DiversePutem educa emotiile: Afla acum

Putem educa emotiile: Afla acum

Din momentul in care ne nastem si pana cand murim, toti suntem in contact cu emotiile noastre (manie, bucurie, dezgust, frica, tandrete, surpriza, tristete), ele sunt universale, le simtim la fel si le exprimam prin corpul nostru.

Din momentul in care ne nastem si pana cand murim, toti suntem in contact cu emotiile noastre (manie, bucurie, dezgust, frica, tandrete, surpriza, tristete), ele sunt universale, le simtim la fel si le exprimam prin corpul nostru.

Dincolo de faptul ca suntem diferiti cultural, atunci cand simtim frica, reactia sau raspunsul vasovagal se activeaza in acelasi mod, o simtim in acelasi loc in corp si avem aceeasi tendinta de a fugi sau de a ne indeparta. Acest raspuns este cel care ne permite sa recunoastem atat in ​​noi, cat si in ceilalti emotia.

Educatia emotionala consta in a invata sa ne recunoastem emotiile din corp, sa identificam ce se intampla cu corpul atunci cand este fericit, trist, suparat sau cand simte tandrete, vinovatie sau rusine si sa determinam care este tendinta de a actiona, recunoscand cand corpul merge inapoi, inainte, inapoi, in sus sau in jos, in functie de emotia pe care o simtim.

De ce este atat de important sa recunoastem emotiile?

Fiecare are o functie adaptativa, sunt instrumente care ne protejeaza, ne ajuta sa intelegem si sa infruntam dificultatile vietii. De exemplu, tristetea este o emotie care ne permite sa lasam drumul, are o energie corporala care coboara si ne permite sa ne conectam cu ceea ce traim in acel moment anume, ne scoate din automat.

Mania ne activeaza, ne da activare, are o energie corporala care ne deplaseaza inainte, si impiedica, de exemplu, ca celalalt sa treaca peste noi; este o emotie care ne obliga sa stabilim limite si sa marchem despartiri de celalalt atunci cand ne simtim amenintati sau invadati. Frica ne paralizeaza, are o energie corporala care ne misca inapoi si ne impiedica, de exemplu, sa apasam pedala de acceleratie a masinii pana la capat sau sa evitam acel pas inainte cand suntem in varful unui deal.

Dupa cum veti vedea, emotiile nu sunt rele, nu exista „emotii negative”, toate sunt importante, ne protejeaza si ne ajuta sa facem fata diferitelor situatii din viata noastra intr-un mod mai sanatos.

Cand ne sunt dezechilibrate emotiile?

Cand defocalizam o emotie, de exemplu daca ne spunem „Nu imi pot permite sa ma simt trist, pentru ca daca o fac, ma voi scufunda si nu voi reusi sa ies inainte”, si o facem continuu si persistent in timp, acea emotie „neplacuta” nu va disparea, ceea ce se va intampla este ca probabil va incepe sa fie reglata dintr-un spatiu mai putin sanatos, precum consumul de substante, alcool, insomnie, anxietate; adica folosim resurse de reglementare, care sunt simptome, pentru a iesi din situatie, dar nu intr-un mod sanatos.

Din educatia emotionala putem invata sa ne recunoastem propria activare emotionala. Ce emotie evita, cum sa adanceasca contactul? Este vorba despre a avea incredere in ei, stiind ca fiecare incepe, are un varf maxim si se rezolva, ca suntem capabili sa trecem prin ele fara a ne agata, si sa le folosim ca resurse pentru a avea o viata mai plina si mai sanatoasa.

Aici, in terapie, puteti invata si afla mai multe despre emotiile voastre. Va invit sa intrati in legatura cu ei profesional.

Vrem sa te ajutam sa devii o versiune mai buna a ta. Daca ne furnizati mai multe informatii despre situatia dvs., putem intelege mai bine ce cauzeaza aceasta:

Cele mai noi

8 vise comune si semnificatia lor

Toata lumea viseaza noaptea, desi nu toata lumea isi aminteste dimineata si si mai putine persoane ii dau sensul...

Eremofobia (fobia singuratatii): simptome, cauze si tratament

Fiinta umana este un animal gregar, care necesita contact social pentru a supravietui si a prospera in viata. Familia,...

Cele mai importante 10 zeite romane

Se vorbeste multe despre asimilarea pe care Imperiul Roman a facut-o a culturii si cunostintelor grecilor, mai ales in...

Nu rata

8 vise comune si semnificatia lor

Toata lumea viseaza noaptea, desi nu toata lumea isi...

Eremofobia (fobia singuratatii): simptome, cauze si tratament

Fiinta umana este un animal gregar, care necesita contact...

Din aceeasiCATEGORIE
Recomandate pentru tine!