CulturaCele mai importante 10 zeite romane

Cele mai importante 10 zeite romane

Se vorbeste multe despre asimilarea pe care Imperiul Roman a facut-o a culturii si cunostintelor grecilor, mai ales in ceea ce priveste mitologia.

Intr-adevar, multi dintre zeii si zeitele romane traiesc cot la cot cu omologii lor din Grecia antica. Si este ca, pe masura ce romanii au prevalat pe batranul continent (Europa), mai multa prezenta celor mai faimoase zeitati ale lor.

De fiecare data cand vorbim despre romani, ne vin in minte filme epice cu gladiatori, lupte impotriva altor imperii sau intelepciunea lui Iulius Caesar. Cu toate acestea, nevoia de a crede si de a imbratisa fiintele mitologice este intrinseca dezvoltarii povestii. In acest articol ne vom concentra asupra zeitelor romane si a caracteristicilor acestora .

Cele mai importante 10 zeite romane

In acest articol ne vom concentra asupra celor mai influente zeite romane din cultura noastra, care au servit, printre multe alte lucruri, sa dea nastere multor nume feminine.

1. Diana

Diana, ocrotitoarea virginitatii si a vanatorii, este fiica lui Jupiter si Latona. Etimologia numelui ei provine de la prenumele ei: Diviana, care inseamna „stralucire”. Ceea ce reprezinta aceasta zeitate este protectorul copiilor si al castitatii .

Drept omagiu, femeile isi tund parul inainte de a se casatori sau de a avea copii. Astazi este foarte comun sa auziti acest nume in majoritatea tarilor occidentale.

2. Minerva

Si fiica lui Jupiter, s-a nascut fara mama. Se spune ca aceasta era fiica lui preferata pentru tot ceea ce reprezenta ea: magie, mestesuguri, intelepciune si medicina, printre altele . Ea este intotdeauna reprezentata cu inocenta si intelepciune extrema si cu puritate, cu un fizic emotionant. Interesant este ca este considerata si zeita razboiului.

3. Vesta

O alta dintre cele mai interesante zeite romane, si despre care se vorbeste destul de putin, este Vesta, care reprezinta focul si pasiunea . Zeita a caminului ca ceva sacru, in templul ei roman se afla celebra „flacara care nu se stinge niciodata” . Cele mai importante documente si arhive ale Imperiului au fost adapostite in acea cladire. Originea sa in mitologia antica nu este inca cunoscuta si nici cine au fost parintii sai.

4. Felicitas

Felicitas corespunde sensului fericirii de astazi, mostenit din literatura si fantezia momentului. Sensul sau este noroc, noroc, binecuvantat. Pe scurt, era considerata zeita romana a succesului si prosperitatii , iar comerciantii Imperiului i s-au incredintat pentru a prospera.

5. Norocul

Aceasta este una dintre cele mai faimoase zeite romane din cultura occidentala. Desi pare oarecum contradictoriu, Fortuna a reprezentat initial capriciile vietii si a ajuns sa devina personificarea norocului. A avut o mare importanta in timpul Imperiului Roman, deoarece a fost construit un templu si un sanctuar public pentru el.

6. Victoria

Fara indoiala , el a fost cea mai relevanta zeitate din armatele Marii Rome . Dupa cum indica si numele, reprezinta succesele soldatilor impotriva dusmanilor lor. Etimologia provine din latinescul „Vincere”, care inseamna a cuceri. De fiecare data cand un general se intorcea cu o victorie sub scut, Victoria i se facea o ofranda cu parade mari si multimi militare.

7. Venus

Venus este zeita sexului, fertilitatii si iubirii . Este echivalentul Afroditei din mitologia greaca, dar cu mult mai multe calitati decat ea. Ca fapt curios, Venus a reprezentat si prostitutia.

8. Aurora

Sora lui Helios, zeul Soarelui si a Selenei, zeita lunii, Aurora reprezinta stralucirea rouei . Conform mitologiei romane, Aurora avea functia de a se trezi in fiecare zi si din mare, navigand prin cer si revarsand pe Pamant o cantitate buna de roua, ulcior prin. In Spania si America Latina este din ce in ce mai frecvent sa se foloseasca acest nume pentru fiice.

9. Cibeles

Cine nu cunoaste una dintre cele mai faimoase piete din Spania? In inima Madridului, se afla fantana care aduce un omagiu zeitei romane Cibeles, reprezentata cu carul ei tras de doi lei . Cele doua echipe de fotbal ale orasului se scalda in fantana care inconjoara sculptura pentru a sarbatori triumfurile lor sportive.

10. Juno

Ea este mama tuturor zeitelor, cea mai inalta reprezentanta a figurii feminine din mitologia romana . Simbolizeaza casatoria si nasterea, adica familia. Din sculpturile ramase in muzeele din intreaga lume, Juno pare sa fi intruchipat o zeita razboinica si curajoasa, deoarece imaginea ei este aceea a unei femei cu o sulita si o haina de piele de animal necunoscuta, asa cum purtau soldatii romani.

  Cele mai noi

  8 vise comune si semnificatia lor

  Toata lumea viseaza noaptea, desi nu toata lumea isi aminteste dimineata si si mai putine persoane ii dau sensul...

  Eremofobia (fobia singuratatii): simptome, cauze si tratament

  Fiinta umana este un animal gregar, care necesita contact social pentru a supravietui si a prospera in viata. Familia,...

  Cele mai importante 10 zeite romane

  Se vorbeste multe despre asimilarea pe care Imperiul Roman a facut-o a culturii si cunostintelor grecilor, mai ales in...

  Nu rata

  8 vise comune si semnificatia lor

  Toata lumea viseaza noaptea, desi nu toata lumea isi...

  Eremofobia (fobia singuratatii): simptome, cauze si tratament

  Fiinta umana este un animal gregar, care necesita contact...

  Din aceeasiCATEGORIE
  Recomandate pentru tine!