dintre cele mai grave riscuri posibile ale ei este ca teama de a fi lasat in pace poate duce la acceptarea unui tratament degradant si chiar la situatii de maltratare in oricare dintre domeniile vietii, inclusiv hartuirea la locul de munca, hartuirea sexuala, sau chiar violenta partenerului intim. In unele cazuri, in plus, pot aparea frica si disperarea, iritabilitatea si chiar agresivitatea daca incearca sa-i lase in pace.

Cauze posibile

Cauzele specifice ale aparitiei acestei fobii nu sunt pe deplin cunoscute, desi au fost dezvoltate mai multe ipoteze in acest sens. In primul rand, este de mentionat ca teama de singuratate este ceva comun la aproape toti oamenii, iar aceasta frica normativa trebuie distinsa de existenta unei fobii.

Una dintre teoriile in acest sens ne spune ca exista unele fobii care provin din stimuli si situatii de care suntem preprogramati sa ne temem , fiind un produs al evolutiei speciei. Daca ne gandim, de exemplu, la fobia insectelor sau serpilor, ne putem imagina ca in cele mai vechi timpuri aceasta frica si fuga de acesti stimuli s-au adaptat la noi, deoarece ei reprezentau o amenintare reala pentru supravietuirea noastra. Acelasi lucru se intampla si in cazul singuratatii: in preistorie o persoana ar fi doar o victima usoara a unui pradator, cu capacitatea de a se apara sau de a obtine hrana mult diminuata.

Astfel, celor care au ramas in grup si le era frica sa nu fie singuri au supravietuit mai usor, transmitand aceasta trasatura generatiilor urmatoare. Daca la aceasta tendinta mostenita adaugam existenta unui tip de stres sau situatie amenintatoare legata de a fi singur, avem un teren propice pentru aparitia unei fobii sau a unor tulburari de personalitate de tip dependent sau histrionic.

O alta teorie ne spune ca aceasta fobie se dobandeste prin conditionare: la un moment dat in viata , singuratatea a fost asociata cu un eveniment traumatic sau cu sentimentul de neputinta si lipsa de control asupra vietii noastre, iar ulterior frica generata de acel moment devine generalizata. la toate situatiile legate de singuratate. Exemple frecvente sunt cazurile copiilor abandonati in copilarie de catre parinti, fara adapost sau cei care raman orfani la o varsta frageda. Bullying-ul sau neputinta de a genera prietenii solide poate genera si teama de a fi singur.

De asemenea, este important de retinut ca, de regula generala, eremofobia apare de obicei, asa cum se intampla in cazul fobiei sociale, in perioada adolescentei si a formarii identitatii. In aceasta etapa, privarea de compania celorlalti sau perceptia de neacceptare de catre ceilalti ingreuneaza dobandirea unei identitati solide , lucru care pe termen lung ne va face imposibil sa fim singuri cu noi insine si sa avem nevoie de compania cuiva pentru a se simti complet. De asemenea, este obisnuit ca acest tip de fobie sa apara la persoanele cu abilitati sociale slabe, lipsa de incredere in sine, nesiguranta si stima de sine scazuta.

De asemenea, este necesar sa se tina cont de faptul ca frica de singuratate poate transmite in cele din urma o frica de moarte, de a nu putea merge singur inainte, de esec sau de a nu atinge obiective vitale (fiind frecvent ca unul dintre ele sa fie au un succes familial sau social).

Tratament

Eremofobia este o problema extrem de invalidanta pentru cei care sufera de ea, dar, din fericire , este o tulburare tratabila prin psihoterapie .

In primul rand, va fi necesar sa se exploreze ce se teme subiectul de singuratate sau ideile sau conceptiile pe care le are despre aceasta. De asemenea, va fi necesar sa se lucreze asupra motivului nevoii de companie, in ce moment pacientul crede ca a aparut frica si de ce, ce semnificatie da fobiei si asteptarile si convingerile pe care le are atat despre sine, cat si despre lumea sau viitorul ei.

Odata realizat acest lucru, poate fi indicat sa se aplice resurse terapeutice precum restructurarea cognitiva pentru a lucra asupra convingerilor subiectului si a incerca sa genereze explicatii despre realitate si despre sine mai adaptative decat cele mentinute pana acum, precum si asteptari. si solicitari atat asupra sinelui, cat si asupra mediului.

De asemenea, va fi util sa se lucreze la managementul stresului, abilitatile sociale si de rezolvare a problemelor, stima de sine si sentimentul de autoeficacitate si autonomie , toate acestea fiind vitale in acest tip de fobie.

La fel, si ca in aproape toate fobiile, cea mai eficienta metoda in tratamentul simptomatologiei fobice (nu atat in ​​cauzele ei, lucru care ar trebui lucrat cu metodologii precum cele anterioare) este expunerea. Ar fi vorba de a face subiectul sa se expuna treptat la singuratate, dupa ce a convenit cu terapeutul o ierarhie de itemi legati de aceasta, carora acesta se va supune treptat. De asemenea, poate fi util sa se foloseasca prevenirea raspunsului, adica subiectul evita sa caute companie in momentul declansarii anxietatii.

  Cele mai noi

  Revitalizeaza-ti tenul cu tehnici profesionale de lifting facial si mezoterapie

  În lumea modernă a frumuseții și a îngrijirii personale, multe femei și bărbați sunt în căutarea unor modalități eficiente...

  Tratamente ORL de ultima generatie in Sector 4 Bucuresti

  In prezent, Sectorul 4 al Bucureștiului oferă tratamente ORL de ultimă generație prin intermediul clinicii ORL din zonă. Această...

  Beneficiile unui lifting facial si precautiile necesare

  Beneficiile unui lifting facial și precauțiile necesare În zilele noastre, frumusețea și aspectul tineresc sunt considerate extrem...

  Descoperă Colecția de Căni de Crăciun HMSofia 2023

  Cu fulgii de zăpadă dansând și mirosul de scorțișoară în aer, HMSofia este pregătită să vă încânte inimile cu...

  Despre ginecomastie si impactul ei emotional

  Ce intelegem prin ginecomastie? Ginecomastia este o afecțiune medicală caracterizată prin dezvoltarea excesivă a țesutului mamar la...

  Rinoplastie: Alegerea Tehnicii Perfecte pentru Fața Ta

  În lumea în continuă evoluție a chirurgiei estetice, rinoplastiile ocupă un loc important. Cu capacitatea sa de a îmbunătăți...

  Nu rata

  Revitalizeaza-ti tenul cu tehnici profesionale de lifting facial si mezoterapie

  În lumea modernă a frumuseții și a îngrijirii personale,...

  Tratamente ORL de ultima generatie in Sector 4 Bucuresti

  In prezent, Sectorul 4 al Bucureștiului oferă tratamente ORL...

  Din aceeasiCATEGORIE
  Recomandate pentru tine!