SanatateCarnea vegetala reduce factorii de risc cardiovascular

Carnea vegetala reduce factorii de risc cardiovascular

Un studiu de la Universitatea Stanford, finantat de Beyond Meat, evidentiaza ca consumul de carne vegetala reduce riscurile pentru sanatatea cardiovasculara. Acest studiu a folosit produsele companiei pentru a compara efectele asupra sanatatii ale carnii traditionale fata de alternativele pe baza de plante.

Un grup de cercetatori, condus de dr. Christopher Gardner, profesor de medicina la Centrul de Cercetare Preventie Stanford, a masurat nivelurile unei molecule, N-oxid de trimetilamina (sau TMAO), din organism.

Aceasta molecula este legata de riscul de boli cardiovasculare. Si au descoperit ca nivelurile de TMAO au fost mai scazute atunci cand participantii la studiu au mancat carne pe baza de plante.

Deoarece aproape toata carnea pe baza de plante este bogata in grasimi saturate si este clasificata ca alimente foarte procesate, Gardner, care este vegetarian, a vrut sa studieze modul in care acestea afecteaza organismul in comparatie cu carnea rosie.

Echipa de cercetare a efectuat un studiu care a recrutat 36 de participanti pentru 16 saptamani de experimente alimentare. Cercetarea a fost conceputa ca un studiu incrucisat, ceea ce inseamna ca participantii au actionat ca proprii controlori.

Nivelurile TMAO au fost principalele date pe care echipa dorea sa le urmareasca. TMAO este mentionat ca un factor de risc emergent, deoarece pare sa existe o legatura intre nivelurile mai ridicate de TMAO si un risc crescut de boli cardiovasculare.

Cu toate acestea, o astfel de conexiune nu a fost inca dovedita definitiv. Doi precursori ai TMAO, carnitina si colina, se gasesc in carnea rosie, asa ca este posibil ca persoanele care mananca in mod regulat carne de vita, porc sau miel la cina sa aiba pur si simplu niveluri mai ridicate de TMAO.

Alternative pe baza de plante

Cercetatorii au observat ca participantii care au consumat dieta cu carne rosie in timpul primei faze de opt saptamani au avut o crestere a TMAO, in timp ce cei care au consumat dieta pe baza de plante nu au facut-o.

Cu toate acestea, ceva ciudat s-a intamplat cand grupurile si-au schimbat dieta. Cei care au trecut de la carne la planta au scazut nivelul TMAO, ceea ce era de asteptat. Cei care au trecut de la planta la carne nu au vazut o crestere a TMAO.

Echipa a emis ipoteza ca ordinea dietelor nu a contat, dar se dovedeste ca exista specii bacteriene responsabile pentru pasul initial de a crea TMAO in intestin. Se crede ca aceste specii infloresc la oamenii ale caror diete este carne rosie, dar poate nu si la cei care evita carnea.

Astfel, participantii care au avut mai intai dieta pe baza de plante, in timpul careia nu au mancat carne, au devenit in esenta vegetarieni si, facand acest lucru, s-ar putea sa-si fi scazut din neatentie capacitatea de a genera TMAO. Ramane de vazut daca acest tip de abordare ar putea fi utilizat ca strategie de reducere a riscului de boli cardiovasculare.

Beneficiile pentru sanatate ale consumului de carne vegetala

Beneficiile alternativelor pe baza de plante se extind la nivelul greutatii si al colesterolului „rau”. Indiferent de dieta care a fost prima, nivelurile de colesterol LDL ale participantilor au scazut cu o medie de 10 miligrame pe decilitru.

Ce este semnificativ statistic si clinic. In plus, participantii au pierdut in medie 0,5 kilograme in timpul dietei pe baza de plante.

In acest sens, cercetatorul Anthony Crimarco, subliniaza: „Scaderea modesta in greutate observata atunci cand participantii au inlocuit carnea vegetala cu carnea rosie este o constatare neasteptata, deoarece nu a fost un studiu de slabire.

Acest lucru indica importanta calitatii dietei. Nu toate alimentele foarte procesate sunt create egale.

In cele din urma, Gardner spera sa studieze in continuare relatia dintre sanatate si alternativele de carne pe baza de plante , in special in ceea ce priveste modificarile microbiomului. El este, de asemenea, interesat sa-si continue cercetarile privind modelele de dieta in general.

Cele mai noi

6 semne care indica faptul ca nu mai exista aceeasi chimie intre tine si partenerul tau

Toate relatiile se schimba in timp , dar exista un punct in care trebuie sa reflectati daca este timpul...

7 virtuti pe care le gasim la un prieten adevarat

De multe ori oamenii tind sa numeasca pe oricine care le face o favoare sau partenerul de petrecere „prieten”,...

Poporul saxon: caracteristicile acestui trib germanic

Considerati stramosi foarte vechi ai germanilor si englezilor, sasii au fost un trib germanic care a locuit Europa intre...

Hipnoza pentru a renunta la fumat: functioneaza sau este o inselatorie?

Daca cauti pe internet „cum sa te lasi de fumat”, vei gasi multe pagini si forumuri care recomanda tot...

Singuratatea nedorita: ce este si cum o putem combate

Singuratatea nedorita este o stare de rau psihologica care afecteaza multe persoane si apare adesea in sedintele de psihoterapie....

Nu rata

Din aceeasiCATEGORIE
Recomandate pentru tine!