Consumul de amarant sau huautli, asa cum era cunoscut , era adanc inradacinat printre azteci. Era considerat un aliment ritual, care se folosea la prepararea diverselor alimente precum atole, tamales, pinole si tortilla, iar frunzele sale, in plus, erau consumate si ca leguma.
Nutritionistul Laura Romero de la centrul Nutrest si medicul dermatolog Rossana Janina de la Fundatia Mexicana pentru Dermatologie ne vorbesc despre aceasta mancare delicioasa.
Proprietatile nutritionale ale amarantului
- Contine intre 15 si 17% proteine.
- Prezinta un echilibru excelent de aminoacizi (lizina, fenilalanina, leucina, valina, treonina, izoleucina, metionina, triptofanul).
- Intre 50 si 60% amidon, 7 pana la 8% lipide, calciu, fier, fosfor, potasiu, zinc, acid folic si magneziu, precum si vitamina A, B1, B2 B3, C si fibre.
Nu ratati: Atole de nuca cu amarant si cacao
Beneficii pentru sanatatea ta
2. Ajuta la controlul nivelului de glucoza din sange. In plus, contine o coenzima (HMG-CoA) cu activitate biologica pentru a scadea concentratiile de trigliceride si colesterol.
3. Boabele de amarant nu au gluten, deci este un aliment recomandat pentru celiaci, adica acele persoane care au intoleranta la acest element.
4. Continutul sau de fibre imbunatateste tranzitul intestinal, previne constipatia, precum si diverticulii si, de asemenea, ofera hrana pentru cresterea bacteriilor intestinale bune.
5. Amarantina (proteina prezenta in amarant), are capacitatea de a scadea tensiunea arteriala, ajutand la prevenirea si controlul unor afectiuni cronice (inima, rinichii si cardiovasculare).
6. Ideal in anemie si malnutritie deoarece este un aliment bogat in fier, proteine, vitamine si minerale.
7. Inhiba proliferarea celulelor canceroase, deci ajuta la prevenirea diferitelor tipuri de cancer, precum; colon, san, col uterin, printre altele.
8. Aportul sau de sodiu, potasiu, zinc, cupru, magneziu si fier colaboreaza la functionarea sistemului nervos central.
Beneficii pentru frumusetea ta
9. Par. Sucul proaspat de frunze de amarant ajuta parul sa-si pastreze culoarea, il mentine moale si este un tratament excelent pentru caderea parului. Ajuta la mentinerea unei bune productii de keratina, oferind parului rezistenta si flexibilitate.
10. Pielea. Continutul sau ridicat de acizi grasi esentiali (linolenic si linoleic) servesc ca auxiliari pentru a mentine pielea moale. Tocoferolii (vitamina E) prezenti in uleiul de amarant sunt compusi activi utilizati in produse cosmetice, produse pentru par, produse de ingrijire a pielii, ca agenti de hidratare si antioxidanti.
Cum sa includeti amarantul in dieta dvs
Il putem include in dieta noastra profitand de adaugarea acestui cereale la produse precum prajiturile si painea, care sunt procesate cu faina de amarant.
Pe de alta parte, amarantul are posibilitatea de a fi consumat aproape de la plantarea, sub forma de varza, de frunze fragede in salate sau macinate pentru a fi servite sub forma de supa. Frunzele de amarant, pe langa faptul ca sunt consumate proaspete, pot fi deshidratate si macinate pentru a le pastra sub forma de pulbere.
In fine, boabele pot fi folosite ca cereale, prajite si macinate pentru a face faina si un numar mare de derivate, precum: dulciuri artizanale, granola, faina integrala, produse de patiserie, paste, uleiuri comestibile, terci pentru bebelusi, concentrate proteice, energie. batoane si alimente nutraceutice speciale pentru bolnavii de diabet sau cancer.
Exista multe moduri de a include amarantul in dieta ta. Continuati sa cititi si descoperiti cum sa-l includeti in feluri de mancare.
Reteta: Horchata de amarant
Ingrediente
1 litru de lapte usor 3 linguri de faina de amarant 1 pliculet de indulcitor artificial din planta stevia 3 litri de apa Scortisoara pudra
Pregatirea
1. Indulciti 1 litru de apa cu stevia. Se dizolva faina in apa ramasa (2 litri).
2. Lasati sa stea 10 minute. Se strecoara si se adauga in apa indulcita. Se adauga laptele dupa gust si se presara scortisoara. Se serveste rece.