Daca te entuziasmezi de fiecare data cand gasesti o noua reteta si abia astepti sa fie la fel de apetisanta precum arata in fotografii, poate ca nu va strica sa cunosti cateva sfaturi infailibile pentru a face acele prajituri de vis.
Patiseria este acea activitate minunata care ne deconecteaza de lume si arata ca magia exista in propriile noastre maini. Coptul genereaza placere, ajuta la evitarea anxietatii si nu in ultimul rand, rezultatele -aproape intotdeauna- sunt imbratisari incredibile care ne fac sa suspinam cu dragoste la fiecare muscatura.
Dar exista intotdeauna modalitati de a face deserturi mai bune. In cazul prajiturii, realizarea unei retete poate sa nu fie suficienta pentru a o face perfecta, asa ca avem cateva sfaturi pentru tine. Vezi aici cum sa faci cel mai pufos blat de tort.
Un bun patiser este vizionar si anticipeaza. Acest lucru ajuta la obtinerea unor rezultate mai bune si la controlul, pe cat posibil, a tuturor factorilor care ar putea merge prost. Pregatirea prajiturii nu incepe atunci cand porniti mixerul sau integrati ingredientele: inceputul este mult mai devreme.
Cititi cu atentie reteta
Suna putin evident, dar este foarte important. Daca l-ai luat dintr-un videoclip – noteaza toate cantitatile exacte si incearca sa scrii procedura cu propriile tale cuvinte.
Odata ce sunteti clar cu privire la toti termenii, este timpul sa va ganditi la obtinerea ingredientelor.
Asigurati-va ca totul este proaspat
Nu pentru ca faina este neperisabila inseamna ca va da intotdeauna rezultate impecabile. Nici nu trebuie sa ai incredere in zahar daca a stat de mult in camara. Verificati daca nu s-au udat si ca au fost bine depozitate pentru a va asigura ca nu aveti chiriasi care locuiesc printre ei.
In cazul prafului de copt sau al bicarbonatului de sodiu isi pierd si ei potenta in timp. Cel mai bun mod de a va asigura ca functioneaza este sa puneti putin din primul in apa fierbinte si al doilea cu otet. Ambele amestecuri ar trebui sa clocoteasca imediat, altfel prajitura nu va creste niciodata.
Acordati-va timp pentru a observa cum functioneaza cuptorul
Acesta este unul dintre sfaturile pentru a face prajituri care are mai multe sfaturi ascunse. Cel mai important este: cunoaste-ti cuptorul .
Stim ca suna nebunesc, dar fiecare se incalzeste diferit si trebuie sa urmaresti rezultatele. Verificati daca rafturile sunt drepte si daca tigaile primesc caldura uniforma.
Sunt momente cand se incalzeste mai mult pe o parte decat pe cealalta, asa ca trebuie sa rotiti formele pentru ca totul sa se gateasca uniform. Ori de cate ori faceti acest lucru, grabiti-va pentru ca este de dorit sa nu deschideti usa cuptorului in timp ce acesta functioneaza.
Preincalzirea nu este un pas pe care ar trebui sa-l sariti peste
Stim ca suna inutil, dar nu va fi niciodata un rezultat bun daca coaceti o prajitura si incepeti cu un cuptor rece; In general, praful de copt se activeaza odata cu schimbarile de temperatura, iar acest lucru treptat nu este o optiune.
Un bonus suplimentar este sa ai mereu un termometru la indemana. Nu, nici nu este o cheltuiala in plus si nici nu este o informatie inutila ca retetele cer o anumita temperatura. Cunoasterea acestuia va va ajuta sa obtineti rezultatele exacte in timp util.
Daca cer ceva sa fie la temperatura camerei, nu ignora nici asta
Se intampla. Trebuie urgent sa avem acel tort gata pentru ora desertului, dar reteta cere unt la temperatura camerei si am uitat sa-l scoatem din frigider.
Acest factor afecteaza direct textura prajiturilor pe care urmeaza sa le faceti, asa ca urmati aceste sfaturi pentru a avea o firimitura umeda, aromata, plina de aroma, asa cum va imaginati.
nu amesteca prea mult
Da, gatitul amelioreaza stresul si o modalitate excelenta de a o face este amestecarea cu substante. Dar nu exagerati, amestecarea excesiva poate adauga mai mult aer decat aveti nevoie si asta va avea ca rezultat o tava plina care va va strica tortul si va face mizerie in cuptor.
De indata ce amestecul nu mai are cocoloase si capata putin volum, este gata sa intre in cuptor.
Sa nu credeti ca nici sa bate putin este in regula
A-ti trata aluatul ca pe o printesa poate, de asemenea, sa aduca dramatism in rezultatul tau: bulgari de faina, fulgi de ciocolata sau nuci doar pe o parte a tortului sau bulgari de unt care nu au fost niciodata incorporate.
Nu uitati niciodata sa ungeti si sa faceti faina
Nu exista frustrare mai rea in lume decat sa vezi cum iti creste tortul in cuptor, este perfect si cand e timpul sa-l scoti din forma… se rupe.
Bunicile foloseau vechiul truc de a unge cu unt si apoi de a acoperi cu faina, pesmet sau zahar. Nu aruncati aceasta lectie in urechi surde!
Pentru a va proteja, acoperiti-l dublu cu hartie cerata pe toata suprafata si puneti-l la congelator in timp ce pregatiti aluatul si va asiguram un succes rasunator.
Daca nu aveti deplina incredere in cele de mai sus, puteti obtine agent de eliberare in magazine specializate.
Nu umpleti niciodata matrita pana la refuz
Cel mult, umpleti formele pentru a face prajituri pana la doua treimi din dimensiunea lor, astfel incat sa nu se reverse, acesta este unul dintre cele mai importante sfaturi.
Amestecul curge si evident se va schimba starea in cuptor, dar in timp ce creste ramane apos asa ca sigur se va revarsa daca nu ii lasi suficient spatiu.
O prajitura care a suferit o alunecare de teren se poate repara cu greu si nu am vorbit despre cat de greu este sa speli cuptorul si sa suporti mirosul de ars.
Chiar si suprafata inainte de coacere
Bunicilor ar considera acest sfat o aberatie. Si este ca inainte se credea ca trecerea unei spatule pentru a uniformiza distributia amestecului in forma ar putea impiedica sa se pufeasca; Nu te speria, este fals.
Luati un mizerabil si asigurati-va ca este suficient aluat pe toate partile. La final, dai formei cateva lovituri mici pentru ca bulele de aer sa iasa si gatirea sa fie uniforma.
Rezista curiozitatea si nu deschide cuptorul
Stim ca mori de nerabdare sa stii cum va iesi tortul tau, ni s-a intamplat. Cu toate acestea, va recomandam sa nu deschideti usa cuptorului cel putin in primele 45 de minute.
Motivul este ca chimia prafului de copt sau a albusului de ou isi face treaba pentru a va oferi o prajitura perfect pufoasa, dar socul termic reduce reactia.
Nu-l scoate niciodata crud din cuptor
Daca reteta necesita o ora pentru coacere, incepeti sa verificati cu cinci pana la 10 minute mai devreme, deschizand cat mai putin posibil.
Cuptoarele nu se incalzesc in acelasi mod, asa ca poate intervalul de timp variaza in functie de dimensiune si temperatura, asa ca daca reteta necesita o ora, nu este neaparat gata in acel timp. Baga o scobitoare, daca iese curata, e timpul sa iesi in lume.
Nu decorati niciodata tortul cand este fierbinte
Odata ce prajitura este gata trebuie sa opriti cuptorul, sa scoateti forma si sa o asezati pe un gratar sa se raceasca.
Dupa aceea, demuleaza si abia atunci cand esti absolut sigur ca este rece poti incepe decorarea. Cele mai multe glaturi sunt facute din grasime, iar grasimea se topeste atunci cand temperatura este ridicata, asa ca nu exista nicio posibilitate ca decorul frumos pe care ti-l imaginezi se va dovedi daca tortul este inca fierbinte.